Paikallisuutiset Kari Tegelberg /

30 vuotta – eikä suotta Autoehoste Kaskinen Oy aikuisikään

Autoehoste_2297.jpg
Mika (vas.) ja Jouni Kaskinen perustivat Autoehoste Kaskisen 2.9.1987. Miesten taustalla seinällä Lommoluurin juliste, jossa on yksi suosittu iskulause.

Autoehoste Kaskinen Oy on tullut nuoren aikuisen ikään. Yritys täyttää 30 vuotta tulevana lauantaina 2. syyskuuta. Yrityksen perustivat veljekset Mika ja Jouni Kaskinen. Silloin yritys kantoi nimeä Autoehoste J&M Kaskinen Ay. Nykyisin yhtiömuotona on osakeyhtiö ja virallinen nimi on Autoehoste Kaskinen Oy ja sillä on myös suurelle yleisölle tutuksi tullut aputoiminimi Lommoluuri.

Mika muistelee toiminnan alkuvuosia jopa hiukkasen kaiholla.

– Yrityksen pohja on Jounin ja minun harrastuksessa, eli me laittelimme ja korjailimme autoja, Mika Kaskinen sanoo.

Ihan alkuvaiheessa ajatuksena veljeksillä oli tehdä katsastus- ja muita autoremontteja silloin tällöin. Muun muassa Jounilla oli alkuvaiheessa vakituinen työ Savonlinnan kaupungilla. Nopeasti toiminta kuitenkin muuttui kokopäiväiseksi.

Tuottajantielle nousi lainarahalla 130 neliön halli, jossa tehtiin katsastusremontteja, automaalauksia ja pelti- ja hitsaustöitä. Sitten toiminta laajeni kuorma-autojen maalaamiseen ja lossien ja siltojen hiekkapuhalluksiin ja maalauksiin. Nykyisin katsastusremontit ja siltojen maalaukset ovat jääneet ja yritys keskittyy kolarikorjauksiin ja vähäisemmässä määrin isomman kaluston maalaustöihin. Henkilökuntaa yrityksessä on omistajakaksikko mukaan lukien kuusi henkeä.

Mika korostaa, että yrittäjiksi he kouliutuivat erehdyksen ja oppimisen, eli kantapään kautta. Kovat ajat olivat myös Autoehosteella 1990-luvun alkuvuosina, jolloin Suomi syöksyi vauhdilla lamaan ja työttömiä oli yhtäkkiä puoli miljoonaa. Valuuttalainaa oli tuolloin myös Autoehosteella.

– Valuuttalainaa oli oikeastaan pakko ottaa, sillä markkapohjaisen rahan hinta oli puolet korkeampaa kuin valuuttapohjaisen rahan. Ja sitten kaksi devalvaatiota nosti lainanhoitokuluja kymmenillä prosenteilla. Se oli hurjaa aikaa, Mika muistelee.

Yritys kuitenkin selvisi kuivin jaloin kovalla työllä ja tiukalla vyön kiristyksellä. Autoehoste on koko olemassaolonsa ajan satsannut laatuun ja toimiviin työskentelytiloihin. Siksipä yrityksen tiloja on laajennettu useaan otteeseen. Vuonna 1989 tehty laajennus mahdollisti kuorma-autojen maalauksen, joka Autoehosteella olikin vuosien ajan yksi tärkeimmistä toiminnan kivijaloista.

Vuonna 2006 aloitetut isot investoinnit saatiin päätöksen vuonna 2012. Tiloja laajennettiin ja modernisoitiin ja erityistä huomiota kiinnitettiin työergonomiaan. Investointeihin käytettiin satoja tuhansia euroja. Nyt tilaa on käytettävissä 850 neliömetriä.

Lommoluuri on oma brändi

Vuonna 2012 Autoehosteelle rekisteröitiin aputoiminimi Lommoluuri. Mika Kaskinen kertoo, että he halusivat brändätä sen, minkä he parhaiten osaavat, eli autojen kolarikorjaamisen. Mainostoimisto Digitaalissa työskentelevän Oskarin Malkin tiimin useista ehdotuksista Lommoluuri oli se, joka kolahti Kaskisiin.

Mika Kaskisen mukaan Lommoluuri-nimen ja humorististen iskulauseitten avulla halutaan keventää tilannetta, jossa autoilija on joutunut kolariin ja auto on kärsinyt vaurioita. Yksi suosittu iskulause, mitä he ovat mainonnassaan käyttäneet kuuluu näin: ”Anopillesi emme mahda mitään, mutta rakkaan menopelisi rypyt siliävät taatusti”.

– Ihmiset tykkäävät mainoksistamme ja heiltä tulee omiakin ehdotuksia iskulauseiksi, Mika hymyillen kertoo.

Lommoluuri on siis oma aputoiminimi ja yksi asia mistä koko henkilökunta on Mikan mukaan ylpeä, on se seikka, että Autoehoste Kaskinen on aidosti savonlinnalainen yritys.

– Me olemme ylpeästi savon-linnalaisia ja myös maksamme mielellämme veromme, Mika sanoo painokkaasti.

2000-luvun alkuvuosina myös kolarikorjaamoala koki hyvin merkit-tävän mullistuksen. Noina aikoina ryhdyttiin auto-maalauksessa käyttämään vesiohenteisia maaleja.

– Silloin piti maalaaminen opetella ihan uudestaan, hän kertoo.

Muutenkin ala on Mikan mukaan 30 vuodessa muuttunut rajusti. Korjausmenetelmät ovat muuttuneet ja myös autojen elektroniikka asettaa omat vaatimuksensa. Autoehosteella on muun muassa käytössä laite, joita on suomalaisissa kolarikorjaamoissa käytössä vain kymmenkunta. Se on laite, jonka avulla voidaan kalibroida kolarikorjattujen autojen tutkat ja kamerat.

Autoehoste Kaskisella, osoitteessa Tuottajantie 14 juhlitaan 30-vuotista yrityksen ”taiteilija-juhlaa”, kuten Mika Kaskinen hymyillen halusi asian ilmaista, lauantaina 2. syyskuuta kello 9–13. Silloin kaikilla halukkailla on mahdollisuus tutustua paikan päällä, millaista autojen kolari-korjaaminen tänä päivänä on. Tarjolla on muutakin autoalan informaatiota ja tietoa autovakuuttamisesta.

Kuivin suin ja tyhjin vatsoin ei syntymäpäivä-juhlilla tarvitse olla, sillä LC Savonlinna-Säämingin leijonat tarjoilevat grillissä paistettua makkaraa, kakkua ja palanpainikkeeksi kahvia.


Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta
IMG_2590.jpg
Uutiset

Lentoliikenteelle iso tuki kaupungilta

Savonlinnan kaupunginvaltuusto päätti lähes yksimielisesti tukea Savonlinnan ja Helsingin välistä lentoliikennettä seuraavan vuoden. Tukea kaupunki antaa liikenteeseen 1,26 miljoonaa euroa.…
IMG_3417.jpg
Uutiset

Pääterveysaseman uudisrakennushanke etenee

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt Sosterille poikkeusluvan keskussairaalan yhteyteen rakennettavalle pääterveysaseman uudisrakennukselle. Lupa on myönnetty 9. marraskuuta.…
WP_20171114_11_27_18_Pro.jpg
Uutiset

Lukion ovet säppiin Kerimäellä

Savonlinnalaisten verotus alenee  Savonlinnassa tehtiin kaupunginvaltuutettu Sampsa Kokon mukaan historiaa maanantai-iltaisessa kaupunginvaltuuston kokouksessa. Valtuusto nimittäin…
IMG_3386.jpg
Uutiset

Keijo Pesonen eläkkeelle vuoden vaihteessa

Musisoiva rehtori viihtyy Heinäveden tukikohdassaan  Sää on marraskuisen harmaa. Vettä vihmoo välillä auton tuulilasiin ja lämpöä ulkona on muutama aste. Istun haastattelulehtiö…
Lippu-IMG_7999.jpg
Uutiset

Isänpäivä ei ole virallinen liputuspäivä

Tulevana sunnuntaina vietetään jälleen isänpäivää. Silloin siniristiliput nousevat salkoon juhlapäivän kunniaksi useimmissa suomalaiskodeissa. Mutta toisin kun voisi luulla, isänpäivä ei…
Yhdessä-uutta-IMG_3321.jpg
Uutiset

Historiallista uudistusta tehdään järjestöjen kanssa

Sosiaali- ja terveysministeriö rahoittaa veikkausvoittovaroista Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi kolmea uutta avustusohjelmaa, joista yksi on Järjestöt mukana muutoksessa. Tämän…
Sini-waahto-IMG_2369.jpg
Uutiset

Pikkujoulu­ohjelmaa monenlaiseen makuun

Paikallinen ja laadukas ruoka on pääroolissa Savon Mafian pikkujoulupaketeissa, joita on räätälöity useampaan makuun sopiviksi. Savon Mafian myyntipäällikkö Sini Laukkanen kertoo, että…
Itäinen-asema-IMG_3303.jpg
Uutiset

Puuroa, pakkelia ja pikkujoulutunnelmaa

Itäisen aseman pikkujouluissa 11. marraskuuta on mahdollista selvittää, mitä omalle keholle kuuluu.  Kaikki eivät ehkä vielä tiedä, ettei Itäisellä asemalla enää porata hampaita…