Urheilu Kari Tegelberg /

Tanhuvaara juhlii yhdessä Suomen kanssa

9982Ilmakuva_1.jpg
Tanhuvaaran urheiluopisto täyttää tämän vuoden kesäkuussa 100 vuotta. Vuotta juhlitaan opistolla monin eri tavoin.
Urheiluopistot mielletään yleisellä tasolla usein kilpaurheilun kehdoiksi ja intohimoisten kuntoilijoiden kohtaamispaikoiksi. Maailma on kuitenkin muuttunut ja urheiluopistot pyrkineet vastaamaan muuttuneeseen tilanteeseen.
 Muun muassa Vierumäellä ja Kuortaneella on jo aiemmin haluttu profiloitua paikaksi, missä tarjotaan mahdollisuus myös ihan perinteiseen lomanviettämiseen liikunnallisten aktiviteettien keskellä.
Tanhuvaaran Urheiluopisto Savonlinnassa seuraa esimerkkiä. Reilu viikko sitten lanseerattu Tanhuvaara Sport Resort pyrkii houkuttelemaan opistolle yhä enemmän nimenomaan matkailijoita. Uuden nimen lanseeraaminen on osa Tanhuvaaran 100-vuotisjuhlavuotta.
-Uudistuksella halutaan tuoda julki Tanhuvaaran jo olemassa olevat vapaa-ajan matkailijalle ja liikkujalle suunnatut palvelut sekä viestiä yhä vahvemmasta suuntautumisesta matkailuliiketoimintaan. Viime vuosina tehdyt investoinnit hotelleihin, kylpylään, camping-alueeseen ja ravintoloihin ovat olleet askelia kohti matkailukeskustoimintaa, Tanhuvaaran rehtori Erkki Kauppinen selvittää.
Urheiluopistot ovat jo pidemmän aikaa painineet saman ongelman kanssa: kuinka houkutella mukaan sellaisia asiakkaita, jotka kaipaavat enemmänkin rentouttavaa lomanviettoa tavoitteellisen liikkumisen sijaan.
Tanhuvaaran Urheiluopisto -nimi ei häviä käytöstä. Urheiluopisto säilyy edelleen tärkeänä osana toimintaa keskittyen kilpaurheiluun, valmennukseen, urheilijoiden leireihin ja kursseihin sekä koulutukseen. Opiston toiminnasta käytetään jatkossa kahdenlaisia logoja: sekä Sport Resort- että Urheiluopisto-tunnuksia.
Tanhuvaaran Urheiluopisto perustettiin 11.6.1917 Viipuriin, mistä se sotavuosien tulipalon seurauksena siirtyi lopulta toimintojensa osalta nykyisille asuinsijoilleen vuonna 1950. Ainoastaan vuonna 1909 perustettu Varalan Urheiluopisto on Tanhuvaaraa iäkkäämpi. Urheiluopistoja on Suomessa kaikkiaan 11.
Juhlavuosi näkyy virallisen Suomi 100-statuksen saaneessa Tanhuvaarassa ympäri vuoden.
-Juhlimme työn merkeissä, Kauppinen sanoo.
Juhlavuoden merkittäviä tapahtumia ovat muun muassa noin 1 000 uimaria keräävät talviuinnin SM-kilpailut, kaksi yleisurheiluun painottuvaa kansainvälistä huippuseminaaria, hyvinvointimessut sekä tietysti 100-vuotispääjuhla, joka sattuu juurikin täsmälleen juhlapäivälle, sunnuntaille 11. kesäkuuta.
-Paikalla on noin 200 kutsuvierasta ja siinä myös julkistetaan Tanhuvaaran 100-vuotishistoriikki ja avataan Hall of Fame, mihin otetaan tässä vaiheessa mukaan yhdeksän Tanhuvaarassa asunutta tai opiskellutta olympia- tai MM-mitalistia.
Kunniagalleriaan paikan ansaitsevat keihäänheittäjät Antti Ruuskanen, Aki Parviainen, Heli Rantanen ja Hannu Siitonen, ampujat Minna Leinonen, Juha Hirvi ja Henri Häkkinen, yhdistetyn urheilija Jouko Karjalainen ja soutaja Minna Nieminen.
-Kaikki ovat alustavasti lupautuneet mukaan juhlaan, Tanhuvaaran myyntipäällikkö Matti Saarikorpi kertoo.
Ennen päätösjuhlaa ja historiikin julkistamista on mahdollisuus tutustua Tanhuvaaran historiaan, nykypäivään ja myös tulevaisuuteen Aika matkailulle-näyttelyn muodossa.
Näyttely on esillä Savonlinnan Riihisaaren maakuntamuseossa 28. huhtikuuta alkaen aina juhlapäivään saakka. Heti lauantaina 29. huhtikuuta vietetään Riihisaaressa ja sen ympäristössä Tanhuvaara-päivää.
Osa Tanhuvaaran juhlavuotta on myös ensilumenladun avaaminen syksyllä. Hanke toteutetaan yhteistyössä muun muassa Savonlinnan kaupungin kanssa, mikä on harvinainen päänavaus liikuntapaikkarakentamisen sektorilla.
-Tavoitteena on saada ensilumenlatu auki etelän syyslomien aikaan eli lokakuun puolivälissä. Tammikuun 24. päivä on alustavana tavoitteena aloittaa lumen tykitys säilömistä varten, Kauppinen toteaa.

Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta
Joukkue ja Poika.jpg
Uutiset

Poika kävi torilla

Reilut 2 000 ihmistä juhli SaPKoa ja Poikaa, eli Mestis-mestaruuspokaalia Savonlinnan kauppatorilla lauantaina. SaPKon mestaruutta juhlistettiin hyvässä säässä. Savonlinnan omat bändit…
Sydänyhd_1082.jpg
Uutiset

Savonlinnan sydänyhdistys jatkaa itsenäisenä

Savonlinnan sydänyhdistyksen 12. huhtikuuta pidetty kevätkokous päätti, että yhdistys jatkaa toimintaansa edelleen itsenäisenä yhdistyksenä. Savonlinnan sydänyhdistys jäi itsenäiseksi…
Unicef_1072.jpg
Uutiset

Unicefin Savonlinnan vapaaehtoisryhmä toiminut 30 vuotta

Unicef Savonlinnan vapaaehtoisryhmä tulee toimineeksi 25. huhtikuuta 30 vuotta. Tätä merkkipaalua juhlitaan seurakuntakeskuksessa lauantaina 29. huhtikuuta. Unicef on YK:n alainen, maailman…
IMG_1014.jpg
Uutiset

Valtuusto loi nahkansa

Kesäkuussa toimintansa aloittava Savonlinnan vasta valittu kaupunginvaltuusto uusi perusteellisesti nahkansa. Peräti 26 valtuutettua, eli yli puolet 51 valtuutetusta on uusia edustajia. Eniten…
Alen Jarkko - Jounin kauppa 2016.jpg
Uutiset

Mikä on 12.4. lehden mielenkiintoisin juttu?

Taas on aika kysyä Savonmaan lukijoilta, mikä on mielestänne tämän numeron mielenkiintoisin, tai kiinnostavin juttu. Toki se voi olla valokuvakin. Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan aitoja,…
IMG_1063.jpg
Uutiset

Vapaaehtoistoimintaan halutaan lisää potkua

Linnalan Setlementti ja Savonlinnan Seudun Kolomonen järjestävät torstaina 20. huhtikuuta tilaisuuden Linnalan kahviossa teemalla Mit-tee-hän tekis? - vaihtoehtoja vapaaehtoistoimintaan. Linnalan…
Vuokratalot_0987.jpg
Uutiset

Savonlinna saattaa joutua purkamaan jopa 550 vuokra-asuntoa

Itä-Suomen yliopiston ja opetusministeriön välisten tulossopimusneuvottelujen seurauksena Savonlinnasta lakkautetaan 900 opiskelijan opettajakoulutus vuonna 2018. Pääministeri Sipilän…
Laamanen IMG_0973.jpg
Uutiset

Koulun oma kasvatti johtaa SAMIa

Itä-Savon koulutuskuntayhtymän hallinnoiman Savonlinnan ammatti- ja aikuisopiston Samin uusi hallituksen puheenjohtaja Heli Laamanen (sd.) on itsekin Samin kasvatteja. Hän on opiskellut…
Laine IMG_0958.jpg
Uutiset

Kaupunginjohtaja Janne Laine: Luotan Sipilän pitävän sanansa

Opettajankoulutuksen menettämisen tilalle tehty kompensaatiomalli Savonlinnalle korvaavista opiskelu- ja työpaikoista selviää vasta Suomen hallituksen niin sanotussa kehysriihessä…