Paikallisuutiset Kari Tegelberg /

Haasteellinen talvi teitten kunnossapitäjille

Liikenne_4488.jpg
Ari Rautianen hoiti tiekarhulla perjantaina Teknolassa katua.

Savonlinnan kaupungin kunnossapitopäällikkö Hannu Kapanen sanoo suoraan, että kuluva talvi on ollut hänen työuransa hankalin.

– Syksyllä satoi runsaasti vettä, sitten lumi tuli märkänä maahan ja heti perään tulivat pakkaset, Kapanen luettelee teitten, katujen ja kevyen liikenteen väylien hoito-ongelmia.

Myös lunta on tänä talvena tullut runsaasti. Kunnossapitomestari Juha Räsänen kertoo, että kantakaupungin kaksi lumikaatopaikkaa alkavat olla täynnä. Esimerkiksi Viitasuontien lumikaatopaikalla on hehtaarin alalla kolme metriä korkea lumikasa. Hankala talvi on ollut erityisen hankala nurmikoille, joihin on tullut vaurioita lumen poiston yhteydessä. Myös katujen reunalaatoituksia on rikkoutunut normaalia enemmän.

Savonlinnassa, Savonrannalla, Kerimäellä ja Punkaharjulla on kaupungin vastuulla hoidettavia teitä ja katuja noin 200 kilometriä ja kevyen liikenteen väyliä noin 50 kilometriä. Kaupungin oman kaluston lisäksi käytössä on 11 yksityisen urakoitsijan hoitokalustoa. Kadut ja tiet on jaettu neljään hoitoluokkaan.

– Auraustöihin lähdetään yleensä kello 03 aamuyöllä, että pääväylät on saatu aurattua ennen aamun työmatka- ja koululaisliikennettä, Kapanen kertoo.

Kun pakkaslunta on satanut kaduille ja kevyen liikenteen väylille viisi senttiä, lähtevät katujen kunnostajat liikkeelle. Jos kysymyksessä on nuoskalumi, lähdetään töihin, kun sitä on satanut 2–3 senttimetriä. Lumen poiston lisäksi katuja ja jalankulkuväyliä on hiekoitettu tänä talvena normaalia enemmän.

– Tänä talvena kaduille ja kevyen liikenteen väylille on kylvetty hiekkaa 4 000 tonnia, kun viime talvena sitä kului 1 000 tonnia vähemmän. Halliin varastoitu hiekka alkaakin olla lopussa, Kapanen kertoo.

Hiekoitukseen käytetään sepeliä, jonka raekoko 2–8 millimetriä. Keväällä pöllyävä hiekka kerätään kaduilta pois ja viedään kaatopaikalle. Talteen otettua hiekkaa ei käytetä uudelleen seuraavana talvena, sillä se pitäisi puhdistaa vieraista aineista ennen uusintakäyttöä. Puhdistaminen tulee Kapasen mukaan liian kalliiksi.

Nykyisin katujen hoitoon käytettävissä työkoneissa on karhentavat terät, joiden avulla pito esimerkiksi kevyen liikenteen väylällä paranee, kun luminen pinta on jalan alla karhea, eikä tasaisen liukas.

– Karhentaminen on vähentänyt selvästi liukastumisonnettomuuksia. Varmasti myös nastakenkien yleistyminen kävelijöitten keskuudessa on vähentänyt liukastumisia. Nastakengät on hyvä sairausvakuutus, kunnossapitopäällikkö tuumaa.

Kaupungilla on kolme nopeusnäyttötaulua

Savonlinnassa autoilevat autoilijat ovat viime viikkoina panneet merkille, että ajonopeuden ilmaisevia nopeusnäyttöjä on katujen varsilla milloin milläkin puolella kaupunkia. Hannu Kapanen kertoo, että näyttöjä on hankittu kaupungille kaikkiaan kolme kappaletta, joista yksi on tällä hetkellä käytössä.

Tällä hetkellä uuden Laitaatsalmen sillan länsipäässä on nopeusnäyttö, joka ajonopeuden lisäksi näyttää nyrpeää tai hymyilevää naamaa sen mukaan, ajaako sopivaa nopeutta, tai liian lujaa. Tämä näyttö on valtatien kunnossapidosta huolta pitävän YIT:n omaisuutta.

Idea hankkia kaupungille nopeusnäyttöjä on kaupungin rakennuspäällikkö Harri Halkon. Hannu Kapanen sanoo, että kaupunkilaisilta on tullut näytöstä heille runsaasti positiivista palautetta.

– Näyttö on selvästi hillinnyt autoilijoitten kaasujalkaa ja sitä kautta sillä on liikenneturvallisuutta parantava vaikutus, Hannu Kapanen sanoo.

Tarkoitus on Kapasen mukaan sijoittaa näyttöjä myös Punkaharjulle, Kerimäelle ja Savonrannalle. Akuilla toimiva nopeusnäyttölaite on nopea ja helppo siirtää paikasta toiseen. Etenkin koulujen läheisyydessä nopeusnäyttö on alentanut autojen nopeuksia.

Tätä kirjoitettaessa kaupungin omistama nopeusnäyttö on sijoitettuna Savontielle lähelle jäähallia niin, että se mittaa Hernemäen suunnasta tulevien nopeuksia pyöräilijät ja jalankulkijat mukaan lukien.

Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta