Paikallisuutiset Kari Tegelberg /

Haasteellinen talvi teitten kunnossapitäjille

Liikenne_4488.jpg
Ari Rautianen hoiti tiekarhulla perjantaina Teknolassa katua.

Savonlinnan kaupungin kunnossapitopäällikkö Hannu Kapanen sanoo suoraan, että kuluva talvi on ollut hänen työuransa hankalin.

– Syksyllä satoi runsaasti vettä, sitten lumi tuli märkänä maahan ja heti perään tulivat pakkaset, Kapanen luettelee teitten, katujen ja kevyen liikenteen väylien hoito-ongelmia.

Myös lunta on tänä talvena tullut runsaasti. Kunnossapitomestari Juha Räsänen kertoo, että kantakaupungin kaksi lumikaatopaikkaa alkavat olla täynnä. Esimerkiksi Viitasuontien lumikaatopaikalla on hehtaarin alalla kolme metriä korkea lumikasa. Hankala talvi on ollut erityisen hankala nurmikoille, joihin on tullut vaurioita lumen poiston yhteydessä. Myös katujen reunalaatoituksia on rikkoutunut normaalia enemmän.

Savonlinnassa, Savonrannalla, Kerimäellä ja Punkaharjulla on kaupungin vastuulla hoidettavia teitä ja katuja noin 200 kilometriä ja kevyen liikenteen väyliä noin 50 kilometriä. Kaupungin oman kaluston lisäksi käytössä on 11 yksityisen urakoitsijan hoitokalustoa. Kadut ja tiet on jaettu neljään hoitoluokkaan.

– Auraustöihin lähdetään yleensä kello 03 aamuyöllä, että pääväylät on saatu aurattua ennen aamun työmatka- ja koululaisliikennettä, Kapanen kertoo.

Kun pakkaslunta on satanut kaduille ja kevyen liikenteen väylille viisi senttiä, lähtevät katujen kunnostajat liikkeelle. Jos kysymyksessä on nuoskalumi, lähdetään töihin, kun sitä on satanut 2–3 senttimetriä. Lumen poiston lisäksi katuja ja jalankulkuväyliä on hiekoitettu tänä talvena normaalia enemmän.

– Tänä talvena kaduille ja kevyen liikenteen väylille on kylvetty hiekkaa 4 000 tonnia, kun viime talvena sitä kului 1 000 tonnia vähemmän. Halliin varastoitu hiekka alkaakin olla lopussa, Kapanen kertoo.

Hiekoitukseen käytetään sepeliä, jonka raekoko 2–8 millimetriä. Keväällä pöllyävä hiekka kerätään kaduilta pois ja viedään kaatopaikalle. Talteen otettua hiekkaa ei käytetä uudelleen seuraavana talvena, sillä se pitäisi puhdistaa vieraista aineista ennen uusintakäyttöä. Puhdistaminen tulee Kapasen mukaan liian kalliiksi.

Nykyisin katujen hoitoon käytettävissä työkoneissa on karhentavat terät, joiden avulla pito esimerkiksi kevyen liikenteen väylällä paranee, kun luminen pinta on jalan alla karhea, eikä tasaisen liukas.

– Karhentaminen on vähentänyt selvästi liukastumisonnettomuuksia. Varmasti myös nastakenkien yleistyminen kävelijöitten keskuudessa on vähentänyt liukastumisia. Nastakengät on hyvä sairausvakuutus, kunnossapitopäällikkö tuumaa.

Kaupungilla on kolme nopeusnäyttötaulua

Savonlinnassa autoilevat autoilijat ovat viime viikkoina panneet merkille, että ajonopeuden ilmaisevia nopeusnäyttöjä on katujen varsilla milloin milläkin puolella kaupunkia. Hannu Kapanen kertoo, että näyttöjä on hankittu kaupungille kaikkiaan kolme kappaletta, joista yksi on tällä hetkellä käytössä.

Tällä hetkellä uuden Laitaatsalmen sillan länsipäässä on nopeusnäyttö, joka ajonopeuden lisäksi näyttää nyrpeää tai hymyilevää naamaa sen mukaan, ajaako sopivaa nopeutta, tai liian lujaa. Tämä näyttö on valtatien kunnossapidosta huolta pitävän YIT:n omaisuutta.

Idea hankkia kaupungille nopeusnäyttöjä on kaupungin rakennuspäällikkö Harri Halkon. Hannu Kapanen sanoo, että kaupunkilaisilta on tullut näytöstä heille runsaasti positiivista palautetta.

– Näyttö on selvästi hillinnyt autoilijoitten kaasujalkaa ja sitä kautta sillä on liikenneturvallisuutta parantava vaikutus, Hannu Kapanen sanoo.

Tarkoitus on Kapasen mukaan sijoittaa näyttöjä myös Punkaharjulle, Kerimäelle ja Savonrannalle. Akuilla toimiva nopeusnäyttölaite on nopea ja helppo siirtää paikasta toiseen. Etenkin koulujen läheisyydessä nopeusnäyttö on alentanut autojen nopeuksia.

Tätä kirjoitettaessa kaupungin omistama nopeusnäyttö on sijoitettuna Savontielle lähelle jäähallia niin, että se mittaa Hernemäen suunnasta tulevien nopeuksia pyöräilijät ja jalankulkijat mukaan lukien.

Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta
Kolmosen kuva.jpg
Uutiset

Taksiuudistukseen rauhallisin mielin

Etelä-Savon Taksi Oy:n hallituksen savonlinnalainen puheenjohtaja Juha Hämäläinen sanoo, ettei hän usko taksien määrän esimerkiksi Savonlinnan seudulla lisääntyvän kovinkaan paljoa, vaikka…
Metsäyhteistyö IMG_5603.jpg
Uutiset

Savonlinna vahvistaa metsäyhteistyötä Venäjälle

Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine ja St Petersburg State Technical Forest University:n rehtori Jurii Belenkij ovat allekirjoittaneet sopimuksen, jolla luodaan yhteistyöhankkeita…
Lörtsypoika IMG_5532.jpg
Uutiset

Lörtsyille kierrätettävä pakkaus

Savonlinnalainen lörtsyjen valmistaja Lörtsypojat on hankkinut käyttöönsä uudenlaisen pakkauskoneen. Flow pack-pakkauslaite säästää yrittäjä Jukka Hyytiäisen mukaan pakkauskustannuksissa ja…
Sairanen ja Helander.jpg
Uutiset

Ei ylimääräistä valtuustoa kouluverkon vuoksi

Ryhmänjohtajat sopivat yhteisessä neuvottelussa  Savonlinnan kaupunginvaltuuston kaikkien poliittisten ryhmien ryhmänjohtajat päättivät yksimielisesti maanantaina, ettei…
Wuorinen IMG_5487.jpg
Uutiset

Maakuntahallituksen puheenjohtaja: Soten kaatuminen johtaisi kunnat talouskurimukseen

Iso joukko sosiaali- ja terveysuudistuksen valmistelussa olevista eri alojen asiantuntijoista on sitä mieltä, että maakuntavaalien järjestäminen ensi vuoden keväällä on epärealistinen tavoite.…
Juhannusjuttu.jpg
Uutiset

Juhannuksen aukiolot ja palvelut

Tulevana perjantaina koko Suomi vetäytyy viettämään jälleen keskikesän suurinta juhlaa, juhannusta. Perinteisen rantajuhannuksen ohella ihmiset viettävät juhannusta entistä useammin…
Risteily IMG_5412.jpg
Uutiset

Höyrylaivalla ja bussilla Punkaharjulle

Kesäkuun 27. päivä käynnistyvät säännölliset höyrylaivaristeilyt Savonlinnasta Punkaharjun harjumaisemiin. Asialla on Janne Leinosen LP Management Oy ja sen omistama s/s Punkaharju -höyrylaiva.…
Sankarihautaus IMG_5464.jpg
Uutiset

Oskar Muhosen pitkä matka kotipitäjän multiin

Aunuksen Tuuloksen taistelussa 26. tai 27. kesäkuuta 1944 kaatunut korpraali Oskar Albin Muhonen on pitkän ajan jälkeen vihdoin päässyt kotipitäjänsä Savonrannan sankarihautausmaan multiin.…