Paikallisuutiset Savonmaa /

Taidelukio juhlii marraskuussa

Taikkari_2352.jpg
Pohjoismaiden vanhin erikoislukio, Savonlinnan Taidelukio täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Tätä merkkipaalua juhlitaan 11. marraskuuta.

Savonlinnaan perustettiin kuvataidelukio vuonna 1967, jolloin itsenäinen Suomi vietti 50-vuotisjuhlaansa. Valtioneuvosto antoi kannatusyhdistykselle luvan perustaa Savonlinnaan taidekasvatukseen erikoistuvan lukion. Suomen kasvatusopillisen yhdistyksen toiminnanjohtaja, maisteri Kyösti Skyttä ja puheenjohtaja, professori Martti Ruutu olivat tämän hienon idean alkuunpanijat.

Vuonna 1979 kuvataiteen rinnalle tuli musiikki. Opiskelijamäärä kasvoi, minkä jälkeen koulu siirtyi isompiin tiloihin Sotilaspojankadun varrelle. Kuvataide- ja musiikkilinja ovat rikastuttaneet toisiaan, mahdollistaneet yhteistyön ja syventäneet taiteen tuntemusta laaja-alaisemmin.

Nykyisin osa musiikkilinjan opiskelijoista saa oopperaan ja muuhun musiikkiteatteriin perehdyttävää koulutusta. Suosituiksi ovat tulleet myös teatteri-ilmaisun kurssit, jotka ovat kaikkien opiskelijoiden valittavissa.

Taidelukio on säilynyt elinvoimaisena. Sen merkitys kaupungille on suuri, ja valtakunnallisesti se on ollut innostavana esimerkkinä uusille taidepainotteisille lukiolle.

Taidelukion kasvatteja löytyy maamme eturivin kuvataiteilijoista, muotoilijoista, arkkitehdeistä, valokuvaajista, elokuva-alan ammattilaisista, muusikoista musiikin eri genreissä ja muista musiikin ammattilaisista sekä yhteiskunnallisista vaikuttajista ja suuresta kirjosta ammatteja. Kaikissa näissä on hyvänä pohjana kulttuurintuntemus, itseilmaisun taito ja luovuus.

Esimerkkeinä taidelukiossa opiskelleista visuaalisen alan taiteilijoista voimme mainita: Marita Liulia, Kirsi Neuvonen, Jorma Puranen, Pekka Jylhä, Jani Ruscica, Teemu Muurimäki, Jenni Hiltunen, Teemu Kurkela, Sami Ruotsalainen, Virpi Siira, Tuomas Laitinen, Paavo Halonen, Maisa Tikkanen, Helena Hyvönen ja Johanna Rojola.

Nykyään musiikkialalla toimivia taidelukiolaisia ovat muun muassa Tarja Turunen, Timo Väänänen, lähes kaikki MeNaiset- ja Loituma-yhtyeen jäsenet, Tellu Paulasto, Jussi Tuhkanen, Janne Malinen, Jenna Ristilä, Tommi Kärkkäinen, Henri Wilkinson, YUP-bändin jäsenet, Ville Leinonen, Jouni Aslak Raatikainen, Maija Ruuskanen, Jussi Kannaste, Joakim Berghäll, Teemu Takanen, Rasmus Soini, Päivi Pylvänäinen, Joonas Asikainen, Anu Ontronen, Maiju Vaahtoluoto ja Viivi Maria Saarenkylä.

Taidelukio juhlistaa koulun merkkivuotta näyttelyillä ja muilla tapahtumilla. Päänäyttely on Helsingissä Kaapelitehtaan Valssaamolla 27.9.-14.10.2017.

Kaapelitehtaan näyttelyssä ovat esillä Emma Ainala, Heidi Hemmilä, Jonna Kina, Annamari Kinnunen, Anni Löppönen, Ville Löppönen, Karoliina Paappa, Leena Pukki, Hanna Saarikoski, Katri Sipiläinen, Jenni Toikka ja Tuomas Tuomiranta.

Savonlinnassa Taidelukion galleria Eteisessä on syksyllä nuorten taiteilijoiden näyttelysarja, jonka aloittaa Magdaleena Jakkila 7. syyskuuta. Seuraavina tulevat kuukausittain Inka Kynkäänniemi, Niina Mantsinen, Anna Kokki ja Ulla Kokki.

Savonlinnan Taidelukion 50-vuotisjuhla pidetään 11.11.2017 kello 15 Savonlinnassa. Juhlan kunniaksi Taidelukion koulurakennus muuntuu valo- ja mediataideteokseksi, työnimenä Soittorasia. Pääjuhlan jälkeen koulu muuttuu tapahtumapaikaksi, jossa juhlinta jatkuu rennon yhdessäolon, näyttelyiden ja musiikin merkeissä.


Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta
IMG_2590.jpg
Uutiset

Lentoliikenteelle iso tuki kaupungilta

Savonlinnan kaupunginvaltuusto päätti lähes yksimielisesti tukea Savonlinnan ja Helsingin välistä lentoliikennettä seuraavan vuoden. Tukea kaupunki antaa liikenteeseen 1,26 miljoonaa euroa.…
IMG_3417.jpg
Uutiset

Pääterveysaseman uudisrakennushanke etenee

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt Sosterille poikkeusluvan keskussairaalan yhteyteen rakennettavalle pääterveysaseman uudisrakennukselle. Lupa on myönnetty 9. marraskuuta.…
WP_20171114_11_27_18_Pro.jpg
Uutiset

Lukion ovet säppiin Kerimäellä

Savonlinnalaisten verotus alenee  Savonlinnassa tehtiin kaupunginvaltuutettu Sampsa Kokon mukaan historiaa maanantai-iltaisessa kaupunginvaltuuston kokouksessa. Valtuusto nimittäin…
IMG_3386.jpg
Uutiset

Keijo Pesonen eläkkeelle vuoden vaihteessa

Musisoiva rehtori viihtyy Heinäveden tukikohdassaan  Sää on marraskuisen harmaa. Vettä vihmoo välillä auton tuulilasiin ja lämpöä ulkona on muutama aste. Istun haastattelulehtiö…
Lippu-IMG_7999.jpg
Uutiset

Isänpäivä ei ole virallinen liputuspäivä

Tulevana sunnuntaina vietetään jälleen isänpäivää. Silloin siniristiliput nousevat salkoon juhlapäivän kunniaksi useimmissa suomalaiskodeissa. Mutta toisin kun voisi luulla, isänpäivä ei…
Yhdessä-uutta-IMG_3321.jpg
Uutiset

Historiallista uudistusta tehdään järjestöjen kanssa

Sosiaali- ja terveysministeriö rahoittaa veikkausvoittovaroista Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi kolmea uutta avustusohjelmaa, joista yksi on Järjestöt mukana muutoksessa. Tämän…
Sini-waahto-IMG_2369.jpg
Uutiset

Pikkujoulu­ohjelmaa monenlaiseen makuun

Paikallinen ja laadukas ruoka on pääroolissa Savon Mafian pikkujoulupaketeissa, joita on räätälöity useampaan makuun sopiviksi. Savon Mafian myyntipäällikkö Sini Laukkanen kertoo, että…
Itäinen-asema-IMG_3303.jpg
Uutiset

Puuroa, pakkelia ja pikkujoulutunnelmaa

Itäisen aseman pikkujouluissa 11. marraskuuta on mahdollista selvittää, mitä omalle keholle kuuluu.  Kaikki eivät ehkä vielä tiedä, ettei Itäisellä asemalla enää porata hampaita…