Vapaalla Heidi Lehtosaari /

Aikuislukion kieli­kursseilla saadaan eväitä matkailuun ja työelämään

Merja_Jenny_Olga.jpg
Merja Mielikäinen(vas.), Jenny Friari ja Olga Chevskaia opiskelevat espanjaa aikuislukion kursseilla.

Syksy on hyvää aikaa suunnata kielikursseille. Savonlinnan aikuislukiossa syksyllä starttaavat useat kielikurssit. Tarjolla on englannin, ruotsin, venäjän, espanjan, saksan, japanin ja suomen alkeis- ja jatkokursseja. Kursseja on mahdollista opiskella niin lähiopetuksessa kuin verkossakin.

Aikuislukion englannin ja ruotsin lehtori Ainomaija Paakkinen haluaa rohkaista opiskelemaan kieliä, sillä kielitaito avaa erilaisia maailmoja ja antaa mahdollisuuksia tutustua uusiin ihmisiin. Samalla hän kuitenkin muistuttaa, että kielitaito karttuu vain käyttämällä.

– Luokassa opetellaan asioita, joita toivottavasti opiskelijat yrittävät päästä käyttämään luokan ulkopuolella, joko työelämässä tai matkaillessa. Nykypäivänä onneksi painotetaan jo enemmän osaamista kokonaisuutena. Toki kielitaidon selkärangaksi opetellaan myös kielioppia, mutta oikeassa elämässä tärkeintä on, että kommunikaatio sujuu – ja tämän nykypäivän kielenopetus pyrkii ottamaan huomioon, Ainomaija painottaa.

Ainomaijan englannin kursseilla opiskelee oloneuvokseksi itseään tituleeraava Mirja Malin, jonka aiemmista opinnoista on ehtinyt vierähtää jo pitempi tovi.

– Aiemmat opintoni sijoittuvat 50- ja 60-luvulle, ja täytyy kyllä sanoa, että opiskelumetodit olivat silloin ihan toista kuin nykyisin. Haluan kuitenkin kehittää itseäni ja oppia koko ajan uutta. Englanti on kansainvälisesti tärkeä kieli, jota kuulen päivittäin niin radiossa kuin televisiossakin, ja haluan oppia itsekin ymmärtämään sitä.

Myös aikuislukion espanjan opiskelijat haaveilet pääsevänsä käyttämään kieltä muuallakin kuin oppitunneilla. Monet kertovatkin valinneensa espanjan, koska haluavat matkustella espanjankielisissä maissa. Osa jopa tunnustaa, että haluaisi päästä Espanjaan töihin. Joillakuilla espanjan opiskelijoista kimmokkeena kielen opiskelun aloittamiseen on ollut espanjan kielen kauneus, tai vaikkapa hassut väärinpäin olevat kysymysmerkit ja huutomerkit lauseiden alussa.

Yksi aikuislukion innokkaista espanjan opiskelijoista on Merja Mielikäinen, joka jatkaa edelleen aikuislukion kursseilla, vaikka suorittikin jo viime keväänä espanjan ylioppilaskokeen.

– Jatkan opiskelua, koska haluan saada kielitaitoni sujuvammaksi. Haaveilen, että voisin lukea espanjankielisiä kirjoja, ja totta kai haluan matkustaa Espanjaan. Eniten minua kiinnostavat Cádiz, Sevilla, Madrid ja Barcelona.

Aikuislukion espanjan kursseilla käy aikuisopiskelijoiden lisäksi päivälukiolaisia ja Savonlinnan ammatti- ja aikuisopiston opiskelijoita. Matkailualaa Samissa opiskeleville Jenny Friarille ja Olga Chevskaialle espanjan opinnot tulevatkin todella tarpeeseen, sillä he molemmat ovat lähdössä Fuerteventuraan, Kanariansaarille työharjoitteluun.

– Olimme jo viime keväänä Kanarialla työharjoittelussa ja oli kiva huomata, että jo alkeiden osaamisesta on hyötyä, Jenny ja Olga iloitsevat.

Espanjan ja englannin ohella venäjän kurssit ovat olleet jo pitkään aikuislukion kysytyimpiä kursseja. Aikuislukiossa onkin opiskeltu venäjää jo 80-luvulta lähtien. Aikuislukion venäjän kielen opettaja Suvi Salmenkivi ei ihmettele venäjän alkeiden kysyntää Savonlinnassa, sillä kuuleehan täällä venäjää päivittäin.

– Kyseessä on se kolmas kotimainen kieli, Suvi toteaa, ja selittää sitten väitettään.

– Savonlinnassa on venäläisiä maahanmuuttajanaapureita ja -työkavereita, lapsen koulukavereita ja venäläisiä matkailijoita. Myös kyrilliset kirjaimet ovat tuttuja ja katukuvassa on venäjänkielisiä kylttejä ja ravintoloissa ruokalistoja, myös venäjänkielisiä esitteitä ja mainoksia näkee usein. Eikä venäjä edes ole niin vaikeaa kuin monet kuvittelevat. Esimerkiksi osa venäläisestä sanastosta on hyvinkin tuttua meille itäsuomalaisille.

Kun kyselen Suvilta, miksi venäjää kannattaisi opiskella, hän vinkkaa, että viisumin hankkiminen on nykyään helppoa ja itärajan toisella puolella on mahdollisuus tehdä edullisia ostoksia. – Lisäksi monet matkaavat Pietariin kulttuurin perään tai vaikkapa jääkiekkoa katsomaan, unohtamatta ensi vuoden jalkapallon MM-kisoja, Suvi listaa.

Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta
Atteweb.jpg
Kulttuuri

Musiikkiakatemian mestarikursseille osallistutaan jo hyvin nuorena

– Sovitaanko, että alusta ja läpi ja sit katsotaan missä mennään? Ja täähän menee ulkoa eikö? Opettaja ja pianisti Paavali Jumppanen ottaa nuotit pois Atte Kohtalan edestä, kun hän on juuri…
Silvastiweb.jpg
Kulttuuri

Maailman huipulta oopperaa Olavinlinnaan ensi kesänä

Menestyksellinen oopperakesä on takana ja ensi kesän Milanon La Scala -oopperan esitykset on jo loppuun myyty. Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti lähti tyytyväisin mielin…
porukkaweb.jpg
Kulttuuri

Luontoelokuvafestivaali tuo mukanaan tapahtumaa koko perheelle

Savonlinnassa on taas mahdollista päästä katsomaan ennennäkemättömiä luontoaiheisia elokuvia, kun Savonlinna International Nature Film Festival valtaa kaupungin…
karaokevoittajatweb.jpg
Viihteellä

Pyhän Olavin Kuninkaallisen Karaoken finaali ratkesi

Pyhän Olavin päivän illassa kuultiin Savonlinnan kauppatorin esiintymislavalla kaikki 10 finaaliesitystä. Tuomaristo valitsi yksimielisesti voittoon naisten sarjassa Päivi Puurtisen…
tietovisaweb.jpg
Viihteellä

Blondien tietämys liikaa muille

Pyhän Olavin päivän tieto- ja luulokilpailussa Olavin Visassa voiton korjasi lähes selvällä kaulalla kanssakilpailijoihinsa nähden Blondit-niminen joukkue. Siinä kisailivat politiikasta tutut…
lihis.jpg
Vapaalla

Stadin lihis vs lörtsy

Pyhän Olavin päivän markkinoilla on jokaisella mahdollisuus testata, miten Savonlinnan kuuluisin elintarvike lörtsy pärjää markkinoille saapuvalle haastajalle, Stadin lihikselle.–…
Viihteellä

Sade ei haitannut ihmisten menoa Puruvesi Popissa

Viikonloppuna vietetyssä Puruvesi Popissa oli sateisesta kelistä huolimatta hieno tunnelma.Keiku Ry:n järjestämä festari keräsi yli kolmetuhatta kävijää, ja päivien erilainen tarjonta toi…
Pukija.jpg
Ihmiset

Oopperajuhlien pukija luottaa hyvään tiimiin ja sappisaippuaan

Pukija Satu Koikkalainen aloittaa illan työrupeamansa Olavinlinassa klo 17 valmistelemalla yhdessä kollegojensa kanssa artistien ja avustajien tilat vaadittavaan kuntoon, jotta esitys sujuu…