Asuminen Erja Eliala /

Saneeraamalla toiveiden koti

Aina ei tarvitse rakentaa uutta saadakseen itselleen sopivan kodin. Finndecor Oy teki omistajansa Atte Luostarisen johdolla saneerauksen Suurjärven rannalla, aivan Tanhuvaaran urheiluopiston tuntumassa sijaitsevaan omakotitaloon. Vuosien 1969–1970 aikana rakennettu tiiliverhoiltu talo oli alkuperäisessä kunnossa ja näky ei hivellyt silmiä. Työporukka aloitti saneerauksen syksyllä 2007. Saneeraus kesti purkuvaihe mukaan lukien noin viisi kuukautta.
– Vanhaa taloa ostettaessa on osattava katsoa ne mahdollisuudet, mitä se tarjoaa. Jos sijainti ja neliömäärä ovat sopivat, voi sisäseiniä kaatamalla ja uusia rakentamalla sekä huoneiden paikkaa vaihtamalla saada itselleen toimivan nykyaikaisen kodin.
Korjauksen suunnittelusta vastasi yrityksen sisustussuunnittelija Teija Immonen. Puusepäntyön ammattilaiset puolestaan huolehtivat toteutuksesta.
– Sisustukselliset ratkaisut on tehty asiakkaan toiveiden mukaan. Esteettisyyden ohella tärkeää on toimivuus, Immonen toteaa.

Luostarinen naurahtaa, että purkamisessa kannattaa turvautua talkooväkeen.
– Keittiö, sauna, kylpyhuone ja kaikki pinnat purettiin. Vain saunan viereisen vilvoitteluhuoneen seinien puupaneelit jätettiin entiselleen. Purkuvaiheessa näytti välillä melko kaoottiselta, hän kertoo esitellessään kuvia projektin eri vaiheista.

Vanha talo saa helposti modernin ilmeen pintamateriaaleja ja värejä muuttamalla. Tässä tapauksessa seinät ja lattiat vaihtoivat väriä tummasta vaaleaan. Muovin tilalle laitettiin puuta, kiveä ja lasia.
– Seinät pinnoitettiin gyproc-kipsilevyillä. Osa niistä maalattiin ja esimerkiksi olohuoneeseen laitettiin tapetti. Sekä lattiat että katto ovat vaaleaa puuta. Vilvoitteluhuone sai lasiset seinät, jotka päästävät sisälle valoa ja tuovat tilan tuntua. Huoneesta on uloskäynti patiolle, Luostarinen kertoo ja esittelee samalla sisääntulon katseenvangitsijaa, sisustuskivellä pinnoitettua seinää.
Keittiökalusteet ja muut kaapit ovat Finndecorin juuri tähän kohteeseen valmistamia. Materiaalina on käytetty massiivikoivua. Kaapeissa on tilaa säästävät liukuovet. Hukkaneliöitä talosta on vaikea löytää.
– Saneerauskohteissa saa parhaan mahdollisen tuloksen, kun teettää kaapistot mittatilauksena. Niin on mahdollista saada täydellisesti istuvat ja talon henkeen sopivat kalusteet. Ne eivät myöskään tule varastotavaraa kalliimmaksi, Luostarinen vinkkaa.

Vanhan talon remontoinnista kiinnostuneille Luostarinen sanoo, että vanhaa taloa ei kannata ostaa kuin sikaa säkissä. Tärkeimpänä hän pitää kuntotarkastuksen teettämistä.
– Jos talo saa kuntotarkastuksessa puhtaat paperit, ei purkuvaiheessa ole odotettavissa suuria yllätyksiä. Lisäksi suosittelen asiantuntijoiden käyttöä suunnittelussa ja saneerauksen vaativimmissa vaiheissa. Tässä kohteessa korjauskustannuksissa tuli selvää säästöä, kun käytössämme oli Teija Immosen asiantuntemus ja kontaktit.
Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta