Ihmiset Päivi Luostarinen /

Matkailupalvelut kaipaavat kaikupohjaa seudun historiasta ja kulttuurista

Pennanen.jpg
Emeritus professori Jukka Pennanen viettää eläkepäiviään talvisin Helsingissä.  Kesä vetää kalastuksesta kiinnostuneen kulttuurintutkijan ja harrastajakalastajan vapaa-ajan asunnolleen Puruveden Hälvänsaareen.

Puruvesi on kirkasvetisyydestään tunnettu Saimaaseen kuuluva järvi. Yksi kirkasvetisyyden salaisuuksista nousee siitä, että suuri osa järven vedestä tulee pohjassa olevista lähteistä hiekkakerroksen läpi.

Kulttuuriantropologi, emeritus professori Jukka Pennanen teki aikoinaan väitöskirjansa Puruveden ammattimaisesta talvikalastuksesta.

– Vielä 1970-luvun alussa Puruvedellä toimi talvisin 40 nuottakuntaa, joissa oli mukana 160–200 kalastajaa, hän kertoo. – Tällä hetkellä käytössä on kymmenisen nuottaa, joita on vetämässä 20–30 henkeä.

Jukka Pennanen viihtyy Puruveden rannalla kesäpaikassaan Hälvänsaaressa ja harrastaa itsekin kalastusta. Hänen sukunsa juuret juontavat Kerimäelle.

Kun suunniteltiin 80-luvun lopussa metsämuseota Suomeen ja etsittiin sille paikkaa, Pennanen osallistui asiantuntijana aihetta pohtiviin seminaareihin. Hän piti tuolloin tärkeänä, että se tulee paikkaan, jonka matkailijat helposti löytävät. Punkaharju nousi edelle Evoa, joka oli vakavasti harkittu kilpailija.

Kun kymmenen vuotta aikaisemmin Pennanen oli väitöstyössään perehtynyt järvialueen kalastuksen historiaan ja kulttuurisiin muutoksiin, heräsi ajatus myös kalastuksen ympärille rakentuvasta museosta, joka johdattaisi Suomen varhaisimpaan elinkeinoon, sen kehitykseen ja siihen liittyvään kulttuurin.

Museon sijoittaminen Puruveden tuntumaan, joka on Suomen tunnetuin kalastuksen ja puhtaan veden järvi, tuntui luontevimmalta. Arkkitehti Juhani Pallasmaa suunnitteli museorakennukselle mallinkin, josta olisi tullut komea puurakentamisen monumentti, ylösalaisin sijoitettu vene.

Kerimäen kunta lahjoitti hankkeelle paikan maailman suurimman puukirkon juurelta Kerimäen kirkkorannasta.

Aika on juossut vuosikymmenten takaisten suunnitelmien ohi. Suurten rakennusten tekemisen sijaan nykyisin korostetaan itse asian, toiminnan esiintuomista.

Jukka Pennanen julkaisi hiljattain tutkimuksen, joka sisältää erään lapinkylän selviytymistarinan 1850-luvulta nykyaikaan. Käsivarren Kultiman kylän taloudellista, kulttuurista ja etnistä kehitystä seurataan kuuden sukupolven aikana.

– Naisten rooli on yhteisön kehittämisessä ollut tärkeä, Pennanen sanoo ja korostaa heidän työtään kulttuurin kantajina aina nykyaikaankin asti.

”Pakeneeko Lappi – sakeneeko lanta” kirjan nimeen on kiteytetty kysymys kylän kehityksen visiosta. Professori heittää vastaavalla tavalla kysymyksen Savonlinnan järviseudun visiosta ”Pakeneeko muikku, sakeneeko vesi”. Aiheesta ei ole vielä koottu vastaavanlaista alueen selviytymisstrategiaa niin kuin enontekiöläisestä lapinkylästä. Tietoa on koottu ja parhaillaan mietitään miten tuo tieto tuotaisiin alueen ihmisten tietoisuuteen ja laajemminkin seudusta kiinnostuneiden tietoon.

Jukka Pennanen oli 90-luvulla suunnittelemassa Inariin perustettua saamelaismuseo Siidaa, joka on ikkuna saamaleiseen kulttuuriin ja pohjoiseen luontoon. Vaikka jo vähän aikaisemmin lähdettiin suunnittelemaan myös Suomen ensimmäistä järvialueen ja erityisesti järvikalastuksen historiaan pureutuvaa museo- ja kulttuurikeskushanketta Kerimäelle, se ei ole noussut jalalle.

Puukirkon juurella toimii kotiseutuyhdistyksen vapaaehtoisvoimin pieni kalastajamuseo, joka on nykyisin kaupungin omistamassa, legendaarisen nimismiehen Heikki Häyrysen, Romu-Heikin entisessä talossa. Lähituntumaan on siirretty museona toimiva kalastajatila Puruveden Hevossalon saaresta.

Eläkkeellä oleva Oulun yliopiston antropologian professori teki tuoreen kirjansa merkeissä luentokierroksen Lapissa toukokuun alussa. Yksi tilaisuus pidettiin myös Siidassa. – Museossa ei ole enää sesonkiaikoja, vaan koko vuosi on täyttä menoa. Vuoden aikana Siidassa käy nykyisin 120 000 vierailijaa, hän kertoi pohjoisen terveisinä.

– Tämäntyyppinen visio meillä oli valtakunnallisen järvikalastusmuseohankkeenkin saamiseksi Puruveden rantaan, hän jatkaa.

– Kun matkailijoille rakennetaan erilaisia palveluja, on siinä oltava kaikupohjaa seutukunnan historiaan. Silloin ne toimivat.

Kerimäelle suunnitellun hankkeen tavoitteena on ollut synnyttää järvikalastus- ja vesimuseo, joka kertoo vedestä, kalastajakansasta ja kulttuurista. Lisätietoa aiheesta löytyy nettisivuilta www. jarvikalastusmuseo.fi

Jukka Pennasen kirjaa voi tilata osoitteesta jpennanen.lappi@gmail.com

Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta
Verisure_2048.jpg
Uutiset

Kodinturvapalveluita tarjoava Verisure aloittanut Savonlinnassa

Kokonaisvaltaisia kodinturvapalveluita tarjoava Verisure on avannut toimipisteen Savonlinnaan kesäkuun alussa. Savonlinnan pisteen vetäjä, Team leadet Anu Piel kertoo, että Verisure on paljon…
2017-08-01-12.01.59.jpg
Uutiset

Etuajo-oikeus muuttunut Simasalonkadulla

Simasalonkadun ja Miekkoniemenkadun risteykseen on ilmestynyt heinäkuun aikana kärkikolmio Mertalan koulun suunnasta tuleville. Uudet liikennejärjestelyt ovat aiheuttaneet hämminkiä ja…
Uutiset

Linnalan kuvataidekoulu käynnistyy

Maanantaina 21. elokuuta käynnistyy Linnalan Kuvataidekoulun 19. syyslukukausi. Viime vuosina Linnalan kuvataidekoulun opetusta on pyritty suuntaamaan yhä enemmän yhteisölliseksi ja…
Putin-016.jpg
Uutiset

Presidenttien tapaaminen käynnisti kaksi tärkeää ympäristöprojektia

Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä juhlistanut Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaaminen tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa alkoi Savonlinnan Punkaharjulla. Keskustelujen…
Uutiset

Karaokekilpailu ratkesi

Pyhän Olavin kareokekisan finaalissa ratkottiin lauantaina mestaruus sekä naisten että miesten sarjoissa. Naisten kilpailun voitti Kaisa Nuopponen Savonlinnasta ja miesten sarjan…
Uutiset

Panu Peitsarosta Musta Pässi

Musta pässi 2017 on Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymäjohtaja Panu Peitsaro. Julkistaminen tapahtui opperapäivän avauksen yhteydessä Pyhän OIavin päivänä viime…
Uutiset

Savonlinna-mitalien saajat

Savonlinnan kaupunginhallitus on päättänyt tämän vuoden Savonlinna-mitalien saajista. Vuoden 2017 mitalin saajat ovat säveltäjä Aulis Sallinen, dokumentaristi Juha Taskinen ja hpj,…
Olavin-päivä-2.jpg
Uutiset

Pyhän Olavin päivä keräsi väkijoukot yhteen

Viime lauantaina Pyhän Olavin päivänä tapahtui tämän kesän ihme - aurinko paistoi ja sää helli kansaa, joka kokoontui juhlistamaan Savonlinnan kaupungin 378. syntymäpäivää.  Väkeä…
Sähkö-013.jpg
Uutiset

Hyvä palvelu on työn suola

Toukokuussa avasi ovensa Miekkoniemellä uusi sähköliike Linnan Sähkö ja Tarvike Oy, jonka liikeideana ovat nopeus ja palvelualttius. – Toimimme pääasiassa Savonlinnan talousalueella…