Harrastukset Kari Tegelberg /

Ilmassa maalliset murheet unohtuvat

Lentäjät_2584.jpg
Miro Brunou (vas.) ja Jasper Neuvonen Savonlinnan Lentokerhn omistaman Cessnan edessä.
Tavoitteena lentäjän ammatti
Jasper Neuvonen (17 v.) ja Miro Brunou (18 v.) ovat Savonlinnan Lentokerhon tuoreita lentolupakirjan omistajia. Nuorukaisten kahden vuoden opiskelu lentäjäksi päättyi elokuussa, kun he saivat tuon kovasti halutun lupakirjan käsiinsä. Pojat kertovat, että opiskeluun meni aikaa, koska samalla piti opiskella lukiossa. Molemmilla on edessään ensi keväänä ylioppilaskirjoitukset.

Savonlinnan Lentokerho, jonka kautta pojatkin lupakirjansa hankkivat, on koko Itä-Suomessa ainoa ilmailualan yhdistys, jolla on oikeus antaa lento-opetusta. Ennen kuin lupakirja heltiää, täytyy teoriaopintoja suorittaa vähintään sata tuntia ja lentotunteja on oltava kasassa vähintään 45 tuntia, josta yksinlentoa 10 tuntia. Molemmilla nuorukaisilla on purjelentäjän tausta.

Lentolupakirjalle tuli hintaa noin 12 000 euroa. Äkkiseltään summa tuntuu isolta, mutta kun sitä vertaa vaikkapa jääkiekon harrastamisesta aiheutuviin kuluihin, ei summa olekaan enää niin hirveän iso.

– Juniorijoukkueessa pelaavalle kiekkoilijalle tulee harrastus maksamaan kaikkine pelimatkoineen, varusteineen ja pelilisensseineen helposti useita tuhansia euroja kaudessa, Jasperin isä Jukka Neuvonen sanoo, kun samanaikaisesti seuraamme poikien valmisteluja tulevalle lennolle.

Jouduimme siirtämään haastattelun tekoa parikin kertaa, sillä sää ei ollut suosiollinen lentämiselle. Sunnuntaina vihdoin jutunteko onnistui ja ilmaankin pääsimme. Mutta ennen lentoon nousua piti tehdä monia asioita.

– Ihan ensin pitää tarkistaa, että koneen paperit ovat kunnossa, sitten tarkistetaan ilmatilarajoitukset, eli onko muita koneita tulossa, tai lähdössä Savonlinnan kentältä, pojat luettelevat.

Kun edellä kerrottuihin asioihin on saatu vastaukset, tarkistetaan kone päällisin puolin, tankataan se tarvittaessa ja katsotaan öljyt. Tätä ennen on tehty myös lentosuunnitelma. Meidän tarkoituksemme oli käydä Rantasalmella ja palata Savonlinnan keskustan yli takaisin Materkankaalle. Arvion mukaan aikaa tuohon kuluisi noin 45 minuuttia.

Molemmilla nuorilla miehillä on tavoitteena lentäjän ammatti. Jasper sanoo, että hän sai lentokipinän ollessaan kolme tai neljän vuoden ikäinen. Tuolloin hän pääsi vanhempiensa mukana lentämään pienkoneessa. Miro päätti puolestaan kahdeksanvuotiaana, että hänestä tulee lentäjä.

– Olimme lähdössä ulkomaille ja näin odotusaulassa lentäjien ja lentoemäntien menevän koneeseen. Silloin sanoin äidilleni, että tuohon joukkoon minäkin haluan, Miro kertoo.

Molempia lentämisessä kiehtoo ilmassa ollessaan vapauden tunne, kauniit maisemat ja vähän kliseisestikin sanoen se seikka, että maalliset murheet jäävät maan pinnalle, kun koneen pyörät irtoavat kiitoradasta. Ja kohta oli tarkoitus kokea tuota vapauden tunnetta kolmisin: lentäjäkaksikko edessä ja allekirjoittanut takapenkillä.

Tällä kertaa kapteenina toimi Jasper Neuvonen ja perämiehenä Miro Brunou. Kapteenin ilmoitettua radiolla lähtöaikeemme, rullasimme kiitoradan päähän. Sää oli lentämiseen mitä mainioin. Tuulta oli ainoastaan kaksi metriä sekunnissa ja puolipilvinen sää.

Jasper nosti Lentokerhon omistaman, nelipaikkaisen Cessna Skyhawk II:n tyylikkäästi 600 metrin matkakorkeuteen. Suuntasimme siis Rantasalmelle. Kirkonkylän päälle päästyämme pojat huomasivat kauempana horisontissa savua. Lentäjät päättivät käydä tarkistamassa lähempää, mistä savu oli peräisin.

– Lentäjillä on velvollisuus käydä tarkistamassa tällaisissa tilanteissa asia ja ilmoittaa siitä tarvittaessa paloviranomaisille, Miro selittää.

Tällä kertaa savu johtui ilmeisesti poltettavista roskista, joten hälytystä ei tarvinnut tehdä. Kaarsimme takaisin Savonlinnan suuntaan ja horisontissa näkyi jo keskussairaalan iso rakennus. Ilmassa muuten saa vahvistuksen sille, että Savonlinnan seutu on todellakin järvien, lampien ja satojen saarien kaunis kokonaisuus.

Myös Savonlinna on todellakin kaunis kaupunki myös lintuperspektiivistä katsottuna vielä näin syksylläkin. Laitaatsalmen siltatyömaa näyttää myös ylhäältä katsoen todella massiiviselta kohteelta. Mutta siitä lisää toisessa jutussa. Nyt lähestyimme jo Materkangasta. Jasper keskittyi laskuun, joka sujui todella tyylikkäästi ja kaikkien oppikirjojen mukasesti. Aikaa noususta oli kulunut 43 minuuttia.

– Sanovat, että laskuissa punnitaan millainen lentäjä on, Jasper pohti ennen koneen nokan painamista laskuun.

Näin kyydissä olleen kommenttina voi sanoa, että molemmilla on valoisa tulevaisuus lentäjänä, sen verran varmaa poikien työskentely ohjaamossa oli.


Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta
SarinTalli_3464.jpg
Uutiset

Laskiaisriehassa juhlittiin 20-vuotiasta Ratsastuskoulu Sarin Tallia

Sari ja Timo Karvoselle ansiomerkitSavonlinnassa Ratsastuskoulu Sarin Tallilla vietettiin sunnuntaina perinteistä laskiaisriehaa kauniissa kevätsäässä. Sarin Tallilla on järjestetty…
veistäjät.jpg
Uutiset

Jäänveistön maailmanmestarit Enonkoskella

Enonkosken keskustassa maailmanmestarit Mongoliasta tehneet neljä upeata taideteosta. Tekijät vasemmalta Baatar Dorjamil ja Lkhvadorj Dorjsuren. Miehet voittivat jäänveiston maailmanmestaruuden viime…
spr_4132.jpg
Uutiset

Sosterin kotihoito sai ison lahjoituksen

SPR:n ystävätoiminnassa kymmeniä vuosia aktiivisesti toiminut henkilö on tehnyt ison lahjoituksen SPR:n Savonlinnan osastolle. Lahjoittaja haluaa pysyä tuntemattomana. SPR kanavoi lahjoituksen…
Nestori_4061.jpg
Uutiset

Ikääntyneille neuvontapiste

Nestorin toiminta alkaa 12. helmikuutaIkääntyneille ihmisille ollaan käynnistämässä ihan uudenlaista neuvontatoimintaa. Ikääntyneiden ja heidän läheistensä toiveesta ja tarpeesta Sosterin…
Höök_4016.jpg
Uutiset

Laskiaishössäkkä Maatilamatkailu Höökissä

Nyt myymään omia tuotteita paikan päälleLauantaina 10. helmikuuta järjestetään Maatilamatkailu Höökissä Pihlajalahdessa Laskiaishössäkkä, kuten paikan omistaja Kaarina Höök innostuu tapahtumaa…
Marja_4069.jpg
Uutiset

Marjoista on moneksi

Saimaan Marja on vuonna 2004 perustettu perheyritys, jonka marjakastikkeet, kylmäpuristetut mehut, hillot, lanttu- ja porkkanatuotteet sekä sienisalaatit ja uusimpana tuotesarjana kolmenlaiset…
Niinisto-4004.jpg
Uutiset

Niinistön ylivoimaa myös Savonlinnassa

Valitsijayhdistyksen ehdokas Sauli Niinistön valinta tasavallan presidentiksi seuraavaksi kuudeksi vuodeksi oli suorastaan häkellyttävän murskaava. Hän meni läpi jo ensimmäisellä kierroksella…
havainnekuva.jpg
Uutiset

Tornihotellin asunnoista yli 70 prosenttia varattu

Primehotels Oy on valmistellut 16-kerroksisen Casino Tower tornihotelli-investoinnin toteuttamista Savonlinnaan. Investoinnin maaliin saattamiseksi Savonlinnan kaupunki myy Primehotels…