Paikallisuutiset Kari Tegelberg /

Uusyrityskeskus auttaa aloittavia ja luopuvia yrittäjiä

Rouvinen_2468.jpg
Juhani Rouvinen on harrastanut veneilyä, ei kuitenkaan ihan kuvan pienoismallin suuruisilla laivalla, 30 vuotta. Uusyritys­keskusta hän on johtanut 16 vuotta lyhyemmän ajan.

Itä-Savon Uusyrityskeskus on 20 toimintavuotensa auttanut satoja yrityksiä alkuun Savonlinnan seudulla. Vuodesta 1999 vuoteen 2016 Uusyrityskeskus on ollut avustamassa 1542 uuden yrityksen perustamisessa. Työpaikkoja noihin yrityksiin on perustamisvaiheessa syntynyt yli 2 300.

– Yritystoiminnassa yrittäjä tekee aina bisneksen. Meidän tehtävämme on tuoda realismi kuvaan mukaan silloin, kun henkilö suunnittelee aloittavansa uuden yrityksen. Olemme myös yrittäjän ja byrokratian välissä auttaen yrityksen alkuvaiheissa käytännön asioissa, Itä-Savon Uusyrityskeskuksen toimitusjohtaja Juhani Rouvinen pohtii johtamansa organisaation roolia.

Uusyrityskeskusten syntyhistoria juontaa 1970-luvun Englantiin ja maan suurille teollisuuspaikkakunnille. Noihin aikoihin isot englantilaiset teräs- ja metalliteollisuusyritykset irtisanoivat massoittain henkilökuntaansa. Työttömyys nousi huikeisiin lukuihin. Englannin hallitus päätti, että työttömyyttä saadaan alennettua uusien yritysten kautta. Myös irtisanomisia tehneet suuryritykset rahoittivat neuvontatoimintaa.

Suomessa 1990-luvun alkuvuosien lama synnytti puoli miljoonaa työtöntä. Hallitusohjelmaan kirjattiin, että eri toimenpitein pitää synnyttää 100 000 uutta työpaikkaa. Uusyrityskeskukset eri puolilla Suomea tulivat osaltaan toteuttamaan tätä tavoitetta.

Juhani Rouvisen mielestä alueellista elinvoimaa voidaan neuvontapalvelujen toimesta tuottaa kahdella tavalla.

– Ensinnäkin meidän on tuettava ja autettava jo olemassa olevia yrityksiä kehittämishankkeissaan sekä luotava niille kaupunkina hyvät toimintaedellytykset ja toiseksi meidän on tuettava ja kannustettava ihmisiä synnyttämään uusia elinkelpoisia yrityksiä, Rouvinen korostaa.

Kontrahti-hanke, jossa Savonlinnan seudulla etsittiin ikääntyville yrittäjille jatkajia. Hankkeen kautta löytyi 39 yritykselle uudet omistajat ja ne työllistävät tällä hetkellä yli sata ihmistä. Uudet yrittäjät myös palkkaavat herkemmin ihmisiä töihin, kuin eläkeikää lähestyvät yrittäjät, kun liiketoiminta on lähdössä kasvuun.

Rouvisen mielestä yrityskentässä on nähtävissä, että pitkän linjan yrittäjän ”nälkä” kehittää yritystään hiipuu iän myötä. Nälkä vähenee Rouvisen mukaan siinä vaiheessa, kun yrittäjä on saanut lainansa maksettua, vakuudet vapautettua ja saavuttanut yrityksessään toimintatason, jonka säilyttämällä leipää saa riittävästi ruokapöytään. Kehittäminen ja asiakashankinta unohtuu ajan myötä.

– Yrityksestä on kuitenkin pidettävä koko ajan huolta, että sen arvo säilyy ja se on helpompi myydä sen ajan koittaessa, hän korostaa.

Itä-Savon Uusyrityskeskus perustettiin 2. päivä huhtikuuta vuonna 1997. Juhani Rouvinen ei hirveästi halua tuijotella peruutuspeiliin, vaan hän haluaa katsoa vahvasti eteenpäin. Rouvisen mukaan uusyrityskeskuksilla on paikkansa matalan kynnyksen neuvontaorganisaatioina tulevaisuudessakin.

Itä-Savon Uusyrityskeskuksen sekä Exit-Busnisess-hankkeen budjetti on vuositasolla 250 000 euroa. Tuolla rahalla pystytään hankkeen lisäksi toteuttamaan yrittäjille suunnatut koulutukset, sekä asiantuntija- ja neuvontapalvelut. Organisaatiossa työskentelee kaksi työntekijää, jotka antavat palvelut veloituksetta yrittäjäuraa suunnitteleville.

– Yhdessä yrittäjäksi aikovan kanssa käydään läpi ja testataan liikeideaa. Me myös olemme apuna jo yrittäjinä toimiville ja annamme apua yrityksen ostoa tai omistajanvaihdosta suunnitteleville, Rouvinen luettelee.

Tällä hetkellä, kun yrittäjiä ikääntyy runsaasti, on selkeästi noussut vaihtoehdoksi valmiin yritystoiminnan ostaminen. Tällöin toimintaa ei tarvitse aloittaa ihan alusta. Aloittavien yrittäjien ideoista prosessoituu noin 50 prosenttia uusiksi yrityksiksi.

Itä-Savon Uusyrityskeskus järjestää 20-vuotisjuhlansa kunniaksi tapahtuman opetusravintola Paviljongilla torstaina 14. syyskuuta. Luennoitsijana on pääomasijoittaja ja businessenkeli Sami Etula.

Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta
Lumme_2306.jpg
Uutiset

Lumme Energia haluaa mestaruussarjaan

Suur-Savon Sähkö Oy:n ja Etelä-Savon Enegia Oy:n yhteinen sähkönmyyntiyhtiö Lumme Energia Oy pyrkii isoksi valtakunnalliseksi toimijaksi. Tavoitteeksi on asetettu, että vuonna 2022 Lumme…
Putin-016.jpg
Uutiset

Presidenttien tapaaminen käynnisti kaksi tärkeää ympäristöprojektia

Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä juhlistanut Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaaminen tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa alkoi Savonlinnan Punkaharjulla. Keskustelujen…
Risto-Pelkonen.jpg
Uutiset

Suomi on erilainen maa Helsingissä - ja Inarissa

Arkkiatri Risto Pelkosen mielestä hallituksen ottama tuumaustauko sote-uudistuksessa on enemmän kuin paikallaan. – Nykyinen esitys on kuin keskeneräinen talo, jossa vetää ovista…
Pekkarinen.jpg
Uutiset

”Panostetaan siihen, mitä osataan”

Suomessa eletään tällä hetkellä rajua rakennemuutoksen aikaa. Maakunnissa painitaan kahdenlaisten ongelmien kanssa. - Niillä, joilla menee hyvin, on pulaa osaamisesta, työvoimasta…
HennaKomu_4774.jpg
Uutiset

Metsä- ja vesialueiden matkailussa merkittäviä mahdollisuuksia

Metsä- ja vesialueiden matkailu- ja virkistyspalveluissa on merkittäviä kasvumahdollisuuksia. Näin arvioidaan Itä-Suomen yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkijoiden laatimassa…
Savotek.jpg
Uutiset

Savotek-kaupasta kantelu oikeuskanslerille

Perussuomalaisten valtuutetut Juha Kukkonen ja Matti Lundenius ovat tehneet oikeuskanslerille kantelun pääosin Savonlinnan kaupungin omistaman Savotek-kiinteistöhuoltoyhtiön myynnistä…
Jussila4632.jpg
Uutiset

Tutkijayhteisö toimii verkossa

PTT:n johtaja haastaa Savonlinnan elinkeinoelämää vuoropuheluun tutkijoiden kanssa – Tiedeyhteisön voi houkutella Savonlinnaan ilman yliopistoakin, Pellervon taloustutkimuksen, PTT:n…
Pelkonen IMG_4626.jpg
Uutiset

Arkkiatri Risto Pelkonen: Saattohoitolaki eutanasiaa kiireellisempi

– Kuolema ei ole hyvä eikä paha. Se vain on maallisen vaelluksen päätepiste. Kukaan ei tiedä, mitä on sen jälkeen eikä edes sitä, mitä kuolemassa oikein tapahtuu, pohtii arkkiatri Risto…
9235300320152201.jpg
Uutiset

Pääsiäislilja muistuttaa ylösnousemuksesta

Narsissia sanotaan pääsiäisliljaksi, jonka sanotaan symboloivan ylösnousemusta.   Narsissien historia juontaa juurensa Egyptiin ja antiikin Kreikkaan ja Roomaan. Helppohoitoisuudestaan…