Paikallisuutiset Päivi Luostarinen /

Ikoinniemessä juhlittiin uutta laivalaituria

Ikonniemi-1.jpg
Arkkiatri Risto Pelkonen leikkasi nauhan ja avasi virallisesti Ikoinniemen uuden laivalaiturin. Häntä avusti Ikoinniemi-Ritosaaren osakaskunnan puheenjohtaja Hannu Valtonen (oik).

Haitari soi ja Savolaisen laulu raikui, kun Ikoinniemessä juhlittiin kyläläisten voimin syntynyttä uutta, komeaa laituria. Muikkua meni 25 kiloa ja grillimakkaraa 100 kiloa, kun toista sataa juhlijaa nautti ikoinniemeläisten ja ritosaarelaisten kyläyhteisön yhteisen ponnistuksen tuloksista.

– Saimme EU-hankerahaa. Puolet pantiin osakaskunnan omista varoista, Ikoinniemi-Ritosaaren osakaskunnan puheenjohtaja Hannu Valtonen kertoi.

Kaupunki antoi lainaa 7000 euroa kolmeksi vuodeksi. Näillä varoilla ja kyläläisten talkootyöllä parinkymmenen tuhannen euron laiturihanke valmistui. Hankkeeseen sisältyi myös betoninen veneluiska, johon saatiin rahoitusta Pihlajaveden kalastususalueelta. Luiska palvelee talvisin Ikoinniemi-Saukonsaari  -jäätien rantautumispaikkana.

– Se on parhaimmassa kunnossa oleva laivalaituri Savonlinna-Punkaharjun reitin varrella, puheenjohtaja arvioi. Laiturissa on 10 venepaikkaa. Lisäksi laiturin päätyyn mahtuu kolme venettä eli samanaikaisesti laituriin voi rantautua 13 venettä.

– Laiturissa on jo tähän mennessä yöpynyt useita suuria matkaveneitä, hän jatkaa. – Monet veneilijät ovat haikailleet kaupungista rantautumislaituria. Vapaista paikoista on keskustassa puute.

– Ikoinniemen laivalaituri on ollut suosittu pysähtymispaikka. Entinen, vuosikymmeniä vanha laituri alkoi hajota niin, etteivät laivatkaan pystyneet siihen pysähtymään. Siksi ryhdyimme hankkimaan uutta. Osakaskunta teki asiasta pari vuotta sitten päätöksen.

– Tämä on varmasti jatkossakin retkeilijöiden suosiossa, Hannu Valtonen uskoo. - Tämähän on joissakin kartoissa merkitty retkisatamaksi. Kaipaisimme tänne yleisiä käymälöitä - jo ympäristön siiteyden vuoksi. Se onkin meillä toivomuksena kaupungin suuntaan. Maa laiturin ympärillä kuuluu kaupungille.

– Kiitos ja kunnia, ylistys ja ihmetys kuuluvat tämän Ikoinniemen komean ja käytännöllisen laiturin rakentajille, kiitteli laiturin virallisesti avannut Ritosaaren pitkäaikainen kesäasukas, arkkiatri Risto Pelkonen.

– Tämä hanke tuumasta toimeksi alusta loppuun on uskomattoman suuri saavutus, vertaansa vailla, hän ilmaisi tyytyväisyytensä ei vain omasta vaan myös kyläläisten ja kesäasukkaiden puolesta.

– Vesi on elämän ehto. Täällä se on myös yhteinen tie. Tie liittää ihmiset kyläyhteisöksi, kalamiehet kalastuskunnaksi, metsämiehet hirviporukaksi, kylän naiset martoiksi ja aikanaan nuoret saman koulun oppilaiksi, arkkiatri piirsi kuvaa Ikoinniemen ja Ritosaaren seudun asukkaiden kyläyhteisöistä.

Uusi laituri ja laivaranta on kuusi kilometrisen Ikoinniementien päätepiste. Se oli aikoinaan kyläläisten aktiivinen kohtaamispaikka. Kyläläiset hoitivat kaupunkiasiansa yksinomaan laivalla ja veneillä aina 60-luvun alkuun asti, jolloin vasta autotie tuli alueelle.

Vesiteitse vietiin maitokin meijeriin.

Aktiiviset kyläläiset pohtivat miten voitaisiin hyödyntää käytöstä poistunut laivarannan maitolaituri.

– Pikkujoulussa viime vuonna heräsi ajatus kirjastosta, kertoo idean äiti Soile Lohman.

Vanha maitolaituri kunnostettiin muutaman perheen talkootyönä alkukesästä niin, että se palvelee nyt kyläläisiä ja vapaa-ajan asukkaita kesäkirjastona. – Löysimme yhdestä talosta sopivan kirjahyllyn. Toisesta talosta saimme puutarhakalusteet ”lukusaliksi” maitolaiturin viereen,

Kirjastossa on jo parisataa kirjaa. - Nelisenkymmentä kirjaa näyttää olevan parhaillaan lainassa, Ikoinniemen kirjastotäti Soile Lohman toteaa vilkaistessaan hyllyjä.

Laivalaiturin avajaisissa julistettiin kilpailu kirjaston nimestä. Ehdotuksia tuli kolmisenkymmentä. ”Ansa” -nimi näyttelijä Ansa Ikosen mukaan tuntui olevan vahvoilla. Ansa Ikonen ja Jalmari Rinne viettivät monia kesiä kesäpaikassaan Ikoinniemessä näyttelijöiden kesäkodin Suvirannan vieressä. Nimen valintaprosessi taitaa olla vielä kesken.

– Tämä onkin sellainen sivukirjasto, jota kaupunki ei pysty lakkauttamaan paikalla ollut kaupungin valtuuston jäsen Harri Luukkanen totesi. Hän on joutunut ottamaan vastaan kuntalaisten pettymyksiä useiden sivukirjastojen lakkautuksen vuoksi.


Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta
Verisure_2048.jpg
Uutiset

Kodinturvapalveluita tarjoava Verisure aloittanut Savonlinnassa

Kokonaisvaltaisia kodinturvapalveluita tarjoava Verisure on avannut toimipisteen Savonlinnaan kesäkuun alussa. Savonlinnan pisteen vetäjä, Team leadet Anu Piel kertoo, että Verisure on paljon…
2017-08-01-12.01.59.jpg
Uutiset

Etuajo-oikeus muuttunut Simasalonkadulla

Simasalonkadun ja Miekkoniemenkadun risteykseen on ilmestynyt heinäkuun aikana kärkikolmio Mertalan koulun suunnasta tuleville. Uudet liikennejärjestelyt ovat aiheuttaneet hämminkiä ja…
Uutiset

Linnalan kuvataidekoulu käynnistyy

Maanantaina 21. elokuuta käynnistyy Linnalan Kuvataidekoulun 19. syyslukukausi. Viime vuosina Linnalan kuvataidekoulun opetusta on pyritty suuntaamaan yhä enemmän yhteisölliseksi ja…
Putin-016.jpg
Uutiset

Presidenttien tapaaminen käynnisti kaksi tärkeää ympäristöprojektia

Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä juhlistanut Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaaminen tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa alkoi Savonlinnan Punkaharjulla. Keskustelujen…
Uutiset

Karaokekilpailu ratkesi

Pyhän Olavin kareokekisan finaalissa ratkottiin lauantaina mestaruus sekä naisten että miesten sarjoissa. Naisten kilpailun voitti Kaisa Nuopponen Savonlinnasta ja miesten sarjan…
Uutiset

Panu Peitsarosta Musta Pässi

Musta pässi 2017 on Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymäjohtaja Panu Peitsaro. Julkistaminen tapahtui opperapäivän avauksen yhteydessä Pyhän OIavin päivänä viime…
Uutiset

Savonlinna-mitalien saajat

Savonlinnan kaupunginhallitus on päättänyt tämän vuoden Savonlinna-mitalien saajista. Vuoden 2017 mitalin saajat ovat säveltäjä Aulis Sallinen, dokumentaristi Juha Taskinen ja hpj,…
Olavin-päivä-2.jpg
Uutiset

Pyhän Olavin päivä keräsi väkijoukot yhteen

Viime lauantaina Pyhän Olavin päivänä tapahtui tämän kesän ihme - aurinko paistoi ja sää helli kansaa, joka kokoontui juhlistamaan Savonlinnan kaupungin 378. syntymäpäivää.  Väkeä…
Sähkö-013.jpg
Uutiset

Hyvä palvelu on työn suola

Toukokuussa avasi ovensa Miekkoniemellä uusi sähköliike Linnan Sähkö ja Tarvike Oy, jonka liikeideana ovat nopeus ja palvelualttius. – Toimimme pääasiassa Savonlinnan talousalueella…