Paikallisuutiset Kari Tegelberg /

Keijo Pesonen eläkkeelle vuoden vaihteessa

IMG_3386.jpg
Kitaransoitto on kohta eläkepäiville siirtyvän rehtorin rakas harrastus.
Musisoiva rehtori viihtyy Heinäveden tukikohdassaan  

Sää on marraskuisen harmaa. Vettä vihmoo välillä auton tuulilasiin ja lämpöä ulkona on muutama aste. Istun haastattelulehtiö kädessäni Savonlinnan ammatti- ja aikuisopiston Samin rehtorin ja kuntayhtymän johtajan Keijo Pesosen vierellä hänen autossaan.

Olemme menossa Pesosen ja hänen Helena-vaimonsa loma-asunnolle Heinäveden Säynetkoskelle. Hän kutsuu asuntoa tukikohdakseen. Olimme aiemmin sopineet, että teemme haastattelun noin tunnin kestävän ajomatkan aikana.

– Perillä pitäisi olla kahvit valmiina, hän tuumaa.

Keijo Pesonen tuli silloisen ammattikoulun rehtoriksi vuonna 1988, hänen ollessaan vasta 34-vuotias. Savonlinnaan hän ja hänen vaimonsa sekä kaksi perheen pientä poikaa muuttivat vuonna 1984. Keijo Pesonen oli valittu koulun puutekniikan opettajaksi.

Hän on kotoisin Hartolasta, Itä-Hämeestä, jossa hänen äitinsä edelleen asuu ja jossa hänen toisella pojallaan on oma yritys. Heinäveden tukikohta on hankittu 30 vuotta sitten läheltä Helenan kotipaikkaa. Loma-asunto on molemmille hyvin rakas paikka. Kaikki tukikohdassa olevat rakennukset ovat puualan insinööri Keijo Pesosen rakentamia. Käsillä tekeminen on tärkeää.

Tontilta löytyy päärakennuksen lisäksi aitta, savusauna, puutarha ja pienoinen puulajipuisto. Eri puulajeja sisältävä alue perustettiin myrskyn kaataman kuusikon paikalle. Eläkkeelle jäätyään hänen on tarkoitus rakentaa päärakennukseen hiukan vielä uutta. Autokatoksen työtila viimeistellään puutyöpajaksi, vaarin verstaaksi.

Keijo Pesonen kertoo, että heidän molemmille pojilleen tämä Heinäveden tukikohta on ollut heille enemmän koti kuin Savonlinnan koti, vaikka molemmat ovat käyneetkin koulunsa Savonlinnassa.

– Molemmilla on nyt perhe ja kaksi lasta. Lasten lapset viihtyvät myös täällä erittäin hyvin, hän sanoo lämpöä äänessään.

Olemme tulleet siis perille Säynetkoskelle ja istumme kahvipöydän ääressä maistellen Helena-rouvan eteemme laittamia herkullisia voileipiä. Helena on jo eläkkeellä ja viihtyy oikein hyvin myös yksin loma-asunnolla. Hän on innokas verkkokalastaja, jolta luonnistuu verkkojen kokeminen hyvin myös yksin.

Vaikka eläkepäivät siintävät jo vajaan kahden kuukauden päässä, kääntyy rehtorin kanssa puhe vielä menneeseen ja nykyiseen. Hän on siis toiminut rehtorina ja johtajana 30 vuotta ja nähnyt ammatillisen koulutuksen monet vaiheet.

– Koen että olen ollut työmies. Ei riitä, että on ja toimii johtajana, on oltava omassa työssään moniammattilainen. On tehtävä paljon myös itse, osattava toimia ihmisten kanssa ja olla lähellä ja saavutettavissa, kasvatustieteitten lisensiaatiksikin opiskellut ammattikasvatusneuvos pohtii ja korostaa vielä, että hyvän johtajuuden tunnusmerkki on toki delegointi, mutta ei itselle kuuluvaa voi delegoida.

Keijo Pesonen on erittäin ylpeä Samin saamasta neljästä laatupalkinnosta, joista viimeisin tuli vain pari viikkoa sitten.

– Nämä laatupalkinnot ovat mielestäni osoitus siitä, että meillä on työhönsä hyvin motivoitunut henkilökunta, joista kaikki kokevat olevansa samilaisia. Myös nuorten ammattilaistemme kädenjälki näkyy näissä palkinnoissa, Pesonen sanoo.

Ammatillinen koulutus on ollut usein monenlaisissa murroksissa. 1990-luvulla koulutus muuttui seudulliseksi. Samalla Keijo Pesosen sai johdettavakseen oppilaitoksen, jossa oli parhaimmillaan 2 500 opiskelijaa. Nykyisin Samissa opiskelee 1 600-1 700 opiskelijaa.

Parhaillaan ammatillisessa koulutuksessa on meneillään reformi, jossa opiskelijoille voidaan tehdä muun muassa räätälöity koulutussopimus. Sopimuksessa opiskelun painopistettä siirretään entistä enemmän työpaikoilla oppimiseksi. Samalla koulun saama rahoitus muuttuu kolmitasoiseksi. Perusrahoituksen lisäksi rahaa oppilaitos saa suoritettujen tutkintojen perusteella ja valmistuneitten opiskelijoiden tekemän koulun laatuarvioinnin perusteella.

– Se on hyvä muutos. Tosin aika vasta näyttää, miten se toimii, Keijo Pesonen sanoo yksikantaan.

Kahvijuonnin lomassa rehtori siirtyy istumaan nurkkaukseen ja nappaa kitaran käteensä. Musiikki on hänelle intohimo. Hänellä on viisi klassista kitaraa, joita hän ahkerasti näppäilee. Kitaransoiton ohella Keijo Pesosen laulaa Savonlinnan mieslaulajissa ja säestää kitaralla kuoron kvartettia. Ensi vuonna hänestä tulee myös kuoron hallituksen puheenjohtaja, jo toistamiseen. Nuorena miehenä, 1970-luvulla Hartolassa hän soitti Kohoutek-nimisessä bändissä rumpuja.

Pariskunta aikoo jäädä asumaan myös eläkepäivillä Savonlinnaan, vaikka ison osan ajasta tulee viemään Heinäveden tukikohta ja siellä toteutettavat erilaiset rakennusprojektit ja luonnosta sekä vesistöstä nauttiminen. Koloveden kansallispuistoonkin on vain varttitunnin matka.

– Savonlinnassa ovat myös kaikki golf-kaverit. Olemme sopineet koulumme entisen apulaisrehtorin, nyt jo eläkkeellä olevan Pertti Paunosen kanssa, että kierrämme pelaamassa Suomen kaikki golf-kentät, Keijo Pesonen sanoo hymyssä suin.

Siinä sitä urakkaa riittää, kaikkien muitten eläkeläisen kiireitten ohella.

Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta
nismaa-Pekka.jpg
Uutiset

Lusto hakee uudistumista avautumalla ja tähyämällä tulevaisuuteen

– Haluamme avautua aikaisempaa aktiivisemmin ulospäin – vahvasti Savonlinnan seudunkin ulkopuolelle, sanoo Luston uusi johtaja, metsänhoitaja Pekka Äänismaa. Hän ryhtyi syyskuun alussa…
IMG_2590.jpg
Uutiset

Lentoliikenteelle iso tuki kaupungilta

Savonlinnan kaupunginvaltuusto päätti lähes yksimielisesti tukea Savonlinnan ja Helsingin välistä lentoliikennettä seuraavan vuoden. Tukea kaupunki antaa liikenteeseen 1,26 miljoonaa euroa.…
IMG_3417.jpg
Uutiset

Pääterveysaseman uudisrakennushanke etenee

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt Sosterille poikkeusluvan keskussairaalan yhteyteen rakennettavalle pääterveysaseman uudisrakennukselle. Lupa on myönnetty 9. marraskuuta.…
WP_20171114_11_27_18_Pro.jpg
Uutiset

Lukion ovet säppiin Kerimäellä

Savonlinnalaisten verotus alenee  Savonlinnassa tehtiin kaupunginvaltuutettu Sampsa Kokon mukaan historiaa maanantai-iltaisessa kaupunginvaltuuston kokouksessa. Valtuusto nimittäin…
IMG_3386.jpg
Uutiset

Keijo Pesonen eläkkeelle vuoden vaihteessa

Musisoiva rehtori viihtyy Heinäveden tukikohdassaan  Sää on marraskuisen harmaa. Vettä vihmoo välillä auton tuulilasiin ja lämpöä ulkona on muutama aste. Istun haastattelulehtiö…
Lippu-IMG_7999.jpg
Uutiset

Isänpäivä ei ole virallinen liputuspäivä

Tulevana sunnuntaina vietetään jälleen isänpäivää. Silloin siniristiliput nousevat salkoon juhlapäivän kunniaksi useimmissa suomalaiskodeissa. Mutta toisin kun voisi luulla, isänpäivä ei…
Yhdessä-uutta-IMG_3321.jpg
Uutiset

Historiallista uudistusta tehdään järjestöjen kanssa

Sosiaali- ja terveysministeriö rahoittaa veikkausvoittovaroista Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi kolmea uutta avustusohjelmaa, joista yksi on Järjestöt mukana muutoksessa. Tämän…
Sini-waahto-IMG_2369.jpg
Uutiset

Pikkujoulu­ohjelmaa monenlaiseen makuun

Paikallinen ja laadukas ruoka on pääroolissa Savon Mafian pikkujoulupaketeissa, joita on räätälöity useampaan makuun sopiviksi. Savon Mafian myyntipäällikkö Sini Laukkanen kertoo, että…