Paikallisuutiset Kari Tegelberg /

Uusyrityskeskus auttaa aloittavia ja luopuvia yrittäjiä

Rouvinen_2468.jpg
Juhani Rouvinen on harrastanut veneilyä, ei kuitenkaan ihan kuvan pienoismallin suuruisilla laivalla, 30 vuotta. Uusyritys­keskusta hän on johtanut 16 vuotta lyhyemmän ajan.

Itä-Savon Uusyrityskeskus on 20 toimintavuotensa auttanut satoja yrityksiä alkuun Savonlinnan seudulla. Vuodesta 1999 vuoteen 2016 Uusyrityskeskus on ollut avustamassa 1542 uuden yrityksen perustamisessa. Työpaikkoja noihin yrityksiin on perustamisvaiheessa syntynyt yli 2 300.

– Yritystoiminnassa yrittäjä tekee aina bisneksen. Meidän tehtävämme on tuoda realismi kuvaan mukaan silloin, kun henkilö suunnittelee aloittavansa uuden yrityksen. Olemme myös yrittäjän ja byrokratian välissä auttaen yrityksen alkuvaiheissa käytännön asioissa, Itä-Savon Uusyrityskeskuksen toimitusjohtaja Juhani Rouvinen pohtii johtamansa organisaation roolia.

Uusyrityskeskusten syntyhistoria juontaa 1970-luvun Englantiin ja maan suurille teollisuuspaikkakunnille. Noihin aikoihin isot englantilaiset teräs- ja metalliteollisuusyritykset irtisanoivat massoittain henkilökuntaansa. Työttömyys nousi huikeisiin lukuihin. Englannin hallitus päätti, että työttömyyttä saadaan alennettua uusien yritysten kautta. Myös irtisanomisia tehneet suuryritykset rahoittivat neuvontatoimintaa.

Suomessa 1990-luvun alkuvuosien lama synnytti puoli miljoonaa työtöntä. Hallitusohjelmaan kirjattiin, että eri toimenpitein pitää synnyttää 100 000 uutta työpaikkaa. Uusyrityskeskukset eri puolilla Suomea tulivat osaltaan toteuttamaan tätä tavoitetta.

Juhani Rouvisen mielestä alueellista elinvoimaa voidaan neuvontapalvelujen toimesta tuottaa kahdella tavalla.

– Ensinnäkin meidän on tuettava ja autettava jo olemassa olevia yrityksiä kehittämishankkeissaan sekä luotava niille kaupunkina hyvät toimintaedellytykset ja toiseksi meidän on tuettava ja kannustettava ihmisiä synnyttämään uusia elinkelpoisia yrityksiä, Rouvinen korostaa.

Kontrahti-hanke, jossa Savonlinnan seudulla etsittiin ikääntyville yrittäjille jatkajia. Hankkeen kautta löytyi 39 yritykselle uudet omistajat ja ne työllistävät tällä hetkellä yli sata ihmistä. Uudet yrittäjät myös palkkaavat herkemmin ihmisiä töihin, kuin eläkeikää lähestyvät yrittäjät, kun liiketoiminta on lähdössä kasvuun.

Rouvisen mielestä yrityskentässä on nähtävissä, että pitkän linjan yrittäjän ”nälkä” kehittää yritystään hiipuu iän myötä. Nälkä vähenee Rouvisen mukaan siinä vaiheessa, kun yrittäjä on saanut lainansa maksettua, vakuudet vapautettua ja saavuttanut yrityksessään toimintatason, jonka säilyttämällä leipää saa riittävästi ruokapöytään. Kehittäminen ja asiakashankinta unohtuu ajan myötä.

– Yrityksestä on kuitenkin pidettävä koko ajan huolta, että sen arvo säilyy ja se on helpompi myydä sen ajan koittaessa, hän korostaa.

Itä-Savon Uusyrityskeskus perustettiin 2. päivä huhtikuuta vuonna 1997. Juhani Rouvinen ei hirveästi halua tuijotella peruutuspeiliin, vaan hän haluaa katsoa vahvasti eteenpäin. Rouvisen mukaan uusyrityskeskuksilla on paikkansa matalan kynnyksen neuvontaorganisaatioina tulevaisuudessakin.

Itä-Savon Uusyrityskeskuksen sekä Exit-Busnisess-hankkeen budjetti on vuositasolla 250 000 euroa. Tuolla rahalla pystytään hankkeen lisäksi toteuttamaan yrittäjille suunnatut koulutukset, sekä asiantuntija- ja neuvontapalvelut. Organisaatiossa työskentelee kaksi työntekijää, jotka antavat palvelut veloituksetta yrittäjäuraa suunnitteleville.

– Yhdessä yrittäjäksi aikovan kanssa käydään läpi ja testataan liikeideaa. Me myös olemme apuna jo yrittäjinä toimiville ja annamme apua yrityksen ostoa tai omistajanvaihdosta suunnitteleville, Rouvinen luettelee.

Tällä hetkellä, kun yrittäjiä ikääntyy runsaasti, on selkeästi noussut vaihtoehdoksi valmiin yritystoiminnan ostaminen. Tällöin toimintaa ei tarvitse aloittaa ihan alusta. Aloittavien yrittäjien ideoista prosessoituu noin 50 prosenttia uusiksi yrityksiksi.

Itä-Savon Uusyrityskeskus järjestää 20-vuotisjuhlansa kunniaksi tapahtuman opetusravintola Paviljongilla torstaina 14. syyskuuta. Luennoitsijana on pääomasijoittaja ja businessenkeli Sami Etula.

Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta
Hospitz.jpg
Uutiset

Hospitzille uusi isäntäpari

Perhehotelli Hospitz saa uuden isäntäparin. Vuodesta 1992 hotellia pyörittäneet Helena ja Veijo Kuitunen myivät Hospitzin liiketoiminnan Kalevi Korjalalle ja Anne Timbergille omistamansa Wivilla…
Rotinat.jpg
Uutiset

Kuutti sai rotinansa kymmenennen kerran

”Oi sinä hylje Saimaan…” kajahti Kuutin rotinoiden loitsu viime sunnuntaina Savonlinnan torisillalla. Hanski-norppa (Hannu Härkönen) luki yhdessä Erkki Ekin (Juha Taskinen) kanssa…
Häkkänen_4398.jpg
Uutiset

Lisää rahaa velkaneuvontaan

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) vieraili maanantaina Savonlinnassa. Hän tutustui kokoomuksen uutena sote- ja maakuntauudistuksen pääneuvottelijana Sosterin ja Savonlinnan keskussairaan…
lvipalvelu_4319.jpg
Uutiset

LVI-Bioneerit ja Savonlinnan LVI-Palvelu – Nuorempi Leinonen yritysten johtoon

Kiteeläinen LVI-Bioneerit Oy ja sen tytäryhtiö Savonlinnan LVI-Palvelu Oy on saanut uuden vetäjän ja omistajan. LVI-Bioneerien perustaja Simo Leinonen on maanantaina…
Hopearanta-78_250.jpg
Uutiset

Hopearannan palvelutalo täyttää 120 vuotta

Olavinlinnaa vinottain vastapäätä oleva Hopearannan palvelutalo juhlii 120-vuotisjuhlavuotta. Hopearanta juhlii pitkin vuotta, mutta juhlavuosi aloitetaan perjantaina 2. maaliskuuta kello…
Taidelukio_4266.jpg
Uutiset

Savonlinnan Taidelukio on erikoislukioiden huippua

Savonlinnan Taidelukio on saanut laajaa tunnustusta toiminnastaan. Viimeisin tunnustus tuli lokakuussa 2017, jolloin koulutuksen arviointineuvoston ja opetus- ja…
Kuitu-IMG_4193.jpg
Uutiset

Kuitulaboratorion kolmos­vaihe otettiin käyttöön

Biotuotetekniikan osaamiskeskittymä vahvistuu SavonlinnassaKaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Kuitulaboratorion laajennus eli Kuitu3 vihittiin käyttöön tiistaina Savonlinnan Teknologiapuistossa.…
Apteekki-IMG_4145.jpg
Uutiset

Pääskylahden sivuapteekki muutti Mertalaan

Linnanportin apteekin omistama Pääskylahden sivuapteekki on muuttanut Mertalan S-Marketin yhteyteen Mertajärventielle. Linnanportin apteekin apteekkari Eija Nousiainen uskoo, että uusissa,…