Uutiset Kari Tegelberg /

Lumme Energia haluaa mestaruussarjaan

Lumme_2306.jpg
Suur-Savon Sähkön ja uuden sähkön myyntiyhtiön Lumme Energian toimitus­johtaja Markus Tykkyläinen (oik.) ja liiketoimintajohtaja Mika Ahola Savonlinnan matkustajasatamassa sijaitsevan sähköautojen latauspisteen äärellä.

Suur-Savon Sähkö Oy:n ja Etelä-Savon Enegia Oy:n yhteinen sähkönmyyntiyhtiö Lumme Energia Oy pyrkii isoksi valtakunnalliseksi toimijaksi. Tavoitteeksi on asetettu, että vuonna 2022 Lumme Energialla on puoli miljoonaa asiakasta, kun nyt molemmilla yhtiöillä asiakkaita on yhteensä noin 100 000.

– Asiaa voisi kuvata niin, että kaksi piirikunnallisen tason toimijaa ilmoittautuu mestaruussarjaan, Markus Tykkyläinen tiivistää. Hän on Suur-Savon Sähkön ja uuden Lumme Energian toimitusjohtaja.

Hän korostaa, että molemmissa sähköyhtiöissä ollaan äärimmäisen sitoutuneita uuteen myyntiyhtiöön. Tykkyläinen myös muistuttaa, että valtakunnassa on kaikkiaan 73 sähköä myyvää yhtiötä, mutta kolme suurinta hallitsee noin kolmannesta sähkökaupasta.

– Markkina Suomessa on sellainen, että isot kasvavat ja pienet hiipuvat pois. Me mietimme yhdessä haluammeko kasvaa, vai hiipua pois. Päätimme kasvaa, Tykkyläinen sanoo.

Hän myös toteaa, että ilman yhteistä myyntiyhtiötä Etelä-Savon Energia olisi lähivuosina hiipunut pois, tai sulautunut johonkin isompaan yhtiöön.

– Sähkömarkkinat näyttävät 5–10 vuoden kuluttua aika karuilta. Me haluamme täällä Etelä-Savossa olla vastavoima isoille yhtiöille, joita tämän maakunnan hyvinvointi ei kiinnosta pätkääkään, Tykkyläinen painottaa.

Suur-Savon Sähkön asiakasvirta on ollut jo vuosia miinuksella ja on sitä edelleenkin. Eli toisin sanoen yhtiö on menettänyt viime vuosina tuhansia asiakkaita. Nyt virta on tasaantunut ja Tykkyläinen uskoo, että pikkuhiljaa päästään myös kasvun tielle.

Lumme Energia on yhtiölle räätälöidyn koulutusohjelman avulla kouluttanut 20 henkilöä sähkön myyntiin.

– Olen erittäin ylpeä tästä joukosta. He ovat suorittaneet työnsä ohella myynnin ammattitutkinnon ja ovat todella sitoutuneet työhönsä, Markus Tykkyläinen sanoo.

Lumme Energialle siirtynyt Suur-Savon Sähkön liiketoimintajohtaja Mika Ahola kehuu Savonlinnan kaupungin kanssa tehtävää yhteistyötä hedelmälliseksi.

– Valitsimme muun muassa sähköautojen latauspisteitten paikat Savonlinnassa kaupungin toiveiden mukaan. Pisteitä on nyt kaikkiaan kolme, mutta valmiutemme laajentaa pisteitten määrää on hyvä, Ahola kertoo.

Hän myös korostaa, että heidän latauspisteissä myymänsä sähkön on oltava tuotettu uusiutuvasta energiasta. Seuraava askel sähkömarkkinoilla tulee Tykkyläisen mukaan olemaan pientaloissa ja loma-asunnoissa toimivat mikroenergiajärjestelmät.

– Nämä järjestelmät tulevat olemaan sellaisia, että talossa on sähkön kulutuksen lisäksi sähkön tuotantoa ja varastointia, Tykkyläinen kertoo.

Energiayhtiöt ovat hänen mukaansa tällä hetkellä sellaisessa tilanteessa, että yhtiöt ovat ikään kuin puolustuskannalla. Niitä arvotellaan muun muassa kovista siirtohinnoista. Tykkyläinen haluaa että Lumme Energia erottautuu sähköpelikentästä olemalla rohkea toimija ja katsoo asioita asiakkaan silmin.

– Haluamme olla myös kantaaottava yhtiö, vaikka siinä omat riskinsä ehkä ovatkin. Minusta esimerkiksi sähkön verotuksesta pitää uskaltaa puhua. Paljon haukutuissa siirtomaksuissa saattaa veroja yhteensä jopa 50–60 prosenttia, hän muistuttaa. Hän myös pohtii voisiko verotus olla dynaaminen sähkön tuotannon saastuttavuuden mukaan.

Savonlinnan kaupungin omistusosuus Suur-Savon Sähköstä on kasvanut lähivuosina voimakkaasti. Tällä hetkellä savonlinnalaiset omistavat yhtiötä noin 11,5 prosentin osuuden. Mikkelillä on yhteensä 15 prosentin omistusosuus. Myös Juvan kunta on iso omistaja.


Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta
Hospitz.jpg
Uutiset

Hospitzille uusi isäntäpari

Perhehotelli Hospitz saa uuden isäntäparin. Vuodesta 1992 hotellia pyörittäneet Helena ja Veijo Kuitunen myivät Hospitzin liiketoiminnan Kalevi Korjalalle ja Anne Timbergille omistamansa Wivilla…
Rotinat.jpg
Uutiset

Kuutti sai rotinansa kymmenennen kerran

”Oi sinä hylje Saimaan…” kajahti Kuutin rotinoiden loitsu viime sunnuntaina Savonlinnan torisillalla. Hanski-norppa (Hannu Härkönen) luki yhdessä Erkki Ekin (Juha Taskinen) kanssa…
Häkkänen_4398.jpg
Uutiset

Lisää rahaa velkaneuvontaan

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) vieraili maanantaina Savonlinnassa. Hän tutustui kokoomuksen uutena sote- ja maakuntauudistuksen pääneuvottelijana Sosterin ja Savonlinnan keskussairaan…
lvipalvelu_4319.jpg
Uutiset

LVI-Bioneerit ja Savonlinnan LVI-Palvelu – Nuorempi Leinonen yritysten johtoon

Kiteeläinen LVI-Bioneerit Oy ja sen tytäryhtiö Savonlinnan LVI-Palvelu Oy on saanut uuden vetäjän ja omistajan. LVI-Bioneerien perustaja Simo Leinonen on maanantaina…
Hopearanta-78_250.jpg
Uutiset

Hopearannan palvelutalo täyttää 120 vuotta

Olavinlinnaa vinottain vastapäätä oleva Hopearannan palvelutalo juhlii 120-vuotisjuhlavuotta. Hopearanta juhlii pitkin vuotta, mutta juhlavuosi aloitetaan perjantaina 2. maaliskuuta kello…
Taidelukio_4266.jpg
Uutiset

Savonlinnan Taidelukio on erikoislukioiden huippua

Savonlinnan Taidelukio on saanut laajaa tunnustusta toiminnastaan. Viimeisin tunnustus tuli lokakuussa 2017, jolloin koulutuksen arviointineuvoston ja opetus- ja…
Kuitu-IMG_4193.jpg
Uutiset

Kuitulaboratorion kolmos­vaihe otettiin käyttöön

Biotuotetekniikan osaamiskeskittymä vahvistuu SavonlinnassaKaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Kuitulaboratorion laajennus eli Kuitu3 vihittiin käyttöön tiistaina Savonlinnan Teknologiapuistossa.…
Apteekki-IMG_4145.jpg
Uutiset

Pääskylahden sivuapteekki muutti Mertalaan

Linnanportin apteekin omistama Pääskylahden sivuapteekki on muuttanut Mertalan S-Marketin yhteyteen Mertajärventielle. Linnanportin apteekin apteekkari Eija Nousiainen uskoo, että uusissa,…