Kulttuuri Otso Pohjalainen /

Terveisiä Vienan mailta

Juha Taskinen kokosi näyttelynsä paikoista, henkilöistä ja tapahtumista, joita hän muistelee lämmöllä. 

Norppa Art’issa Haukiniemessä on meneillään dokumentaristi Juha Taskisen valokuvanäyttely Viena aihkii, joka kertoo hänen useista matkoistaan Vienan Karjalaan. Näyttelyssä on esillä kuvia hyvin erilaisista paikoista, ihmisistä ja ilmiöistä, joihin Taskinen ehti vuosien mittaan tutustua.

Kuvia on Paanajärveltä, Jyskyjärveltä, Venehjärveltä ja Solovetskista. Matkaa Taskinen taittoi vienalaisen venemestarin Sulo Lesosen tekemällä veneellä. Näyttely antaa Taskiselle pohjaa kirjan tekemiseen. Suunnitelmissa on tehdä ensi vuonna Vienan Karjalasta kirja, jossa hyödynnetään näyttelyssä esitettyä materiaalia.  
– Kun tarinoita kertoo ihmisille täällä, se auttaa muistamaan, mitä on tapahtunut, Taskinen kertoo.
– Jokaisesta kuvasta on niin paljon kertomista.
Taskisen on vaikea keksiä suoralta kädeltä, mikä olisi kaikkein mielenkiintoisin kohde ollut matkan varrella. Hän kuitenkin mainitsee lyhyen miettimisen jälkeen Sulo Lesosen ja Venehjärven elon.
 
Valokuvanäyttelyssä on kuvia kylistä ja ihmisistä, jotka ovat näkyneet kahdessa Taskisen tekemässä dokumentissa. Vuonna 2003 esitetyn Minne hepo sinne reki –dokumenttielokuvan sekä viime keväänä esitetyn Sergei Verenseisauttaja –elokuvan kuvia on nähtävissä näyttelytilan seinillä.

Ensimmäistä kertaa Taskinen vieraili Vienan Karjalassa 17 vuotta sitten, ja tarkoituksena on vielä lähteä uudelle matkalle. Sitkeästi hengissä pysyneet Karjalan maat ovat kokeneet muutoksia viime vuosina. Esimerkiksi tieverkostoa on parannettu, ja mökeissä on väritelevisiot. Uinuva Viena on kuitenkin perusteiltaan säilynyt ennallaan.
– Peruselämä kylissä on samanlaista, Taskinen toteaa.
– Samoja ruokia syödään ja samalla tavalla lehmät lypsetään.
 

 

Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta