Paikallisuutiset Kari Tegelberg /

Alku kaiken kauniin ja maukkaan

9881Alku.jpg
-Kahvila Alku tarjoaa suussa sulavaa suolaista ja makeaa, kahvilan omistaja Elina Loukes (oik.) ja hänen tyttärensä Nea Lamminpää mainostavat uutta savonlinnalaisten olohuonetta.
Kahvila Alku sai nimensä omistajansa Elina Loukeksen mukaan hänelle itselleen hyvin ymmärrettävästä syystä.
-Halusin uuden alun itselleni ja ja kahvilasta esimerkin koko kaupungin uudelle alulle. Minusta turha synkistely pitää heittää romukoppaan. Tämä on ihana kaupunki, jossa asuu ihania ihmisiä, paluumuuttajana Savonlinnaan tullut Elina nauraa heläyttää iloisesti.
Elina Loukeksen tulemisen kahvilan omistajaksi synnyinkaupunkiinsa ei ole ihan niitä tavanomaisimpia tarinoita. Työurallaan kotikaupungissaan Savonlinnassa hän oli ensin autokoulunopettajana Savonlinnan Auto-Opistossa ja sitten keittiökalusteiden myyjänä Puustellilla. Tie vei tämän jälkeen Raumalle, jossa hänellä oli vaateliike ja työ kiinteistövälittäjänä. Sitten matka jatkui Helsinkiin, jossa hän oli jälleen keittökalustemyyjänä.
Savonlinnaan takaisin Elina Loukeksen toi 15 poissaolovuoden jälkeen isä, jonka kanssa hän halusi viettää enemmän aikaa.
-Kun viime kevättalvella mietiskelin, että mitähän tässä mukavassa kaupungissa voisi tehdä ja toisaalta, mitä omasta mielestäni kaipaan täällä Savonlinnassa, oli vastaus päivänselvä: täältä puuttuu kahvila, joka on auki riittävän pitkään myös iltaisin, hän kertoo lähes täpötaydessä kahvilassa arki-iltapäivän aikaan.
Ja kun Elinaa miellyttävä kahvilan paikka löytyi entisen kirjakauppa Knut Possen tiloista Olavinkadun varrelta, pääsi Alku avaamaan ovensa elokuun alussa. Ihmiset löysivät uuden kahvilan hyvin nopeasti ja siitä on tullut jo monelle asiakaalle ”oma olohuone”. Asiakaskunta on sekoitus nuorta ja iäkkäämpää miestä ja naista.
Kahvila on auki maanantaisin ja sunnuntaisin kello 18:aan ja muina päivinä kello 21:een. Kahvilan sisustus on hyvin kodinomainen mukavine seurusteluryhmineen ja sohvineen. Yksi näkyvä yksityiskohta kahvilan sisutuksessa ovat ulkoikkunat. Niitä ei ole teipattu umpeen, vaan isojen ikkunoiden kautta ihmiset näkevät hyvin sekä ulos että sisälle.
-Halusin, että ihmisillä on sellainen tunne, että he eivät ole yksin, vaikka saattavt yksin istuakin pöydässä. Myös turhat mainoskyltit revittiin pois ulkoa kahvilan kohdalta, Elina luettelee.
Yksi tärkeä seikka hänen Savonlinnaan tulolle oli Elinan tytär Nea Lamminpää.
-Sanoin Nealle, että lähde mukaani Savonlinnaan vuodeksi auttelemaan minua kahvilan pidossa. Ja hänhän lähti, Elina kertoo innoissaan.
Nea kirjoitti keväällä ylioppilaaksi ja hän oli alun alkaen suunnitellut pitävänsä opiskelusta sapattivuoden, joten Savonlinnaan tulo sopi hänelle oikein hyvin.
-Kun poikaystävä lähti opiskelemaan ja pelaamaan jääkiekkoa Alaskaan, niin minä päätin lähteä kahvilahommiin Savonlinnaan, raumalainen Nea Lamminpää nauraa.
Elina kehuukin, että tyttärestä on ollut hänelle aivan korvaamaton apu näinä ensimmäisinä kuukausina. Leipomisesta pitävä Nea sanoo viihtyvänsä erittäin hyvin niin työssään kuin Savonlinnassakin. Väkeä Alkussa on töissä yhteensä neljä henkeä ja tuuraajat päälle. Elina nauraa, että tuuraajat löytyivät hänen savonlinnalaisten tuttaviensa lasten joukosta.
-Remonttiakin oli tekemässä tuttavien poikaporukka, Elina kertoo.
Mitä Alku-kahvilassa sitten on mukavan tunnelman ja miellyttävän miljöön lisäksi tarjolla? Suosituksi syötäväksi asiakkaiden keskuudessa ovat nouseet bagelit, jotka ovat eräänlaisia halkaistuja rinkeleitä, joissa on erilaisia suolaisia täytteitä. Myös juusto- ja porkkanakakut, seeprapiirakat, salaattiannokset ja croissantit ovat suosittua syötävää. Myöhemmin syksyllä tulee valikoimaan myös keittolounas.
Elina Loukes haluaa osaltaan olla kehittämässä Savonlinnaa. Hän muun muassa heittää ilmaan ajatuksen siitä, että esimerkiksi Olavinkadun varrella olevia tyhjiä liikehuoneistoja kiinteistöjen omistajat vuokraisivat alennetuilla vuokrilla ja lyhyilläkin vuokrasopimuksilla. Silloin esimerkiksi pop up-tyyppiset liikkeet voisivat toimia kannattavasti kesäsesongin ulkopuolellakin.
-Tulisi eloa ja säpinää, kun tyhjät tilat heräisivät eloon, Elina Loukes sanoo innostuneesti.

Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta
Keskinen_4942.jpg
Uutiset

Linnala koskettaa ihmisiä vauvasta vaariin

Linnalan Setlementti ry täyttää tänä vuonna 80 vuotta. Yhdistys on perustettu vuonna 1938 nykyisen Perhehotelli Hospitzin tiloissa. Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin reaalilyseon rehtori…
Europaeus_4877.jpg
Uutiset

Kukkaiskeräys jälleen alkamassa

Keräysvaroilla myös siistitään kaupunkiaKukkaisleidien Arja Saarikosen ja Eila Issakaisen muutama vuosi sitten alulle panema kukkaiskeräys kaupungin kaunistamiseksi jatkuu myös kuluvana keväänä…
Haavisto-ja-tytöt.jpg
Uutiset

Nuorten parlamentti oli upea kokemus

Vuonna 2018 Savonlinnan normaalikoulusta lähti Helsinkiin nuorten parlamenttiin Eduskuntalolle kolme oppilasta, kaksi edustajasoppilasta, Tuukka Silventoinen ja Minni Suvantola sekä…
Toimintapaiva_4885.jpg
Uutiset

Toimintapäivät veti väkeä Toiminta­­keskukselle

Samiedun ja Toimintakeskuksen yhteinen Toimintapäivät-tapahtuma veti satapäin väkeä Toimintakeskuksen tiloihin ja pihapiiriin Schaumanintielle viime perjantaina ja lauantaina. Päivien…
Sairaala-IMG_4866.jpg
Uutiset

Vääntö keskus­sairaaloiden työnjaosta jatkuu

Itä- ja Etelä-Savon keskussairaaloiden kuntayhtymien hallitusten yhteistapaaminen ei tuonut sopua sairaaloiden keskinäiseen työnjakoon. Tiistaina Savonlinnassa pidetyssä yhteisessä seminaarissa…
Turvallisuuskoulutus-IMG_4792.jpg
Uutiset

Vaaranmerkkejä voi ennakoida

Katuturvallisuustietoutta jaossa lauantainaKatuturvallisuudesta on nyt kaikilla halukkailla mahdollisuus saada tietoa Savonlinnan seurakuntakeskuksessa tulevana lauantaina, 21. huhtikuuta kello…
elive-IMG_4831.jpg
Uutiset

Sairauksien torjuntaa Savonlinnassa

Kehittämiseen panostetaan yli miljoona euroaSavonlinnassa on jo parin vuoden ajan kehitetty tekoälyyn pohjaavaa teknologiaa, jonka avulla ihmiset voivat tarkkailla omaa terveydentilaansa…
Nuorisotila-IMG_4771.jpg
Uutiset

Linnalan Monitoimitalo avasi Haka-alueella

Setlementti Linnalan monitoimitalo avasi ovensa Kämmekänkadulla, entisissä päiväkodin tiloissa Haka-alueella. Monitoimitaloon sijoittuvat Linnalan Nuorten nuorisotila ja aikuisten kohtaamispaikka…