Ihmiset

Ammatillisesta koulutuksesta ammatti­korkeakouluun

Xamk_4352.jpg
Jatkoväyläopintojen avulla voivat toisen asteen opiskelijat hankkia ammattikorkeakouluun tarvittavia opintopisteitä ja lyhentää kokonaisopiskeluaikaa ikään kuin suoraa asfalttitietä ajaen.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK tekee yhteistyötä Savonlinnan Ammattiopisto SAMIedun kanssa jatkoväyläopintojen kehittämiseen liittyen. Jatkossa Xamkin avoimen ammattikorkeakoulun kautta toteutettujen jatkoväylä opintojen avulla toisen asteen opiskelijat voivat opiskella ammattikorkeakoulussa ja suorittaa ammattikorkeakoulutasoisia opintoja jo ammattiopisto-opiskelun aikana. Jatkoväylä opintojen toivotaan edistävän opiskelijoiden hakeutumista suoraan ammattiopiston jälkeen jatko-opintoihin sekä nopeuttavan opiskelijoiden kokonaisopiskeluaikaa.

Jatkoväylä opintojen kehittämistyössä on mukana myös valtakunnallinen, Xamkin hallinnoima Jatkoväylä-hanke. Mukana hanketta toteuttamassa on 11 ammatillisen oppilaitoksen ja ammattikorkeakoulun valtakunnallinen yhteistyöverkosto.

Savonlinnassa pilotoidaan muun muassa toisen asteen ja ammattikorkeakoulun yhteisopettajuuden ja yhteisten oppimisympäristöjen hyödyntämistä tekniikan alan koulutuksen näkökulmasta.

SAMIedun sähkö- ja automaatiotekniikan sekä ICT-puolen opettaja Jukka Ahonen kertoo, että SAMIedun opiskelijoille järjestettiin tammikuun lopulla tilaisuus, jossa tästä opiskelumahdollisuudesta heille kerrottiin.

– Tilaisuuteen tuli kuulemaan hankkeesta 64 opiskelijaamme, joista viisi opiskelijaa lähti kokeiluun mukaan, Ahonen kertoo.

Yksi noista viidestä kokeiluun mukaan hyväksytyistä on Rantasalmen Parkunmäessä asuva, 17-vuotias Mikko Niiranen. Hän on opiskellut syksystä 2016 lähtien sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkintoa SAMIedussa. Hän sanoo tavoitteenaan olevan opinnot ammattikorkeakoulussa.

Biotuotetekniikan lehtori Ritva Käyhkö XAMK:in Savonlinnan kampukselta kertoo, että opintojen lyhentämiseen tähtääviä opintopisteitä voi saada tällä hetkellä SAMIedussa muun muassa opiskelemalla prosessiteollisuuden koneita ja laitteita, ja yhteishaun pääsykokeisiin valmentavia opintojaksoja tekniikan alan matematiikan tehovalmennuksella sekä tekniikan alan fysiikan tehovalmennuksella.

Toinen viidestä mukana kokeilussa olevista on savonlinnalainen aikuisopiskelija Henna Kautonen. Hän aloitti viime syksynä opiskelemaan kaksivuotista kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoa. Hän sanoo päättävänsä tämän vuoden aikana lopullisesti, aikooko opiskella itselleen myös amk-tutkinnon.

SAMIedun laatu- ja kehittämispäällikkö Jonna Kokkonen kertoo, että toive insinööripolun rakentamisesta on tullut työnantajien taholta, johon molemmat oppilaitokset haluavat tällä tavalla vastata.

– Haluamme myös luoda opiskelijoille parempia mahdollisuuksia opiskella entistä pidemmälle Savonlinnassa ja jäädä myös mahdollisesti asumaan Savonlinnan seudulle, Kokkonen korostaa.

Myös työpaikalla tapahtuvaa koulutusta on lisätty SAMIedussa. Muun muassa Mikko Niiranen on parasta aikaa koulutussopimuksella Norelco Oy:lla. Hänellä on Norelco Oy:lta nimetty henkilö, joka toimii ohjaajana. Lisäksi opettaja, eli tässä tapauksessa Jukka Ahonen kantaa vastuuta Niirasen työpaikalla tapahtuvan koulutusjakson aikana.

Ritva Käyhkö kertoo, että Savonlinnassa voi tällä hetkellä jatkoväylää käyttää SAMIedun opiskelija, joka tähtää insinööriksi. Tulevaisuudessa myös matkailussa ja sosiaalialan opinnoissa voi SAMIedussa kerätä opintopisteitä ammattikorkeakouluopintoja varten.

Kuva: Jatkoväyläopintojen avulla voivat toisen asteen opiskelijat hankkia ammattikorkeakouluun tarvittavia opintopisteitä ja lyhentää kokonaisopiskeluaikaa ikään kuin suoraa asfalttitietä ajaen. Jatkoväylässä ovat SAMIedusta mukana Henna Kautonen (2. vas.) ja Mikko Niiranen. Tukea ja apua tarjoavat SAMIedun opettaja Jukka Ahonen (vas.) ja XAMK:in biotuotetekniikan lehtori Ritva Käyhkö.


Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta
Hospitz.jpg
Uutiset

Hospitzille uusi isäntäpari

Perhehotelli Hospitz saa uuden isäntäparin. Vuodesta 1992 hotellia pyörittäneet Helena ja Veijo Kuitunen myivät Hospitzin liiketoiminnan Kalevi Korjalalle ja Anne Timbergille omistamansa Wivilla…
Rotinat.jpg
Uutiset

Kuutti sai rotinansa kymmenennen kerran

”Oi sinä hylje Saimaan…” kajahti Kuutin rotinoiden loitsu viime sunnuntaina Savonlinnan torisillalla. Hanski-norppa (Hannu Härkönen) luki yhdessä Erkki Ekin (Juha Taskinen) kanssa…
Häkkänen_4398.jpg
Uutiset

Lisää rahaa velkaneuvontaan

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) vieraili maanantaina Savonlinnassa. Hän tutustui kokoomuksen uutena sote- ja maakuntauudistuksen pääneuvottelijana Sosterin ja Savonlinnan keskussairaan…
lvipalvelu_4319.jpg
Uutiset

LVI-Bioneerit ja Savonlinnan LVI-Palvelu – Nuorempi Leinonen yritysten johtoon

Kiteeläinen LVI-Bioneerit Oy ja sen tytäryhtiö Savonlinnan LVI-Palvelu Oy on saanut uuden vetäjän ja omistajan. LVI-Bioneerien perustaja Simo Leinonen on maanantaina…
Hopearanta-78_250.jpg
Uutiset

Hopearannan palvelutalo täyttää 120 vuotta

Olavinlinnaa vinottain vastapäätä oleva Hopearannan palvelutalo juhlii 120-vuotisjuhlavuotta. Hopearanta juhlii pitkin vuotta, mutta juhlavuosi aloitetaan perjantaina 2. maaliskuuta kello…
Taidelukio_4266.jpg
Uutiset

Savonlinnan Taidelukio on erikoislukioiden huippua

Savonlinnan Taidelukio on saanut laajaa tunnustusta toiminnastaan. Viimeisin tunnustus tuli lokakuussa 2017, jolloin koulutuksen arviointineuvoston ja opetus- ja…
Kuitu-IMG_4193.jpg
Uutiset

Kuitulaboratorion kolmos­vaihe otettiin käyttöön

Biotuotetekniikan osaamiskeskittymä vahvistuu SavonlinnassaKaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Kuitulaboratorion laajennus eli Kuitu3 vihittiin käyttöön tiistaina Savonlinnan Teknologiapuistossa.…
Apteekki-IMG_4145.jpg
Uutiset

Pääskylahden sivuapteekki muutti Mertalaan

Linnanportin apteekin omistama Pääskylahden sivuapteekki on muuttanut Mertalan S-Marketin yhteyteen Mertajärventielle. Linnanportin apteekin apteekkari Eija Nousiainen uskoo, että uusissa,…