Toimittajalta Kari Tegelberg /

Lähiruokaa juhannuspöytään

Tulevana viikonloppuna sadattuhannet suomalaiset suuntaavat juhannuksen viettoon omalle mökille, mummolaan, sukulaisten ja ystävien luokse, kuka minnekin. Tänä vuonna juhannusta muuten vietetään oikeana ajankohtana, eli juhannuspäivä on 24. kesäkuuta. Nykykäytännön mukaan juhannuspäivä osuu kesäkuun 20. ja 26. päivien väliselle ajanjaksolle vuodesta riippuen.

Juhannusta juhlitaan rennolla meiningillä hyvästä ruuasta ja hyvistä juomista nauttien. Grillit ja savustuspöntöt hehkuvat joka niemessä ja notkossa. Mutta mitä noissa välineissä grillataan ja savustetaan? Toivottavasti kotimaassa kasvatettua ja lähellä tuotettua. Suomalaisten tietoisuus puhtaitten raaka-aineitten puolesta on lisääntynyt viime vuosina voimakkaasti. Halutaan tietää entistä tarkemmin mitä suihimme laitamme.

Myös kaupat ovat lisänneet asiakkaiden vaatimuksesta elintarvikkeiden alkuperämerkintöjä. Nyt voimme saada helpommin selville jopa sen, millä tilalla grillihiilille paistumaan menevä kyljys ja pihvi on käyskennellyt nautana tai sikana. Suomessa tuotetaan aivan mahtavia elintarvikkeita. Kotimaisista salaateista, tomaateista, kurkuista ja vaikkapa yrteistä ei löydy yllätyksiä, eli vaikkapa ylisuuria määriä kasvinsuojeluaineita.

Lähellä tuotettu ruoka on puhdasta ja turvallista nauttia. Joskus sanottiin, että auto kyllä huollettiin säännöllisesti ja merkkivaraosia käyttäen, mutta omaan suuhun työnnettiin mitä tahansa evästä, tietämättä säilöntäaineista ja muista epäterveellisyyksistä yhtään mitään. Nyt asia ei onneksi enää ole niin.

Kulutustottumusten muutoksen on huomannut allekirjoittanutkin omassa ostamisessa. Kun esimerkiksi ostan lohta, en taatusti osta norjalaista hormonilohta, vaan kotimaista ja jos mahdollista, Puumalan kirjolohta. Se on ehkä vähän kalliimpaa, mutta vain vähän. Kotimaisuuden suosiminen elintarvikkeissa ei ole pelkästään isänmaallinen teko, vaan kysymys on mausta. Kotimainen lähiruoka nyt vain sattuu yksinkertaisesti olemaan paljon maukkaampaa kuin puoli väkisin kasvatetut bulkkituotteet.

Nyt kannattaakin tehdä itselle ja läheisille hyvä teko ja hankkia juhannuspöytään kotimaista lähiruokaa. Mainosta mukaellen: hyvä lähiruoka, parempi mieli. Vielä kun saisi kaupan tinkimään vähän katteestaan suomalaisen tuottajan hyväksi, niin se tuntuisi hyvältä ja toisi hyvän juhannusfiiliksen.


Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta
Palveluluukku.jpg
Uutiset

Lapsille ja nuorille avattiin oma palveluluukku

Itä-Suomen sairaanhoitopiiriin on avattu lapsille ja nuorille suunnattu palveluluukku, jonka tehtävänä on auttaa heitä saamaan helpommin tarvitsemaansa apua terveyteensä ja erilaisiin…
Erkkeri.jpg
Uutiset

Nuorten kohtaamispaikka, jonne on helppo tulla

Nuorten tukiprojekti Erkkeri toimii Erkonkadulla matalan kynnyksen kohtaamispaikkana, jossa ei kysellä ikää eikä taustoja tai todettuja diagnooseja. - Tarkoitus on auttaa syrjäytymisvaarassa…
Pekkarinen.jpg
Uutiset

”Panostetaan siihen, mitä osataan”

Suomessa eletään tällä hetkellä rajua rakennemuutoksen aikaa. Maakunnissa painitaan kahdenlaisten ongelmien kanssa. - Niillä, joilla menee hyvin, on pulaa osaamisesta, työvoimasta…
Ikonniemi-1.jpg
Uutiset

Ikoinniemessä juhlittiin uutta laivalaituria

Haitari soi ja Savolaisen laulu raikui, kun Ikoinniemessä juhlittiin kyläläisten voimin syntynyttä uutta, komeaa laituria. Muikkua meni 25 kiloa ja grillimakkaraa 100 kiloa, kun toista sataa…
Soudut_7487.jpg
Uutiset

Sulkavalla soudetaan 50. kerran

Sulkavan suursoudut käynnistyvät torstaina 50. kerran. Juhlasoutuun on ilmoittautunut tuhansia soutajia ja mukana on myös tuhansia tukijoukkoihin kuuluvia henkilöitä. Kauko Miettisen…
Arkeologit.jpg
Uutiset

Enonkoskella tehdään arkeologisia kaivauksia

Enonkosken Kotkuinniemessä ryhdytään tekemään arkeologisia kaivauksia heinäkuun 17. päivä. Asialla on kulttuuriosuuskunta Vehrä. Kaivauksia johtaa Ville Laakso Turun yliopistosta ja…
Rymina_6080.jpg
Uutiset

Ryminä maalasi betoniseiniin väriä

Savonlinnan harmaisiin betoniseiniin on keskustan alueelle nyt saatu väriä. Työryhmä Ryminä on maalannut neljään eri kohteeseen kaupungissa hienoja graffititöitä, jotka ovat kaikki…
Höyrylaivat-IMG_1903.jpg
Uutiset

Höyrylaivat pysyvät Savonlinnassa

Yrittäjä Janne Leinonen on ostanut S/s Punkaharjun yhtiönsä LP Management Oy:n nimiin. S/s Punkaharju oli aiemmin Hotelli Punkaharjua pyörittävän yhtiön omistuksessa. Kun mukaan lasketaan…
Hannolanpelto1.jpg
Uutiset

Suomenhevosta juhlittiin Hannolanpellolla

Hannolanpellon raviradalle satapäin keräytynyt juhlaväki sai paistatella kauniissa auringonpaisteessa 17.6. Juhlan aiheena oli oma kansallisaarteemme Suomenhevonen, joka täyttää kuluvana…