Ihmiset Ilmari Kosonen /

Harvinainen Kaartilan Hirvasvuoren luola

Kaartilan-luola-oppilaat-Kosonen.jpg
Opettajat veivät oppilasjoukon luolaseikkailuun Kaartilan Hirvasvuoren luolaan.

Savonlinnan Kaartilan kylässä, Hirvasjärven ja Suurjärven välissä on Hirvasvuoren luola. Se on ainoa luola Savonlinnan kaupungin lähimaastossa.

Kun Suomessa julkaistiin äskettäin 432-sivuinen kirja Suomen luolat, ei Kaartilan luola päässyt kirjaan mukaan. Kun kukaan kirjoittajista ei sitä tiennyt. Kirjassa luetellaan yli 1 000 luolaa. Luolista 165 suurinta, geologisesti erikoisina, historialtaan kiehtovinta luolaa esitellään kuvin, kartoin ja ohjein luolille vievistä teistä.

Geomorfologian kannalta Hirvasvuoren luola on jääkauden aikainen siirtolohkareluola. Mannerjää pilkkoi liikkuessaan vuoria ja kuljetti niistä lohjenneita siirtolohkareita. Hirvasvuoren kaakkoissivun korkean jyrkänteen alle jäi silloin niitä niin, että niiden alla on tämä luola.

Luola on sisältä korkea ja ulottuu pitemmälle. Itse Hirvasvuoren laki on noin 70 metriä Suurjärven pinnasta. Kulmakunnan Hirvas-alkuiset maastopaikkanimet kertovat siitä, että eräkansan metsästäjät pyydystivät seudun läpi vaeltavia peuroja keihästämällä niitä Kyrönvirrassa, peurojen uidessa virran yli vaelluksillaan.

Onko luola ollut muinaiskansan käytössä, ei selviä. Luolan lattian maan arkeologinen kaivaus saattaisi tuoda esiin jotain. Voisi löytyä hiilikerrostumia syvältäkin. Suurjärven takana kun on kalliomaalaus 3 500 vuoden takaa, joka kertoo muinaisen eräkansan liikkumisesta seudulla.

Luolaa ei ole merkitty peruskartalle, ja sen löytää parhaiten oppaan opastuksella. Opas voi samalla näyttää, missä sijaitsivat Kaartilaan välirauhan aikana vuonna 1940 perustetun koulutuskeskuksen ampumarata ja hevostallit Pienen Hirvasjärven rannalla ja itse koulutuskeskus.

Kun talvisodan aikana oli nähty, että vihollinen käytti rautatietä Savonlinnan pommitusten reittinä, oli koulutuskeskus vietävä Pääskylahden kasarmilta kauemmas metsäseudulle. Silloin Moinsalmen tietäkin parannettiin. Koulutuskeskuksesta Hirvasjärven rannalla tehtiin sodan jälkeen Kaartilan koulu. Koulussa oli peräti 123 oppilasta enimmillään, kun ikäluokat olivat silloin niin suuria ja kylään tuli siirtoväkeä Karjalasta.

Meille Järvenpään kulmilta Kaartilan koululle kulkeneille koululaisille luola tuli tutuksi, kun se oli koulupolun varressa. Kun sattui rankkasade, hakeuduttiin sinne sateensuojaan. Kun seudun viimeiset kuukkelit elivät Hirvasvuoren maastossa, sanoin paikkaa Kuukkelikankaaksi.

Aikoinaan joku hulttiopoika asui luolassa viikkokausia paeten virkavaltaa. Luola on etuosastaan noin kolme metriä korkea ja 20 metriä pitkä. Siis varsin suuri luola kaikkiaan. Luolan etuosaan on jo kauan sitten rakennettu riu’uista seinä. Lie ollut joku riepukin ovena. Luolassa on jo kauan sitten pidetty nuotiota. Kattilakin luolasta löytyy.

Seudun lapset tuntevat kyllä luolan. Ovat töhrineet luolan seinille maalauksiaan. Luolaa he sanovat nimellä Noitaluola. On myös kirjoitettu nimi Noitavuori luolaan, mutta se ei ole vuoren oikea nimi. Aikaisemmin luolalla ei ollut mitään nimeä. Paras nimitys sille on tietysti yksinkertaisesti Hirvasvuoren luola. Nimi kertoo luolan sijainnista vuoren jyrkänteen alla.

Luola on siis mielenkiintoinen geologinen kohde. Mutta sen tienooseen liittyy myös historian tapahtumia viime sotien ajalta. Nätkin ja Mertalan koulujen oppilaille se on sopiva pyöräretken kohde toukokuussa, ennen koulujen lopettamista. Mertalasta on pyörätiet Nätkille ja siitä hiljainen Hirvasrannantie luolalle päin.

Mutta on se kyllä sopiva retkikohde muillekin. Tanhuvaaran liikuntaleireillä olevat voivat patikoida luolalle, tai meloa kanooteilla Suurjärveä pitkin ja nousta lähimmästä Ryönänpohjan rannasta oppaan johdolla luolalle. Ja pitää esimerkiksi liikuntaharjoituksen kiipeämällä vuoren laelle.

Kuva: Ilmari Kosonen. Kirjoittaja on metsänhoitaja, matkailuopas

Aiheet:
utelias kommentoi sunnuntaina 5.11.2017 klo 11:56 Vastaa kommenttiin
Olikohan luolassa tai ympäristössä mitään merkkejä, että muinaista möngöl-kansaa olisi joskus asustellut siellä?
Kari kommentoi perjantaina 3.11.2017 klo 21:47 Vastaa kommenttiin
Ilmari missä se luolan suu oikein on, kysyy entinen naapuri.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta
nismaa-Pekka.jpg
Uutiset

Lusto hakee uudistumista avautumalla ja tähyämällä tulevaisuuteen

– Haluamme avautua aikaisempaa aktiivisemmin ulospäin – vahvasti Savonlinnan seudunkin ulkopuolelle, sanoo Luston uusi johtaja, metsänhoitaja Pekka Äänismaa. Hän ryhtyi syyskuun alussa…
IMG_2590.jpg
Uutiset

Lentoliikenteelle iso tuki kaupungilta

Savonlinnan kaupunginvaltuusto päätti lähes yksimielisesti tukea Savonlinnan ja Helsingin välistä lentoliikennettä seuraavan vuoden. Tukea kaupunki antaa liikenteeseen 1,26 miljoonaa euroa.…
IMG_3417.jpg
Uutiset

Pääterveysaseman uudisrakennushanke etenee

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt Sosterille poikkeusluvan keskussairaalan yhteyteen rakennettavalle pääterveysaseman uudisrakennukselle. Lupa on myönnetty 9. marraskuuta.…
WP_20171114_11_27_18_Pro.jpg
Uutiset

Lukion ovet säppiin Kerimäellä

Savonlinnalaisten verotus alenee  Savonlinnassa tehtiin kaupunginvaltuutettu Sampsa Kokon mukaan historiaa maanantai-iltaisessa kaupunginvaltuuston kokouksessa. Valtuusto nimittäin…
IMG_3386.jpg
Uutiset

Keijo Pesonen eläkkeelle vuoden vaihteessa

Musisoiva rehtori viihtyy Heinäveden tukikohdassaan  Sää on marraskuisen harmaa. Vettä vihmoo välillä auton tuulilasiin ja lämpöä ulkona on muutama aste. Istun haastattelulehtiö…
Lippu-IMG_7999.jpg
Uutiset

Isänpäivä ei ole virallinen liputuspäivä

Tulevana sunnuntaina vietetään jälleen isänpäivää. Silloin siniristiliput nousevat salkoon juhlapäivän kunniaksi useimmissa suomalaiskodeissa. Mutta toisin kun voisi luulla, isänpäivä ei…
Yhdessä-uutta-IMG_3321.jpg
Uutiset

Historiallista uudistusta tehdään järjestöjen kanssa

Sosiaali- ja terveysministeriö rahoittaa veikkausvoittovaroista Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi kolmea uutta avustusohjelmaa, joista yksi on Järjestöt mukana muutoksessa. Tämän…
Sini-waahto-IMG_2369.jpg
Uutiset

Pikkujoulu­ohjelmaa monenlaiseen makuun

Paikallinen ja laadukas ruoka on pääroolissa Savon Mafian pikkujoulupaketeissa, joita on räätälöity useampaan makuun sopiviksi. Savon Mafian myyntipäällikkö Sini Laukkanen kertoo, että…