Paikallisuutiset Päivi Luostarinen /

Ikoinniemessä juhlittiin uutta laivalaituria

Ikonniemi-1.jpg
Arkkiatri Risto Pelkonen leikkasi nauhan ja avasi virallisesti Ikoinniemen uuden laivalaiturin. Häntä avusti Ikoinniemi-Ritosaaren osakaskunnan puheenjohtaja Hannu Valtonen (oik).

Haitari soi ja Savolaisen laulu raikui, kun Ikoinniemessä juhlittiin kyläläisten voimin syntynyttä uutta, komeaa laituria. Muikkua meni 25 kiloa ja grillimakkaraa 100 kiloa, kun toista sataa juhlijaa nautti ikoinniemeläisten ja ritosaarelaisten kyläyhteisön yhteisen ponnistuksen tuloksista.

– Saimme EU-hankerahaa. Puolet pantiin osakaskunnan omista varoista, Ikoinniemi-Ritosaaren osakaskunnan puheenjohtaja Hannu Valtonen kertoi.

Kaupunki antoi lainaa 7000 euroa kolmeksi vuodeksi. Näillä varoilla ja kyläläisten talkootyöllä parinkymmenen tuhannen euron laiturihanke valmistui. Hankkeeseen sisältyi myös betoninen veneluiska, johon saatiin rahoitusta Pihlajaveden kalastususalueelta. Luiska palvelee talvisin Ikoinniemi-Saukonsaari  -jäätien rantautumispaikkana.

– Se on parhaimmassa kunnossa oleva laivalaituri Savonlinna-Punkaharjun reitin varrella, puheenjohtaja arvioi. Laiturissa on 10 venepaikkaa. Lisäksi laiturin päätyyn mahtuu kolme venettä eli samanaikaisesti laituriin voi rantautua 13 venettä.

– Laiturissa on jo tähän mennessä yöpynyt useita suuria matkaveneitä, hän jatkaa. – Monet veneilijät ovat haikailleet kaupungista rantautumislaituria. Vapaista paikoista on keskustassa puute.

– Ikoinniemen laivalaituri on ollut suosittu pysähtymispaikka. Entinen, vuosikymmeniä vanha laituri alkoi hajota niin, etteivät laivatkaan pystyneet siihen pysähtymään. Siksi ryhdyimme hankkimaan uutta. Osakaskunta teki asiasta pari vuotta sitten päätöksen.

– Tämä on varmasti jatkossakin retkeilijöiden suosiossa, Hannu Valtonen uskoo. - Tämähän on joissakin kartoissa merkitty retkisatamaksi. Kaipaisimme tänne yleisiä käymälöitä - jo ympäristön siiteyden vuoksi. Se onkin meillä toivomuksena kaupungin suuntaan. Maa laiturin ympärillä kuuluu kaupungille.

– Kiitos ja kunnia, ylistys ja ihmetys kuuluvat tämän Ikoinniemen komean ja käytännöllisen laiturin rakentajille, kiitteli laiturin virallisesti avannut Ritosaaren pitkäaikainen kesäasukas, arkkiatri Risto Pelkonen.

– Tämä hanke tuumasta toimeksi alusta loppuun on uskomattoman suuri saavutus, vertaansa vailla, hän ilmaisi tyytyväisyytensä ei vain omasta vaan myös kyläläisten ja kesäasukkaiden puolesta.

– Vesi on elämän ehto. Täällä se on myös yhteinen tie. Tie liittää ihmiset kyläyhteisöksi, kalamiehet kalastuskunnaksi, metsämiehet hirviporukaksi, kylän naiset martoiksi ja aikanaan nuoret saman koulun oppilaiksi, arkkiatri piirsi kuvaa Ikoinniemen ja Ritosaaren seudun asukkaiden kyläyhteisöistä.

Uusi laituri ja laivaranta on kuusi kilometrisen Ikoinniementien päätepiste. Se oli aikoinaan kyläläisten aktiivinen kohtaamispaikka. Kyläläiset hoitivat kaupunkiasiansa yksinomaan laivalla ja veneillä aina 60-luvun alkuun asti, jolloin vasta autotie tuli alueelle.

Vesiteitse vietiin maitokin meijeriin.

Aktiiviset kyläläiset pohtivat miten voitaisiin hyödyntää käytöstä poistunut laivarannan maitolaituri.

– Pikkujoulussa viime vuonna heräsi ajatus kirjastosta, kertoo idean äiti Soile Lohman.

Vanha maitolaituri kunnostettiin muutaman perheen talkootyönä alkukesästä niin, että se palvelee nyt kyläläisiä ja vapaa-ajan asukkaita kesäkirjastona. – Löysimme yhdestä talosta sopivan kirjahyllyn. Toisesta talosta saimme puutarhakalusteet ”lukusaliksi” maitolaiturin viereen,

Kirjastossa on jo parisataa kirjaa. - Nelisenkymmentä kirjaa näyttää olevan parhaillaan lainassa, Ikoinniemen kirjastotäti Soile Lohman toteaa vilkaistessaan hyllyjä.

Laivalaiturin avajaisissa julistettiin kilpailu kirjaston nimestä. Ehdotuksia tuli kolmisenkymmentä. ”Ansa” -nimi näyttelijä Ansa Ikosen mukaan tuntui olevan vahvoilla. Ansa Ikonen ja Jalmari Rinne viettivät monia kesiä kesäpaikassaan Ikoinniemessä näyttelijöiden kesäkodin Suvirannan vieressä. Nimen valintaprosessi taitaa olla vielä kesken.

– Tämä onkin sellainen sivukirjasto, jota kaupunki ei pysty lakkauttamaan paikalla ollut kaupungin valtuuston jäsen Harri Luukkanen totesi. Hän on joutunut ottamaan vastaan kuntalaisten pettymyksiä useiden sivukirjastojen lakkautuksen vuoksi.


Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta
IMG_2590.jpg
Uutiset

Lentoliikenteelle iso tuki kaupungilta

Savonlinnan kaupunginvaltuusto päätti lähes yksimielisesti tukea Savonlinnan ja Helsingin välistä lentoliikennettä seuraavan vuoden. Tukea kaupunki antaa liikenteeseen 1,26 miljoonaa euroa.…
IMG_3417.jpg
Uutiset

Pääterveysaseman uudisrakennushanke etenee

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt Sosterille poikkeusluvan keskussairaalan yhteyteen rakennettavalle pääterveysaseman uudisrakennukselle. Lupa on myönnetty 9. marraskuuta.…
WP_20171114_11_27_18_Pro.jpg
Uutiset

Lukion ovet säppiin Kerimäellä

Savonlinnalaisten verotus alenee  Savonlinnassa tehtiin kaupunginvaltuutettu Sampsa Kokon mukaan historiaa maanantai-iltaisessa kaupunginvaltuuston kokouksessa. Valtuusto nimittäin…
IMG_3386.jpg
Uutiset

Keijo Pesonen eläkkeelle vuoden vaihteessa

Musisoiva rehtori viihtyy Heinäveden tukikohdassaan  Sää on marraskuisen harmaa. Vettä vihmoo välillä auton tuulilasiin ja lämpöä ulkona on muutama aste. Istun haastattelulehtiö…
Lippu-IMG_7999.jpg
Uutiset

Isänpäivä ei ole virallinen liputuspäivä

Tulevana sunnuntaina vietetään jälleen isänpäivää. Silloin siniristiliput nousevat salkoon juhlapäivän kunniaksi useimmissa suomalaiskodeissa. Mutta toisin kun voisi luulla, isänpäivä ei…
Yhdessä-uutta-IMG_3321.jpg
Uutiset

Historiallista uudistusta tehdään järjestöjen kanssa

Sosiaali- ja terveysministeriö rahoittaa veikkausvoittovaroista Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi kolmea uutta avustusohjelmaa, joista yksi on Järjestöt mukana muutoksessa. Tämän…
Sini-waahto-IMG_2369.jpg
Uutiset

Pikkujoulu­ohjelmaa monenlaiseen makuun

Paikallinen ja laadukas ruoka on pääroolissa Savon Mafian pikkujoulupaketeissa, joita on räätälöity useampaan makuun sopiviksi. Savon Mafian myyntipäällikkö Sini Laukkanen kertoo, että…
Itäinen-asema-IMG_3303.jpg
Uutiset

Puuroa, pakkelia ja pikkujoulutunnelmaa

Itäisen aseman pikkujouluissa 11. marraskuuta on mahdollista selvittää, mitä omalle keholle kuuluu.  Kaikki eivät ehkä vielä tiedä, ettei Itäisellä asemalla enää porata hampaita…