Paikallisuutiset Päivi Luostarinen /

Ikoinniemessä juhlittiin uutta laivalaituria

Ikonniemi-1.jpg
Arkkiatri Risto Pelkonen leikkasi nauhan ja avasi virallisesti Ikoinniemen uuden laivalaiturin. Häntä avusti Ikoinniemi-Ritosaaren osakaskunnan puheenjohtaja Hannu Valtonen (oik).

Haitari soi ja Savolaisen laulu raikui, kun Ikoinniemessä juhlittiin kyläläisten voimin syntynyttä uutta, komeaa laituria. Muikkua meni 25 kiloa ja grillimakkaraa 100 kiloa, kun toista sataa juhlijaa nautti ikoinniemeläisten ja ritosaarelaisten kyläyhteisön yhteisen ponnistuksen tuloksista.

– Saimme EU-hankerahaa. Puolet pantiin osakaskunnan omista varoista, Ikoinniemi-Ritosaaren osakaskunnan puheenjohtaja Hannu Valtonen kertoi.

Kaupunki antoi lainaa 7000 euroa kolmeksi vuodeksi. Näillä varoilla ja kyläläisten talkootyöllä parinkymmenen tuhannen euron laiturihanke valmistui. Hankkeeseen sisältyi myös betoninen veneluiska, johon saatiin rahoitusta Pihlajaveden kalastususalueelta. Luiska palvelee talvisin Ikoinniemi-Saukonsaari  -jäätien rantautumispaikkana.

– Se on parhaimmassa kunnossa oleva laivalaituri Savonlinna-Punkaharjun reitin varrella, puheenjohtaja arvioi. Laiturissa on 10 venepaikkaa. Lisäksi laiturin päätyyn mahtuu kolme venettä eli samanaikaisesti laituriin voi rantautua 13 venettä.

– Laiturissa on jo tähän mennessä yöpynyt useita suuria matkaveneitä, hän jatkaa. – Monet veneilijät ovat haikailleet kaupungista rantautumislaituria. Vapaista paikoista on keskustassa puute.

– Ikoinniemen laivalaituri on ollut suosittu pysähtymispaikka. Entinen, vuosikymmeniä vanha laituri alkoi hajota niin, etteivät laivatkaan pystyneet siihen pysähtymään. Siksi ryhdyimme hankkimaan uutta. Osakaskunta teki asiasta pari vuotta sitten päätöksen.

– Tämä on varmasti jatkossakin retkeilijöiden suosiossa, Hannu Valtonen uskoo. - Tämähän on joissakin kartoissa merkitty retkisatamaksi. Kaipaisimme tänne yleisiä käymälöitä - jo ympäristön siiteyden vuoksi. Se onkin meillä toivomuksena kaupungin suuntaan. Maa laiturin ympärillä kuuluu kaupungille.

– Kiitos ja kunnia, ylistys ja ihmetys kuuluvat tämän Ikoinniemen komean ja käytännöllisen laiturin rakentajille, kiitteli laiturin virallisesti avannut Ritosaaren pitkäaikainen kesäasukas, arkkiatri Risto Pelkonen.

– Tämä hanke tuumasta toimeksi alusta loppuun on uskomattoman suuri saavutus, vertaansa vailla, hän ilmaisi tyytyväisyytensä ei vain omasta vaan myös kyläläisten ja kesäasukkaiden puolesta.

– Vesi on elämän ehto. Täällä se on myös yhteinen tie. Tie liittää ihmiset kyläyhteisöksi, kalamiehet kalastuskunnaksi, metsämiehet hirviporukaksi, kylän naiset martoiksi ja aikanaan nuoret saman koulun oppilaiksi, arkkiatri piirsi kuvaa Ikoinniemen ja Ritosaaren seudun asukkaiden kyläyhteisöistä.

Uusi laituri ja laivaranta on kuusi kilometrisen Ikoinniementien päätepiste. Se oli aikoinaan kyläläisten aktiivinen kohtaamispaikka. Kyläläiset hoitivat kaupunkiasiansa yksinomaan laivalla ja veneillä aina 60-luvun alkuun asti, jolloin vasta autotie tuli alueelle.

Vesiteitse vietiin maitokin meijeriin.

Aktiiviset kyläläiset pohtivat miten voitaisiin hyödyntää käytöstä poistunut laivarannan maitolaituri.

– Pikkujoulussa viime vuonna heräsi ajatus kirjastosta, kertoo idean äiti Soile Lohman.

Vanha maitolaituri kunnostettiin muutaman perheen talkootyönä alkukesästä niin, että se palvelee nyt kyläläisiä ja vapaa-ajan asukkaita kesäkirjastona. – Löysimme yhdestä talosta sopivan kirjahyllyn. Toisesta talosta saimme puutarhakalusteet ”lukusaliksi” maitolaiturin viereen,

Kirjastossa on jo parisataa kirjaa. - Nelisenkymmentä kirjaa näyttää olevan parhaillaan lainassa, Ikoinniemen kirjastotäti Soile Lohman toteaa vilkaistessaan hyllyjä.

Laivalaiturin avajaisissa julistettiin kilpailu kirjaston nimestä. Ehdotuksia tuli kolmisenkymmentä. ”Ansa” -nimi näyttelijä Ansa Ikosen mukaan tuntui olevan vahvoilla. Ansa Ikonen ja Jalmari Rinne viettivät monia kesiä kesäpaikassaan Ikoinniemessä näyttelijöiden kesäkodin Suvirannan vieressä. Nimen valintaprosessi taitaa olla vielä kesken.

– Tämä onkin sellainen sivukirjasto, jota kaupunki ei pysty lakkauttamaan paikalla ollut kaupungin valtuuston jäsen Harri Luukkanen totesi. Hän on joutunut ottamaan vastaan kuntalaisten pettymyksiä useiden sivukirjastojen lakkautuksen vuoksi.


Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta
Lumme_2306.jpg
Uutiset

Lumme Energia haluaa mestaruussarjaan

Suur-Savon Sähkö Oy:n ja Etelä-Savon Enegia Oy:n yhteinen sähkönmyyntiyhtiö Lumme Energia Oy pyrkii isoksi valtakunnalliseksi toimijaksi. Tavoitteeksi on asetettu, että vuonna 2022 Lumme…
Putin-016.jpg
Uutiset

Presidenttien tapaaminen käynnisti kaksi tärkeää ympäristöprojektia

Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä juhlistanut Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaaminen tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa alkoi Savonlinnan Punkaharjulla. Keskustelujen…
Risto-Pelkonen.jpg
Uutiset

Suomi on erilainen maa Helsingissä - ja Inarissa

Arkkiatri Risto Pelkosen mielestä hallituksen ottama tuumaustauko sote-uudistuksessa on enemmän kuin paikallaan. – Nykyinen esitys on kuin keskeneräinen talo, jossa vetää ovista…
Pekkarinen.jpg
Uutiset

”Panostetaan siihen, mitä osataan”

Suomessa eletään tällä hetkellä rajua rakennemuutoksen aikaa. Maakunnissa painitaan kahdenlaisten ongelmien kanssa. - Niillä, joilla menee hyvin, on pulaa osaamisesta, työvoimasta…
HennaKomu_4774.jpg
Uutiset

Metsä- ja vesialueiden matkailussa merkittäviä mahdollisuuksia

Metsä- ja vesialueiden matkailu- ja virkistyspalveluissa on merkittäviä kasvumahdollisuuksia. Näin arvioidaan Itä-Suomen yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkijoiden laatimassa…
Savotek.jpg
Uutiset

Savotek-kaupasta kantelu oikeuskanslerille

Perussuomalaisten valtuutetut Juha Kukkonen ja Matti Lundenius ovat tehneet oikeuskanslerille kantelun pääosin Savonlinnan kaupungin omistaman Savotek-kiinteistöhuoltoyhtiön myynnistä…
Jussila4632.jpg
Uutiset

Tutkijayhteisö toimii verkossa

PTT:n johtaja haastaa Savonlinnan elinkeinoelämää vuoropuheluun tutkijoiden kanssa – Tiedeyhteisön voi houkutella Savonlinnaan ilman yliopistoakin, Pellervon taloustutkimuksen, PTT:n…
Pelkonen IMG_4626.jpg
Uutiset

Arkkiatri Risto Pelkonen: Saattohoitolaki eutanasiaa kiireellisempi

– Kuolema ei ole hyvä eikä paha. Se vain on maallisen vaelluksen päätepiste. Kukaan ei tiedä, mitä on sen jälkeen eikä edes sitä, mitä kuolemassa oikein tapahtuu, pohtii arkkiatri Risto…
9235300320152201.jpg
Uutiset

Pääsiäislilja muistuttaa ylösnousemuksesta

Narsissia sanotaan pääsiäisliljaksi, jonka sanotaan symboloivan ylösnousemusta.   Narsissien historia juontaa juurensa Egyptiin ja antiikin Kreikkaan ja Roomaan. Helppohoitoisuudestaan…