Paikallisuutiset Kari Tegelberg /

Alku kaiken kauniin ja maukkaan

9881Alku.jpg
-Kahvila Alku tarjoaa suussa sulavaa suolaista ja makeaa, kahvilan omistaja Elina Loukes (oik.) ja hänen tyttärensä Nea Lamminpää mainostavat uutta savonlinnalaisten olohuonetta.
Kahvila Alku sai nimensä omistajansa Elina Loukeksen mukaan hänelle itselleen hyvin ymmärrettävästä syystä.
-Halusin uuden alun itselleni ja ja kahvilasta esimerkin koko kaupungin uudelle alulle. Minusta turha synkistely pitää heittää romukoppaan. Tämä on ihana kaupunki, jossa asuu ihania ihmisiä, paluumuuttajana Savonlinnaan tullut Elina nauraa heläyttää iloisesti.
Elina Loukeksen tulemisen kahvilan omistajaksi synnyinkaupunkiinsa ei ole ihan niitä tavanomaisimpia tarinoita. Työurallaan kotikaupungissaan Savonlinnassa hän oli ensin autokoulunopettajana Savonlinnan Auto-Opistossa ja sitten keittiökalusteiden myyjänä Puustellilla. Tie vei tämän jälkeen Raumalle, jossa hänellä oli vaateliike ja työ kiinteistövälittäjänä. Sitten matka jatkui Helsinkiin, jossa hän oli jälleen keittökalustemyyjänä.
Savonlinnaan takaisin Elina Loukeksen toi 15 poissaolovuoden jälkeen isä, jonka kanssa hän halusi viettää enemmän aikaa.
-Kun viime kevättalvella mietiskelin, että mitähän tässä mukavassa kaupungissa voisi tehdä ja toisaalta, mitä omasta mielestäni kaipaan täällä Savonlinnassa, oli vastaus päivänselvä: täältä puuttuu kahvila, joka on auki riittävän pitkään myös iltaisin, hän kertoo lähes täpötaydessä kahvilassa arki-iltapäivän aikaan.
Ja kun Elinaa miellyttävä kahvilan paikka löytyi entisen kirjakauppa Knut Possen tiloista Olavinkadun varrelta, pääsi Alku avaamaan ovensa elokuun alussa. Ihmiset löysivät uuden kahvilan hyvin nopeasti ja siitä on tullut jo monelle asiakaalle ”oma olohuone”. Asiakaskunta on sekoitus nuorta ja iäkkäämpää miestä ja naista.
Kahvila on auki maanantaisin ja sunnuntaisin kello 18:aan ja muina päivinä kello 21:een. Kahvilan sisustus on hyvin kodinomainen mukavine seurusteluryhmineen ja sohvineen. Yksi näkyvä yksityiskohta kahvilan sisutuksessa ovat ulkoikkunat. Niitä ei ole teipattu umpeen, vaan isojen ikkunoiden kautta ihmiset näkevät hyvin sekä ulos että sisälle.
-Halusin, että ihmisillä on sellainen tunne, että he eivät ole yksin, vaikka saattavt yksin istuakin pöydässä. Myös turhat mainoskyltit revittiin pois ulkoa kahvilan kohdalta, Elina luettelee.
Yksi tärkeä seikka hänen Savonlinnaan tulolle oli Elinan tytär Nea Lamminpää.
-Sanoin Nealle, että lähde mukaani Savonlinnaan vuodeksi auttelemaan minua kahvilan pidossa. Ja hänhän lähti, Elina kertoo innoissaan.
Nea kirjoitti keväällä ylioppilaaksi ja hän oli alun alkaen suunnitellut pitävänsä opiskelusta sapattivuoden, joten Savonlinnaan tulo sopi hänelle oikein hyvin.
-Kun poikaystävä lähti opiskelemaan ja pelaamaan jääkiekkoa Alaskaan, niin minä päätin lähteä kahvilahommiin Savonlinnaan, raumalainen Nea Lamminpää nauraa.
Elina kehuukin, että tyttärestä on ollut hänelle aivan korvaamaton apu näinä ensimmäisinä kuukausina. Leipomisesta pitävä Nea sanoo viihtyvänsä erittäin hyvin niin työssään kuin Savonlinnassakin. Väkeä Alkussa on töissä yhteensä neljä henkeä ja tuuraajat päälle. Elina nauraa, että tuuraajat löytyivät hänen savonlinnalaisten tuttaviensa lasten joukosta.
-Remonttiakin oli tekemässä tuttavien poikaporukka, Elina kertoo.
Mitä Alku-kahvilassa sitten on mukavan tunnelman ja miellyttävän miljöön lisäksi tarjolla? Suosituksi syötäväksi asiakkaiden keskuudessa ovat nouseet bagelit, jotka ovat eräänlaisia halkaistuja rinkeleitä, joissa on erilaisia suolaisia täytteitä. Myös juusto- ja porkkanakakut, seeprapiirakat, salaattiannokset ja croissantit ovat suosittua syötävää. Myöhemmin syksyllä tulee valikoimaan myös keittolounas.
Elina Loukes haluaa osaltaan olla kehittämässä Savonlinnaa. Hän muun muassa heittää ilmaan ajatuksen siitä, että esimerkiksi Olavinkadun varrella olevia tyhjiä liikehuoneistoja kiinteistöjen omistajat vuokraisivat alennetuilla vuokrilla ja lyhyilläkin vuokrasopimuksilla. Silloin esimerkiksi pop up-tyyppiset liikkeet voisivat toimia kannattavasti kesäsesongin ulkopuolellakin.
-Tulisi eloa ja säpinää, kun tyhjät tilat heräisivät eloon, Elina Loukes sanoo innostuneesti.

Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta
Verisure_2048.jpg
Uutiset

Kodinturvapalveluita tarjoava Verisure aloittanut Savonlinnassa

Kokonaisvaltaisia kodinturvapalveluita tarjoava Verisure on avannut toimipisteen Savonlinnaan kesäkuun alussa. Savonlinnan pisteen vetäjä, Team leadet Anu Piel kertoo, että Verisure on paljon…
2017-08-01-12.01.59.jpg
Uutiset

Etuajo-oikeus muuttunut Simasalonkadulla

Simasalonkadun ja Miekkoniemenkadun risteykseen on ilmestynyt heinäkuun aikana kärkikolmio Mertalan koulun suunnasta tuleville. Uudet liikennejärjestelyt ovat aiheuttaneet hämminkiä ja…
Uutiset

Linnalan kuvataidekoulu käynnistyy

Maanantaina 21. elokuuta käynnistyy Linnalan Kuvataidekoulun 19. syyslukukausi. Viime vuosina Linnalan kuvataidekoulun opetusta on pyritty suuntaamaan yhä enemmän yhteisölliseksi ja…
Putin-016.jpg
Uutiset

Presidenttien tapaaminen käynnisti kaksi tärkeää ympäristöprojektia

Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä juhlistanut Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaaminen tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa alkoi Savonlinnan Punkaharjulla. Keskustelujen…
Uutiset

Karaokekilpailu ratkesi

Pyhän Olavin kareokekisan finaalissa ratkottiin lauantaina mestaruus sekä naisten että miesten sarjoissa. Naisten kilpailun voitti Kaisa Nuopponen Savonlinnasta ja miesten sarjan…
Uutiset

Panu Peitsarosta Musta Pässi

Musta pässi 2017 on Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymäjohtaja Panu Peitsaro. Julkistaminen tapahtui opperapäivän avauksen yhteydessä Pyhän OIavin päivänä viime…
Uutiset

Savonlinna-mitalien saajat

Savonlinnan kaupunginhallitus on päättänyt tämän vuoden Savonlinna-mitalien saajista. Vuoden 2017 mitalin saajat ovat säveltäjä Aulis Sallinen, dokumentaristi Juha Taskinen ja hpj,…
Olavin-päivä-2.jpg
Uutiset

Pyhän Olavin päivä keräsi väkijoukot yhteen

Viime lauantaina Pyhän Olavin päivänä tapahtui tämän kesän ihme - aurinko paistoi ja sää helli kansaa, joka kokoontui juhlistamaan Savonlinnan kaupungin 378. syntymäpäivää.  Väkeä…
Sähkö-013.jpg
Uutiset

Hyvä palvelu on työn suola

Toukokuussa avasi ovensa Miekkoniemellä uusi sähköliike Linnan Sähkö ja Tarvike Oy, jonka liikeideana ovat nopeus ja palvelualttius. – Toimimme pääasiassa Savonlinnan talousalueella…