Paikallisuutiset Kari Tegelberg /

Alku kaiken kauniin ja maukkaan

9881Alku.jpg
-Kahvila Alku tarjoaa suussa sulavaa suolaista ja makeaa, kahvilan omistaja Elina Loukes (oik.) ja hänen tyttärensä Nea Lamminpää mainostavat uutta savonlinnalaisten olohuonetta.
Kahvila Alku sai nimensä omistajansa Elina Loukeksen mukaan hänelle itselleen hyvin ymmärrettävästä syystä.
-Halusin uuden alun itselleni ja ja kahvilasta esimerkin koko kaupungin uudelle alulle. Minusta turha synkistely pitää heittää romukoppaan. Tämä on ihana kaupunki, jossa asuu ihania ihmisiä, paluumuuttajana Savonlinnaan tullut Elina nauraa heläyttää iloisesti.
Elina Loukeksen tulemisen kahvilan omistajaksi synnyinkaupunkiinsa ei ole ihan niitä tavanomaisimpia tarinoita. Työurallaan kotikaupungissaan Savonlinnassa hän oli ensin autokoulunopettajana Savonlinnan Auto-Opistossa ja sitten keittiökalusteiden myyjänä Puustellilla. Tie vei tämän jälkeen Raumalle, jossa hänellä oli vaateliike ja työ kiinteistövälittäjänä. Sitten matka jatkui Helsinkiin, jossa hän oli jälleen keittökalustemyyjänä.
Savonlinnaan takaisin Elina Loukeksen toi 15 poissaolovuoden jälkeen isä, jonka kanssa hän halusi viettää enemmän aikaa.
-Kun viime kevättalvella mietiskelin, että mitähän tässä mukavassa kaupungissa voisi tehdä ja toisaalta, mitä omasta mielestäni kaipaan täällä Savonlinnassa, oli vastaus päivänselvä: täältä puuttuu kahvila, joka on auki riittävän pitkään myös iltaisin, hän kertoo lähes täpötaydessä kahvilassa arki-iltapäivän aikaan.
Ja kun Elinaa miellyttävä kahvilan paikka löytyi entisen kirjakauppa Knut Possen tiloista Olavinkadun varrelta, pääsi Alku avaamaan ovensa elokuun alussa. Ihmiset löysivät uuden kahvilan hyvin nopeasti ja siitä on tullut jo monelle asiakaalle ”oma olohuone”. Asiakaskunta on sekoitus nuorta ja iäkkäämpää miestä ja naista.
Kahvila on auki maanantaisin ja sunnuntaisin kello 18:aan ja muina päivinä kello 21:een. Kahvilan sisustus on hyvin kodinomainen mukavine seurusteluryhmineen ja sohvineen. Yksi näkyvä yksityiskohta kahvilan sisutuksessa ovat ulkoikkunat. Niitä ei ole teipattu umpeen, vaan isojen ikkunoiden kautta ihmiset näkevät hyvin sekä ulos että sisälle.
-Halusin, että ihmisillä on sellainen tunne, että he eivät ole yksin, vaikka saattavt yksin istuakin pöydässä. Myös turhat mainoskyltit revittiin pois ulkoa kahvilan kohdalta, Elina luettelee.
Yksi tärkeä seikka hänen Savonlinnaan tulolle oli Elinan tytär Nea Lamminpää.
-Sanoin Nealle, että lähde mukaani Savonlinnaan vuodeksi auttelemaan minua kahvilan pidossa. Ja hänhän lähti, Elina kertoo innoissaan.
Nea kirjoitti keväällä ylioppilaaksi ja hän oli alun alkaen suunnitellut pitävänsä opiskelusta sapattivuoden, joten Savonlinnaan tulo sopi hänelle oikein hyvin.
-Kun poikaystävä lähti opiskelemaan ja pelaamaan jääkiekkoa Alaskaan, niin minä päätin lähteä kahvilahommiin Savonlinnaan, raumalainen Nea Lamminpää nauraa.
Elina kehuukin, että tyttärestä on ollut hänelle aivan korvaamaton apu näinä ensimmäisinä kuukausina. Leipomisesta pitävä Nea sanoo viihtyvänsä erittäin hyvin niin työssään kuin Savonlinnassakin. Väkeä Alkussa on töissä yhteensä neljä henkeä ja tuuraajat päälle. Elina nauraa, että tuuraajat löytyivät hänen savonlinnalaisten tuttaviensa lasten joukosta.
-Remonttiakin oli tekemässä tuttavien poikaporukka, Elina kertoo.
Mitä Alku-kahvilassa sitten on mukavan tunnelman ja miellyttävän miljöön lisäksi tarjolla? Suosituksi syötäväksi asiakkaiden keskuudessa ovat nouseet bagelit, jotka ovat eräänlaisia halkaistuja rinkeleitä, joissa on erilaisia suolaisia täytteitä. Myös juusto- ja porkkanakakut, seeprapiirakat, salaattiannokset ja croissantit ovat suosittua syötävää. Myöhemmin syksyllä tulee valikoimaan myös keittolounas.
Elina Loukes haluaa osaltaan olla kehittämässä Savonlinnaa. Hän muun muassa heittää ilmaan ajatuksen siitä, että esimerkiksi Olavinkadun varrella olevia tyhjiä liikehuoneistoja kiinteistöjen omistajat vuokraisivat alennetuilla vuokrilla ja lyhyilläkin vuokrasopimuksilla. Silloin esimerkiksi pop up-tyyppiset liikkeet voisivat toimia kannattavasti kesäsesongin ulkopuolellakin.
-Tulisi eloa ja säpinää, kun tyhjät tilat heräisivät eloon, Elina Loukes sanoo innostuneesti.

Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta
Kolmosen kuva.jpg
Uutiset

Taksiuudistukseen rauhallisin mielin

Etelä-Savon Taksi Oy:n hallituksen savonlinnalainen puheenjohtaja Juha Hämäläinen sanoo, ettei hän usko taksien määrän esimerkiksi Savonlinnan seudulla lisääntyvän kovinkaan paljoa, vaikka…
Metsäyhteistyö IMG_5603.jpg
Uutiset

Savonlinna vahvistaa metsäyhteistyötä Venäjälle

Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine ja St Petersburg State Technical Forest University:n rehtori Jurii Belenkij ovat allekirjoittaneet sopimuksen, jolla luodaan yhteistyöhankkeita…
Lörtsypoika IMG_5532.jpg
Uutiset

Lörtsyille kierrätettävä pakkaus

Savonlinnalainen lörtsyjen valmistaja Lörtsypojat on hankkinut käyttöönsä uudenlaisen pakkauskoneen. Flow pack-pakkauslaite säästää yrittäjä Jukka Hyytiäisen mukaan pakkauskustannuksissa ja…
Sairanen ja Helander.jpg
Uutiset

Ei ylimääräistä valtuustoa kouluverkon vuoksi

Ryhmänjohtajat sopivat yhteisessä neuvottelussa  Savonlinnan kaupunginvaltuuston kaikkien poliittisten ryhmien ryhmänjohtajat päättivät yksimielisesti maanantaina, ettei…
Wuorinen IMG_5487.jpg
Uutiset

Maakuntahallituksen puheenjohtaja: Soten kaatuminen johtaisi kunnat talouskurimukseen

Iso joukko sosiaali- ja terveysuudistuksen valmistelussa olevista eri alojen asiantuntijoista on sitä mieltä, että maakuntavaalien järjestäminen ensi vuoden keväällä on epärealistinen tavoite.…
Juhannusjuttu.jpg
Uutiset

Juhannuksen aukiolot ja palvelut

Tulevana perjantaina koko Suomi vetäytyy viettämään jälleen keskikesän suurinta juhlaa, juhannusta. Perinteisen rantajuhannuksen ohella ihmiset viettävät juhannusta entistä useammin…
Risteily IMG_5412.jpg
Uutiset

Höyrylaivalla ja bussilla Punkaharjulle

Kesäkuun 27. päivä käynnistyvät säännölliset höyrylaivaristeilyt Savonlinnasta Punkaharjun harjumaisemiin. Asialla on Janne Leinosen LP Management Oy ja sen omistama s/s Punkaharju -höyrylaiva.…
Sankarihautaus IMG_5464.jpg
Uutiset

Oskar Muhosen pitkä matka kotipitäjän multiin

Aunuksen Tuuloksen taistelussa 26. tai 27. kesäkuuta 1944 kaatunut korpraali Oskar Albin Muhonen on pitkän ajan jälkeen vihdoin päässyt kotipitäjänsä Savonrannan sankarihautausmaan multiin.…