Paikallisuutiset

Hopearannan palvelutalo täyttää 120 vuotta

Hopearanta-78_250.jpg
Savonlinnan Maakuntamuseon kuva vuodelta 1902: Savonlinnan rouvasväen yhdistyksen johtokunta. Takana seisovat lehtorska Lydia Lagus ja lehtorska Vera Rancken. Istumassa vasemmalta asessorska Fanny Saurén, lehtorska Augusta Snellman, tohtorinna Saa Snellma

Olavinlinnaa vinottain vastapäätä oleva Hopearannan palvelutalo juhlii 120-vuotisjuhlavuotta. Hopearanta juhlii pitkin vuotta, mutta juhlavuosi aloitetaan perjantaina 2. maaliskuuta kello 12.30 Hopearannassa, päivänä, jolloin 120 vuotta sitten allekirjoitettiin yhdistyksen perustamisasiakirja.

Savonlinnan Naisväenyhdistyksestä se alkoi. 120 vuotta sitten Savonlinnan Naisväenyhdistys aloitti Savonlinnassa järjestelmällisen sosiaalityön, perusti Savonlinnan ensimmäisen lastentarhan ja piti yllä kutomakoulua köyhille naisille, jotta he saisivat ammattitaidon elättääkseen itseään.

Naisväenyhdistys ei ole pelkästään Hopearannan historiaa, vaan myös Savonlinnan naisten ja kaupungin sosiaalityön historiaa. Vanhoista käsinkirjoitetuista pöytäkirjoista voi lukea, että varsinkin lesket, sairaat lapset ja vanhukset olivat rouvien sydäntä lähellä.

120 vuotta sitten kaupunki jaettiin avustuspiireihin, joista jokaisesta vastasi kaksi piirirouvaa. Piirirouvat kiersivät talosta taloon ja ottivat selvää, mitä apua missäkin tarvittaisiin. Yhdistyksen kokouksissa päätettiin, kuka mitäkin apua tarvitsee. Rahaa ei annettu, vaan vaatteita ja elintarvikkeita. Rouvat harjoittivat etsivää sosiaalityötä ennen kuin koko sanaa oli edes keksitty.

Savonlinnan kaupunki oli noin neljän tuhannen asukkaan maalaismainen pikkukaupunki, jossa viljeltiin perunaa ja hoidettiin possuja. Rouvien apua tarvittiin monessa talossa ja hökkelissä. Suomi oli Euroopan köyhimpiä maita. Vuosisadan alussa lapsikuolleisuus oli korkea, joka kymmenes lapsi kuoli ennen ensimmäistä ikävuotta. Savonlinnassa oli muun muassa isorokkoa ja lavantautia.

Savonlinnan Naisyhdistys kannatti naisasiaa ja laittoi ehdolle Savonlinnan ensimmäiset naispuoliset kunnallisvaaliehdokkaat. Kolme naista pääsi läpi. Naisväenyhdistys ehdotti kaupungille myös vuonna 1919 naispoliisia, mutta ensimmäinen naispoliisi tuli Savonlinnaan vasta vuonna 1985.

Vähävarainen Naisväenyhdistys sai halvalla tontin kaupungin laitamailta Olavinlinnaa vinottain vastapäätä 1916, jolloin rakennettiin ensimmäinen oma talo. Tuossa talossa toimi muun muassa lastentarha ja kutomakoulu. Nykyinen Hopearannan Palvelutalo rakennettiin siinä sijainneen talon paikalle 1964.

Hopearannan hallituksen varapuheenjohtaja, lehtori, terveydenhuollon maisteri Sirpa Luukkaiselle luovutetaan juhlassa Suomen Valkoisen Ruusun mitali. Luukkainen on vuodesta 2000 lähtien ansioitunut lukuisissa Savonlinnan kaupungin, Itä-Savon sairaanhoitopiirin, ammattikorkeakoulun sekä oman alansa ammattijärjestön vastuullisissa tehtävissä.


Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta