Ihmiset Mikko Ojajärvi /

Kekkonen halusi väistyä jo 1978, mutta puolueet kinastelivat seuraajasta

Kultaranta.jpg
Maarit Tyrkkö ja Urho Kekkonen kultarannassa vuonna 1980. Maarit Tyrkön kuva-arkisto.
Maarit Tyrkkö on kirjoittanut kaksi kirjaa ollessaan presidentti Urho Kekkosen tuki- ja luottohenkilönä, Tyttö ja nauhuri sekä Presidentti ja toimittaja. Hän puhuu Savonlinnassa perjantaina 27.7. klo 10 oopperapäivän avauksessa ja Ruska-kerhon kirjapiirissä klo 14 kahvilan Alku alakerrassa.

Kirjojen tapahtumiin liittyvien arkistojen kokoaminen alkoi päiväkirjamerkinnöistäni ”Toimittajan päiväkirjassa” alkukesästä 1974. Huomasin silloin, että elämässäni ja toimittajan urallani alkoi tapahtua asioita, joita en halunnut unohtaa. Siksi koin tärkeäksi kirjoittaa heti muistiin tuoreet tunnelmat ja tarkat tapahtumat.

Presidentti Kekkosen esitettyä muistelmatyön toiveen ”Kirjoita minusta kirja ihmisenä”, aloin panna muistiin myös puhelinkeskusteluja. Hän nimittäin neuvoi, että sellainen teos syntyy kuvaamalla arkea ja arjen tuntoja. Hän ryhtyi auttamaan minua - olihan hänkin lehtimies ja kirjoittaja.

Valokuvien, puhelinpäiväkirjojen ja leikekirjojen lisäksi Tyrkön arkistoissa on myös hänen nauhoittamiaan keskusteluja ja haastatteluja - joista suurin osa on nyt digitoitu UKK-arkiston toimesta. Ne ovat hänen luvallaan muun muassa tutkijoiden käytössä. Viimeinen presidenttiin liittyvä päiväkirjamerkintä on ajalta, jolloin UK erosi virastaan ja Tamminiemen ovat suljettiin. Kekkonen ja Tyrkkö tapasivat viimeisen kerran marraskuussa 1981. Tyrkkö käyttää Kekkosesta lyhennettä UK.

Pitkä aika kului muistimerkinnöistä kirjojen julkaisemiseen.

– Nyt myönnän, että 40 vuotta on ollut hyvä aika kasvaa kirjoittamaan ja täyttää UK:lle antamani lupaus. Nuorena toimittajana aavistin, että minulla on jotakin ainutlaatuista tietoa, arkaakin. Ajattelin, että jos Luoja suo, tartun työhön, kun olen eläkkeellä. Näin tapahtui. Työhön meni yhteensä viisi vuotta. En myöskään halunnut kirjoittaa vain ”parhaat palat Kekkosesta”, kuten minulle ehdotettiin. Koin tärkeäksi kertoa tytön tien toimittajaksi ja presidentin muistelmamateriaalin kerääjäksi. Siksi ensiksi ilmestyi ”Tyttö ja nauhuri” (WSOY 2014).

Osa Kekkosen suvusta on ollut ynseä kirjojen julkaisemisesta.

– Ymmärrän lastenlapsien suhtautumisen. Heille UK on isoisä ja valtiomies. Mutta hän itse halusi olla muutakin: kansanmies, ihminen, ystävä ja rakastettu. Aivan kuten me muutkin. Osalta sukulaisia olen saanut kiitosta kirjasta ja rohkeudestani kirjoittaa. Myös presidentin senaikainen henkilökunta adjutanteista turvamiehiin on lukenut ja ymmärtänyt kirjani. Heidän mielestään olen suhtautunut presidenttiin kunnioittavasti mutta kerron myös avoimesti sen, mitä hän itse on halunnut minulle raportoida.

Kekkosen karisma tehosi aina.

– Joka kerta tavatessamme hän oli minulle Tasavallan Presidentti, joka sitten vähitellen muuttui huumorintajuiseksi, mukavaksi, helposti lähestyttäväksi ihmiseksi. Hänen karismansa näkyi siinä, kuka ohjasi keskustelua ja kertoi kiinnostavimmat jutut. Hän tarttui myös toimeen eikä vain meinannut, kulki reippaasti ja ryhdikkäästi, piti huolen fyysisestä kunnostaan ja oli aina pukeutunut asianmukaisesti.

Jos Tyrkkö oli eri mieltä UK:n kanssa, hän sanoi sen. Presidentti piti tästä, etenkin kun asian perusteli. Hänellä oli ympärillään tarpeeksi jees-miehiä, joten niitä ei enää tarvittu lähipiiriin. Erilaiset mielipiteet synnyttävät sitä paitsi keskustelua ja avaavat uutta ajattelua. - Jos olinkin eri mieltä, en ollut aina oikeassa. - Hyvä puoleni oli, että osasin kuunnella. Kiinnostavaa toimittajana oli käsitellä tekstiä yhdessä UK:n kanssa. Hän keksi kainuulaisia sanoja vanhojen ilmaisujen tilalle. Haastattelussa, jonka tein Suomen Kuvalehteen aiheesta ”Saatanan tunarit/ Onnettomat tunarit” presidentti miettii, mitä sanaa käyttäisi ”harmittaa” ilmaisun tilalla ja keksii siihen sanan ”korpesi”. ”Minua korpesi Merikosken ja kumppaneiden lausunto...”

Kekkosen lähipiiristä, ”meijän porukasta”, elossa ovat enää Kalle Kaiharin puoliso Anja ja Kauko Rastaan puoliso Helena. Molemmat ovat lukeneet kirjat ja hyväksyneet ne todenmukaisina ja kertoneet eläneensä tuon ajan uudelleen.

– Sain sähköpostia myös presidentin silloiselta adjutantilta, nyt jo kenraalilta, Juha Engströmiltä, joka kiitti kirjoista ja totesi ”ettei kukaan muu meistä olisi voinut niitä kirjoittaa”. Olen kiitollinen siitä, että sanomani on ymmärretty. Elämän arvo ja kipeys, valtiomiehen viimeisten vuosien kulku, sairastumisen kehittyminen ja tuska sekä se, että presidentti Urho Kekkoselle Isänmaan asia oli aina tärkeintä.

Urho Kekkosen pitkittyneen presidenttikauden syistä on esitetty monenlaisia arveluja. Tyrkön mielestä tulee ottaa huomioon, mikä oli silloin maan tapa ja olosuhteet sekä lähellä valtiovallan johtoa olevat ihmiset. – Lukija päätelköön itse, mikä olisi ollut oikea ratkaisu.

Tyrkkö toteaa, että UK olisi halunnut jo vuonna 1978 jättää presidentin viran, mutta sopivaa jatkajaa ei ollut näköpiirissä. Keskustapuolueessa Paavo Väyrynen oli liian nuori, Ahti Karjalaisella oli alkoholiongelma, Johannes Virolainen taas oli raivoraitis. Kalevi Sorsa ja Mauno Koivisto kilpailivat demareiden ehdokkuudesta – Sorsa kävi jatkuvasti Tamminiemessä, Koivisto hoiti asiaa toisella tavalla. Neuvostoliittoa johti jo sairas mutta UK:n hyvin tuntema Brežnev.

Tässä tilanteessa UK ajatteli, että on parasta jatkaa virassa. Myös UK:ta lähellä olevat vaikuttajat painostivat häntä jatkamaan.

Suomen Neuvostoliiton suurlähettilään Jaakko Hallaman puolison Anita Hallaman pysymistä pitkään UK:n seuralaisena heidän varsinaisen suhteensa päätyttyä herätti aikanaan ihmettelyä. Tyrkön käsitys asiasta on, että UK hienona ja ujona herrasmiehenä ei voinut noin vain suoraan sanoa suhdetta irti. UK teki asian selväksi vähitellen, hän muun muassa lopetti Kuusamon hiihtoretket, joihin Anita Hallama oli aina osallistunut. Tiedetään myös, että Anita Hallama oli joskus UK:n ja venäläisten välisenä tulkkina. – Kirjassani ”Presidentti ja toimittaja” (WSOY 2016) käy ilmi, että Anita Hallamalle oli tärkeää esiintyä julkisuudessa UK:n rakastajattarena.

Kirjallisuuskerho pe 28.7.2017 klo 14.00 Kahvila Alku (Possentornin alakerta). Kirjailijavieraana Maarit Tyrkkö.

Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta
Verisure_2048.jpg
Uutiset

Kodinturvapalveluita tarjoava Verisure aloittanut Savonlinnassa

Kokonaisvaltaisia kodinturvapalveluita tarjoava Verisure on avannut toimipisteen Savonlinnaan kesäkuun alussa. Savonlinnan pisteen vetäjä, Team leadet Anu Piel kertoo, että Verisure on paljon…
2017-08-01-12.01.59.jpg
Uutiset

Etuajo-oikeus muuttunut Simasalonkadulla

Simasalonkadun ja Miekkoniemenkadun risteykseen on ilmestynyt heinäkuun aikana kärkikolmio Mertalan koulun suunnasta tuleville. Uudet liikennejärjestelyt ovat aiheuttaneet hämminkiä ja…
Uutiset

Linnalan kuvataidekoulu käynnistyy

Maanantaina 21. elokuuta käynnistyy Linnalan Kuvataidekoulun 19. syyslukukausi. Viime vuosina Linnalan kuvataidekoulun opetusta on pyritty suuntaamaan yhä enemmän yhteisölliseksi ja…
Putin-016.jpg
Uutiset

Presidenttien tapaaminen käynnisti kaksi tärkeää ympäristöprojektia

Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä juhlistanut Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaaminen tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa alkoi Savonlinnan Punkaharjulla. Keskustelujen…
Uutiset

Karaokekilpailu ratkesi

Pyhän Olavin kareokekisan finaalissa ratkottiin lauantaina mestaruus sekä naisten että miesten sarjoissa. Naisten kilpailun voitti Kaisa Nuopponen Savonlinnasta ja miesten sarjan…
Uutiset

Panu Peitsarosta Musta Pässi

Musta pässi 2017 on Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymäjohtaja Panu Peitsaro. Julkistaminen tapahtui opperapäivän avauksen yhteydessä Pyhän OIavin päivänä viime…
Uutiset

Savonlinna-mitalien saajat

Savonlinnan kaupunginhallitus on päättänyt tämän vuoden Savonlinna-mitalien saajista. Vuoden 2017 mitalin saajat ovat säveltäjä Aulis Sallinen, dokumentaristi Juha Taskinen ja hpj,…
Olavin-päivä-2.jpg
Uutiset

Pyhän Olavin päivä keräsi väkijoukot yhteen

Viime lauantaina Pyhän Olavin päivänä tapahtui tämän kesän ihme - aurinko paistoi ja sää helli kansaa, joka kokoontui juhlistamaan Savonlinnan kaupungin 378. syntymäpäivää.  Väkeä…
Sähkö-013.jpg
Uutiset

Hyvä palvelu on työn suola

Toukokuussa avasi ovensa Miekkoniemellä uusi sähköliike Linnan Sähkö ja Tarvike Oy, jonka liikeideana ovat nopeus ja palvelualttius. – Toimimme pääasiassa Savonlinnan talousalueella…