Paikallisuutiset Kari Tegelberg /

Sosterin hammashuolto muuttuu

Sosteri_2322.jpg
Sosterin viestinpäällikkö Suvi Sikstus pääsi ylihammaslääkäri Hannamari Pitkäsen (vas.) ja suuhygienisti Kati Mäkäräisen tekemään hammastarkastukseen.
Tavoitteena entistä asiakaslähtöisempi palvelu

Sosterin hammashuolto siirtyy uuteen toimintamalliin ensi maanantaina 4. syyskuuta osana sairaanhoitopiirin prosessien kehittämistä. Syyskuun alusta hammashoidon päivystyspotilaat saavat avun mahdollisimman kattavasti yhdellä käyntikerralla.

– Tavoitteena on tehdä hammashoidosta entistä asiakaslähtöisempää ja hoitaa potilasta yhdellä käyntikerralla niin, että hammaslääkärikäynnit vähenevät, Sosterin ylihammaslääkäri Hannamari Pitkänen sanoo.

Sosterin perusterveydenhuollon johtava lääkäri Veikko Karvanen puolestaan kertoo, että uusi toimintamalli alkaa arkipäivisin Savonlinnan pääterveysaseman hammashoitolassa, jonne keskitetään kiireellinen hammashoito ja päivystys entistä voimakkaammin koko Savonlinnan ja Enonkosken alueella.

– Keskittämällä saadaan aikaan merkittäviä hyötyjä asiakkaille, Karvanen korostaa.

Kiireellisen hammashoidon asiakkaat saavat yhdellä käyntikerralla hoitotoimenpiteet niin, että särky saadaan hoidettua käynnin aikana.

– Seuraava potilas otetaan, kun edellinen on saatu hoidettu niin, että hän pärjää mahdolliseen seuraavaan aikaan tai saadaan kerralla hoidettua kuntoon, Hannamari Pitkänen kiteyttää.

Veikko Karvanen kertoo, että Sosterissa on saatu lyhennettyä viimeisen vuoden aikana keinonivelleikkauksiin jonottamista pariin kuukauteen, kun se vielä vuosi sitten oli 190 päivää. Ennen leikkausta potilaat käyvät hammaslääkärillä ja tällä uudella hammashoitomallilla voidaan vastata myös siihen, ettei keinonivelleikkaus lykkäänny hammashoitojonojen vuoksi.

Uuden hoitomallin tavoitteena on Pitkäsen mukaan antaa rauha myös hammaslääkäreille. Sosterissa on tällä hetkellä kolme hammashoidontyöparia.

Kiireellisiä hoidettavia ovat päivystyspotilaat, puoliakuutit lohkeamat ja muut kiireelliset hammashoidot. Kiireellisyyden arvioi hammashoitaja yhteydenoton yhteydessä. Jos asia on kiireellinen, asiakas saa saapumisajan hammashoitolaan, jolloin paikalla pitää olla. Vastaanotolle asiakkaat pääsevät ilmoittautumisjärjestyksessä.

Muutosta nykyiseen tulee siinä, että potilaat ovat tottuneet pääsemään hammaslääkäriin sovittuna aikana.

– Nyt siirrymme päivystysmalliin, jossa hoidamme potilaat rullaavasti samoin kuin Sosterin lääkäripäivystyksessä, Pitkänen sanoo.

Annettavat hoitoon saapumisajat ovat kello 9, 10, 11, 12, 13, ja 14., jolloin otetaan tietty määrä asiakkaita hoitoon. Potilaat hoidetaan ilmoittautumisjärjestyksessä, paitsi tapaturmapotilaat ja hammassärystä kärsivät lapsipotilaat, jotka hoidetaan mahdollisimman pian.

Ensi maanantain jälkeen hammaslääkäriin pyrkivä soittaa Sosterin hammashuollon keskitettyyn puhelinajanvaraukseen, puhelin 015 527 7114. Hammashoitaja tekee hoidontarpeen arvion ja antaa ajan kiireellisyyden mukaan. Jos vaiva arvioidaan kiireelliseksi, saa saapumisajan hammashoitoon samalle päivälle.

Vaikka toimintaa keskitetään Savonlinnan pääterveysasemalle, edelleen Punkaharjun, Kerimäen ja Enonkosken hammashoitoloihin jää pieni määrä päivystysaikoja, sillä kaikki potilaat eivät pääse Savonlinnan hammashoitolaan.


Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta
IMG_2590.jpg
Uutiset

Lentoliikenteelle iso tuki kaupungilta

Savonlinnan kaupunginvaltuusto päätti lähes yksimielisesti tukea Savonlinnan ja Helsingin välistä lentoliikennettä seuraavan vuoden. Tukea kaupunki antaa liikenteeseen 1,26 miljoonaa euroa.…
IMG_3417.jpg
Uutiset

Pääterveysaseman uudisrakennushanke etenee

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt Sosterille poikkeusluvan keskussairaalan yhteyteen rakennettavalle pääterveysaseman uudisrakennukselle. Lupa on myönnetty 9. marraskuuta.…
WP_20171114_11_27_18_Pro.jpg
Uutiset

Lukion ovet säppiin Kerimäellä

Savonlinnalaisten verotus alenee  Savonlinnassa tehtiin kaupunginvaltuutettu Sampsa Kokon mukaan historiaa maanantai-iltaisessa kaupunginvaltuuston kokouksessa. Valtuusto nimittäin…
IMG_3386.jpg
Uutiset

Keijo Pesonen eläkkeelle vuoden vaihteessa

Musisoiva rehtori viihtyy Heinäveden tukikohdassaan  Sää on marraskuisen harmaa. Vettä vihmoo välillä auton tuulilasiin ja lämpöä ulkona on muutama aste. Istun haastattelulehtiö…
Lippu-IMG_7999.jpg
Uutiset

Isänpäivä ei ole virallinen liputuspäivä

Tulevana sunnuntaina vietetään jälleen isänpäivää. Silloin siniristiliput nousevat salkoon juhlapäivän kunniaksi useimmissa suomalaiskodeissa. Mutta toisin kun voisi luulla, isänpäivä ei…
Yhdessä-uutta-IMG_3321.jpg
Uutiset

Historiallista uudistusta tehdään järjestöjen kanssa

Sosiaali- ja terveysministeriö rahoittaa veikkausvoittovaroista Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi kolmea uutta avustusohjelmaa, joista yksi on Järjestöt mukana muutoksessa. Tämän…
Sini-waahto-IMG_2369.jpg
Uutiset

Pikkujoulu­ohjelmaa monenlaiseen makuun

Paikallinen ja laadukas ruoka on pääroolissa Savon Mafian pikkujoulupaketeissa, joita on räätälöity useampaan makuun sopiviksi. Savon Mafian myyntipäällikkö Sini Laukkanen kertoo, että…
Itäinen-asema-IMG_3303.jpg
Uutiset

Puuroa, pakkelia ja pikkujoulutunnelmaa

Itäisen aseman pikkujouluissa 11. marraskuuta on mahdollista selvittää, mitä omalle keholle kuuluu.  Kaikki eivät ehkä vielä tiedä, ettei Itäisellä asemalla enää porata hampaita…