Uutiset Päivi Luostarinen /

Metsä- ja vesialueiden matkailussa merkittäviä mahdollisuuksia

HennaKomu_4774.jpg
Suomen luonto tarjoaa paljon mahdollisuuksia matkailupalvelujen kehittämiseen.

Metsä- ja vesialueiden matkailu- ja virkistyspalveluissa on merkittäviä kasvumahdollisuuksia. Näin arvioidaan Itä-Suomen yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkijoiden laatimassa tuoreessa raportissa, jossa luodaan katsaus metsien ja vesialueiden hyödyntämiseen matkailu- ja virkistyskäytössä.

Raportin mukaan luontomatkailussa korostuu matkailun kestävyys. Keskeisessä roolissa tällöin ovat tuotteiden ja palvelujen laadun parantaminen, ympäristövastuullisten asiakkaiden odotuksiin vastaaminen ja asiakkaiden ohjaaminen kestäviin kulutusvalintoihin.

Yritykset puolestaan voivat vastata kehittyvään ja muuttuvaan kysyntään tarjoamalla korkeampaa laatua ja asiakkaalle räätälöityä palvelua.

Raportti toimii taustamateriaalina alueellisten luontomatkailun kehittämistoimien suunnittelussa.

Uusia keinoja metsä- ja vesialueiden kestävän virkistys- ja matkailukäytön kehittämiseksi on etsitty kaksivuotisessa hankkeessa, joka on osa Valtioneuvoston vuoden 2016 selvitys- ja tutkimusuunnitelman toimeenpanoa.

– Laaja, koko valtakunnan kattava yrityskysely on parhaillaan käynnissä. Vajaa satakunta vastausta on vasta tullut, kertoo yliopistotutkija Henna Konu Itä-Suomen yliopiststa. – Ennen kesälomia saataneen jo joitakun alustavia arvioita yrittäjien näkemyksistä.

– Tämän kevään aikana on järjestetty myös alan toimijoille suunnatut alueelliset työpajat eri puolilla Suomea. Maaliskuussa kokoontui Savonlinnassakin Itä-Suomen yrittäjille suunnattu työpaja, Konu mainitsee.

Luontomatkailussa on tutkijan mukaan paljon käyttämätöntä potentiaalia. - Vaikka kotimaiset matkailijat ovat tällä hetkellä vielä pääkohderyhmä, ulkomailta tuleva kiinnostus on kovasti kasvanut.

Henna Konu korostaa sitä, kuinka luontomatkailupakettien rakentamisessa on ymmärrettävä kohdemaan ihmisten luontosuhdetta ja sitä kulttuuria, miltä pohjalta luontosuhde nousee.

– Esimerkiksi kiinalaiset eivät pidä villistä luonnosta, he kokevat sen pelottavana. Kiinalaiset haluavat nähdä kuinka ihmisen käden jälki ilmenee luonnossa, hän jatkaa.

– Japanilaiset taas eivät kaipaa välttämättä hikisiä aktiviteettejä luonnossa. He etsivät luontoyhteyttä, luonnon henkisyyttä.

Henna Konu kertoo muutama vuosi sitten toteutetusta japanilaisille suunnatusta metsähyvinvointimatkailupaketin testimatkasta Pohjois-Karjalassa.

– Japanilainen voi kokea suomalaisen metsän turvallisena, nauttia maata metsässä ja katsella puitten läpi taivasta. Luontoelämys palvelun tarjoajan näkökulmasta voi olla hyvin yksinkertainen.

Henna Konu selvittää, kuinka japanilaisten luontosuhde nousee heidän uskontonsa pohjalta, shintolaisuudesta. - Se on lähellä meidän muinaista luontouskontoamme. Siksi meillä voisi olla oman luontouskontomme pohjalta sisältöä luontomatkailupaketteihin.

– Luontoon liittyvä mystiikka kiinnostaa. Halutaan kokea luonto kaikilla aisteilla. Hiljaisilla kävelyillä voi kokea luonnon elämyksellisyyden. Kiinnostus luonnon hyvinvointivaikutuksia kohtaan kasvaa.

– Saksalaisilla, jotka mielellään vaeltavat luonnossa, luontoaktiviteetit näkyvät jo arjessa. He mielellään pyöräilevät ja patikoivat. Luontoaktiviteetit on nähtävissä arjen jatkumona lomallakin. He haluavat opettaa lapsilleen omaa tapaansa liikkua luonnossa, tutkija Konu kertoo.


Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta
Lumme_2306.jpg
Uutiset

Lumme Energia haluaa mestaruussarjaan

Suur-Savon Sähkö Oy:n ja Etelä-Savon Enegia Oy:n yhteinen sähkönmyyntiyhtiö Lumme Energia Oy pyrkii isoksi valtakunnalliseksi toimijaksi. Tavoitteeksi on asetettu, että vuonna 2022 Lumme…
Putin-016.jpg
Uutiset

Presidenttien tapaaminen käynnisti kaksi tärkeää ympäristöprojektia

Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä juhlistanut Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaaminen tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa alkoi Savonlinnan Punkaharjulla. Keskustelujen…
Risto-Pelkonen.jpg
Uutiset

Suomi on erilainen maa Helsingissä - ja Inarissa

Arkkiatri Risto Pelkosen mielestä hallituksen ottama tuumaustauko sote-uudistuksessa on enemmän kuin paikallaan. – Nykyinen esitys on kuin keskeneräinen talo, jossa vetää ovista…
Pekkarinen.jpg
Uutiset

”Panostetaan siihen, mitä osataan”

Suomessa eletään tällä hetkellä rajua rakennemuutoksen aikaa. Maakunnissa painitaan kahdenlaisten ongelmien kanssa. - Niillä, joilla menee hyvin, on pulaa osaamisesta, työvoimasta…
HennaKomu_4774.jpg
Uutiset

Metsä- ja vesialueiden matkailussa merkittäviä mahdollisuuksia

Metsä- ja vesialueiden matkailu- ja virkistyspalveluissa on merkittäviä kasvumahdollisuuksia. Näin arvioidaan Itä-Suomen yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkijoiden laatimassa…
Savotek.jpg
Uutiset

Savotek-kaupasta kantelu oikeuskanslerille

Perussuomalaisten valtuutetut Juha Kukkonen ja Matti Lundenius ovat tehneet oikeuskanslerille kantelun pääosin Savonlinnan kaupungin omistaman Savotek-kiinteistöhuoltoyhtiön myynnistä…
Jussila4632.jpg
Uutiset

Tutkijayhteisö toimii verkossa

PTT:n johtaja haastaa Savonlinnan elinkeinoelämää vuoropuheluun tutkijoiden kanssa – Tiedeyhteisön voi houkutella Savonlinnaan ilman yliopistoakin, Pellervon taloustutkimuksen, PTT:n…
Pelkonen IMG_4626.jpg
Uutiset

Arkkiatri Risto Pelkonen: Saattohoitolaki eutanasiaa kiireellisempi

– Kuolema ei ole hyvä eikä paha. Se vain on maallisen vaelluksen päätepiste. Kukaan ei tiedä, mitä on sen jälkeen eikä edes sitä, mitä kuolemassa oikein tapahtuu, pohtii arkkiatri Risto…
9235300320152201.jpg
Uutiset

Pääsiäislilja muistuttaa ylösnousemuksesta

Narsissia sanotaan pääsiäisliljaksi, jonka sanotaan symboloivan ylösnousemusta.   Narsissien historia juontaa juurensa Egyptiin ja antiikin Kreikkaan ja Roomaan. Helppohoitoisuudestaan…