Paikallisuutiset Kari Tegelberg /

Uusyrityskeskus auttaa aloittavia ja luopuvia yrittäjiä

Rouvinen_2468.jpg
Juhani Rouvinen on harrastanut veneilyä, ei kuitenkaan ihan kuvan pienoismallin suuruisilla laivalla, 30 vuotta. Uusyritys­keskusta hän on johtanut 16 vuotta lyhyemmän ajan.

Itä-Savon Uusyrityskeskus on 20 toimintavuotensa auttanut satoja yrityksiä alkuun Savonlinnan seudulla. Vuodesta 1999 vuoteen 2016 Uusyrityskeskus on ollut avustamassa 1542 uuden yrityksen perustamisessa. Työpaikkoja noihin yrityksiin on perustamisvaiheessa syntynyt yli 2 300.

– Yritystoiminnassa yrittäjä tekee aina bisneksen. Meidän tehtävämme on tuoda realismi kuvaan mukaan silloin, kun henkilö suunnittelee aloittavansa uuden yrityksen. Olemme myös yrittäjän ja byrokratian välissä auttaen yrityksen alkuvaiheissa käytännön asioissa, Itä-Savon Uusyrityskeskuksen toimitusjohtaja Juhani Rouvinen pohtii johtamansa organisaation roolia.

Uusyrityskeskusten syntyhistoria juontaa 1970-luvun Englantiin ja maan suurille teollisuuspaikkakunnille. Noihin aikoihin isot englantilaiset teräs- ja metalliteollisuusyritykset irtisanoivat massoittain henkilökuntaansa. Työttömyys nousi huikeisiin lukuihin. Englannin hallitus päätti, että työttömyyttä saadaan alennettua uusien yritysten kautta. Myös irtisanomisia tehneet suuryritykset rahoittivat neuvontatoimintaa.

Suomessa 1990-luvun alkuvuosien lama synnytti puoli miljoonaa työtöntä. Hallitusohjelmaan kirjattiin, että eri toimenpitein pitää synnyttää 100 000 uutta työpaikkaa. Uusyrityskeskukset eri puolilla Suomea tulivat osaltaan toteuttamaan tätä tavoitetta.

Juhani Rouvisen mielestä alueellista elinvoimaa voidaan neuvontapalvelujen toimesta tuottaa kahdella tavalla.

– Ensinnäkin meidän on tuettava ja autettava jo olemassa olevia yrityksiä kehittämishankkeissaan sekä luotava niille kaupunkina hyvät toimintaedellytykset ja toiseksi meidän on tuettava ja kannustettava ihmisiä synnyttämään uusia elinkelpoisia yrityksiä, Rouvinen korostaa.

Kontrahti-hanke, jossa Savonlinnan seudulla etsittiin ikääntyville yrittäjille jatkajia. Hankkeen kautta löytyi 39 yritykselle uudet omistajat ja ne työllistävät tällä hetkellä yli sata ihmistä. Uudet yrittäjät myös palkkaavat herkemmin ihmisiä töihin, kuin eläkeikää lähestyvät yrittäjät, kun liiketoiminta on lähdössä kasvuun.

Rouvisen mielestä yrityskentässä on nähtävissä, että pitkän linjan yrittäjän ”nälkä” kehittää yritystään hiipuu iän myötä. Nälkä vähenee Rouvisen mukaan siinä vaiheessa, kun yrittäjä on saanut lainansa maksettua, vakuudet vapautettua ja saavuttanut yrityksessään toimintatason, jonka säilyttämällä leipää saa riittävästi ruokapöytään. Kehittäminen ja asiakashankinta unohtuu ajan myötä.

– Yrityksestä on kuitenkin pidettävä koko ajan huolta, että sen arvo säilyy ja se on helpompi myydä sen ajan koittaessa, hän korostaa.

Itä-Savon Uusyrityskeskus perustettiin 2. päivä huhtikuuta vuonna 1997. Juhani Rouvinen ei hirveästi halua tuijotella peruutuspeiliin, vaan hän haluaa katsoa vahvasti eteenpäin. Rouvisen mukaan uusyrityskeskuksilla on paikkansa matalan kynnyksen neuvontaorganisaatioina tulevaisuudessakin.

Itä-Savon Uusyrityskeskuksen sekä Exit-Busnisess-hankkeen budjetti on vuositasolla 250 000 euroa. Tuolla rahalla pystytään hankkeen lisäksi toteuttamaan yrittäjille suunnatut koulutukset, sekä asiantuntija- ja neuvontapalvelut. Organisaatiossa työskentelee kaksi työntekijää, jotka antavat palvelut veloituksetta yrittäjäuraa suunnitteleville.

– Yhdessä yrittäjäksi aikovan kanssa käydään läpi ja testataan liikeideaa. Me myös olemme apuna jo yrittäjinä toimiville ja annamme apua yrityksen ostoa tai omistajanvaihdosta suunnitteleville, Rouvinen luettelee.

Tällä hetkellä, kun yrittäjiä ikääntyy runsaasti, on selkeästi noussut vaihtoehdoksi valmiin yritystoiminnan ostaminen. Tällöin toimintaa ei tarvitse aloittaa ihan alusta. Aloittavien yrittäjien ideoista prosessoituu noin 50 prosenttia uusiksi yrityksiksi.

Itä-Savon Uusyrityskeskus järjestää 20-vuotisjuhlansa kunniaksi tapahtuman opetusravintola Paviljongilla torstaina 14. syyskuuta. Luennoitsijana on pääomasijoittaja ja businessenkeli Sami Etula.

Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta
IMG_2590.jpg
Uutiset

Lentoliikenteelle iso tuki kaupungilta

Savonlinnan kaupunginvaltuusto päätti lähes yksimielisesti tukea Savonlinnan ja Helsingin välistä lentoliikennettä seuraavan vuoden. Tukea kaupunki antaa liikenteeseen 1,26 miljoonaa euroa.…
IMG_3417.jpg
Uutiset

Pääterveysaseman uudisrakennushanke etenee

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt Sosterille poikkeusluvan keskussairaalan yhteyteen rakennettavalle pääterveysaseman uudisrakennukselle. Lupa on myönnetty 9. marraskuuta.…
WP_20171114_11_27_18_Pro.jpg
Uutiset

Lukion ovet säppiin Kerimäellä

Savonlinnalaisten verotus alenee  Savonlinnassa tehtiin kaupunginvaltuutettu Sampsa Kokon mukaan historiaa maanantai-iltaisessa kaupunginvaltuuston kokouksessa. Valtuusto nimittäin…
IMG_3386.jpg
Uutiset

Keijo Pesonen eläkkeelle vuoden vaihteessa

Musisoiva rehtori viihtyy Heinäveden tukikohdassaan  Sää on marraskuisen harmaa. Vettä vihmoo välillä auton tuulilasiin ja lämpöä ulkona on muutama aste. Istun haastattelulehtiö…
Lippu-IMG_7999.jpg
Uutiset

Isänpäivä ei ole virallinen liputuspäivä

Tulevana sunnuntaina vietetään jälleen isänpäivää. Silloin siniristiliput nousevat salkoon juhlapäivän kunniaksi useimmissa suomalaiskodeissa. Mutta toisin kun voisi luulla, isänpäivä ei…
Yhdessä-uutta-IMG_3321.jpg
Uutiset

Historiallista uudistusta tehdään järjestöjen kanssa

Sosiaali- ja terveysministeriö rahoittaa veikkausvoittovaroista Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi kolmea uutta avustusohjelmaa, joista yksi on Järjestöt mukana muutoksessa. Tämän…
Sini-waahto-IMG_2369.jpg
Uutiset

Pikkujoulu­ohjelmaa monenlaiseen makuun

Paikallinen ja laadukas ruoka on pääroolissa Savon Mafian pikkujoulupaketeissa, joita on räätälöity useampaan makuun sopiviksi. Savon Mafian myyntipäällikkö Sini Laukkanen kertoo, että…
Itäinen-asema-IMG_3303.jpg
Uutiset

Puuroa, pakkelia ja pikkujoulutunnelmaa

Itäisen aseman pikkujouluissa 11. marraskuuta on mahdollista selvittää, mitä omalle keholle kuuluu.  Kaikki eivät ehkä vielä tiedä, ettei Itäisellä asemalla enää porata hampaita…