Matkailu Jenna Olin /

Italialaista elämänmenoa Napolissa

Napoli.jpg
Tällaiset maisemat avautuvat Napolissa vierailevalle.

Keväisen Napolin lämpö huokuu kasvoilleni astuessani lentokentän ovista ulkoilmaan. Ahtaudun keskustaan vievään bussiin kantamuksineni määränpäänäni hostelli. Ilmassa leijuu jännittynyt odotus siitä, mitä matka toisi tullessaan. Linja-auto kiertää kaupungin kiemuraisia kujia monien eriväristen, ranskalaisilla parvekkeilla varustettujen talojen viertä. Asuinrakennusten ikkunaluukut ammottavat avoinna kuin kutsuen katsojaa kurkistamaan sisäänsä. Päätieltä erkanevilla kapeilla kujilla, rakennusten väliin viritetyillä naruilla roikkuu pyykkejä kuivamassa.

Hyppään bussista vilkkaalla Piazza Garibaldilla, josta on suora metroyhteys hostellilleni. Ennen sitä kuitenkin puikkelehdin tööttäävien autojen välistä aukion ihmisvilinästä caffetteriaan maistamaan aitoja italialaisia kahveja.

Majapaikkani sijaitsee Mergellinan kaupunginosassa, puolen tunnin kävelymatkan päässä Napolin keskustasta. Ohitan paikallisen Express-marketin, jonka edessä päivystää rähjäinen koditon mies pienen norwichinterrieriltä näyttävän koiransa kanssa. Heitän muutaman ylimääräisen lantin taskustani ja jatkan kulkuani majapaikkaani.

Historian lehtien havinaa Pompeijissa

Tuuli tuivertaa avoimesta ikkunasta sisälle viilentämään kuumaa vaunua. Istun junassa, joka pyyhältää kohti Pompei Scavi -nimistä juna-asemaa. Tämän päivän haluan omistaa moderniin italialaiseen elämänmenoon tutustumisen sijaan antiikin Rooman kulttuurista oppimiselle.

Asematien varsi on ahdettu täyteen ylihintaisia tavernoita ja sekamelskaisia matkamuistokojuja. Saan käsiini Vesuviuksen purkauksen alle hautautuneen kaupungin kartan, josta on yllättävän vähän apua kaduilla suunnistettaessa. Pompeijin kaupunki on liian laaja koluttavaksi yhdessä päivässä, joten olen priorisoinut, mitä haluan päivän aikana kokea antiikin maailmassa.

Lupanarin edustalla komeilee ennennäkemätön jono. Ihmispaljoudesta päätellen se näyttää olevan Pompeijin suosituimpia kohteita. Rakennuksen läpi johtavan käytävän seiniä koristavat aikojen kuluessa haalistuneet eroottiset maalaukset. Näissä esitetyistä asennoista asiakkaiden on ollut tarkoitus valita mieleisensä, sillä ulkomaiset prostituoidut eivät osanneet latinaa. Kompaktisti rakennetusta talosta löytyy viisi pientä huonetta, joista jokaisessa sijaitsee kivestä rakennettu vuode. Seiniin raapustetuista kaiverruksista ilmenee itämais- ja kreikkalaissyntyisten naisten nimiä.

Antiikin aikaisessa ilotalossa palveltiin kaupungin köyhimpiä miehiä, sillä varakas luokka käytti orjia seksuaalisten tarpeidensa täyttämiseen. Palkaksi naiset saivat tarjoamistaan palveluista kahdesta kahdeksaan asia. Yhdellä asilla sai ostettua lasillisen viiniä, joten palkka, kuten naisten sosiaalinen asema oli hyvin alhainen.

Antiikin maailmaan tutustuttuani palaan tuttua reittiä hostellia kohti. Pienen elintarvikekaupan edessä näen kaksi tuttua hahmoa. Poikkean ostamaan Cesar-merkkisen koiranruoka-annoksen, luun sekä vinkulelun. Mukaani tarttuu myös voileipä ja pieni vesipullo. Ostokset maksettuani suuntaan katukoiran ja sen isännän luo, jotka olen ottanut jälleen päiväni hyvän teon kohteeksi.

Italialaista palvelua

Ravintolassa käy vilske. Tarjoilijat huutavat tilauksia ja ohjeita toisilleen niin, että koko ravintola raikaa. Tyypillistä Italiassa.

Tilaamme ruokaa ja ystäväni ilmoittaa tarjoilijan innokkaiden suositusten lomassa olevansa keliaakikko. Englantia murtaen puhuva tarjoilija säikähtää sairautta ja kieltää ystävääni syömästä salaattia, juustoa ja ranskanperunoita viljatuotteiden lisäksi. Saan kuitenkin vakuutettua yli-innokkaan tarjoilijan siitä, ettemme syytä häntä mistään, jos ystäväni sairastuu juuston syönnistä.

Ruoat saapuvat pöytään suurilla lautasilla. Pizza pursuaa yli reunojen ja Caprin salaatissa yhdistyvät Italian tunnetuimmat ainekset. Ohutpohjainen kinkkupizza ja mozzarella-basilika-tomaatti-yhdistelmä salaatissa maistuvat sillä hetkellä parhailta mauilta maailmassa.

Ystäväni haluaa maksaa laskumme luottokortilla. Innokas tarjoilijamme päivystää kassalla ja sählää kortinlukijan kanssa. Samassa puhelin soi ja tarjoilija tervehtii luuriin:

 – Ciao Giorgio, come stai?

Tietenkään luottokorttimaksu ei mene läpi, koska linja on kiireinen työpuhelimeen tulevan keskustelun takia.

– Giorgio, minun täytyy lopettaa. Täällä on nainen, joka maksaa luottokortilla.

 Lopulta kommellusten jälkeen lasku saadaan maksettua, kun tarjoilijan tuttavat eivät soita ravintolan bisneslinjalle.

Giorgio ja Max asustavat kadulla

Illallista nautittuamme matkani varrelle sattuvat jälleen tutut hahmot. Giorgioksi esittäytyvälle miehelle lahjoitan muutaman kolikon ja hänen Max-nimiselle koiralleen ostan annoksen koiranruokaa.

Monista Napolin kodittomista juuri tästä parivaljakosta kehkeytyy avustuskohteeni lomani aikana. Huomaan ostavani päivittäin koiralle syötävää ja samalla ruokkivani sen omistajan. Jokaisella kerralla kun annan heille rahaa tai ostan ruokaa, saan kauniin kiitoksen ja kuunnella Giorgion ”mamma mia”-huudahduksia.

Minulla ja Giorgiolla ei ole yhteistä kieltä kommunikoida, koska hän ei puhu englantia enkä minä italiaa muutamaa sanaa paremmin. Saksaa osaan muutaman hassun lauseen, josta on hieman apua, sillä Giorgio on saksan kielen taitoinen.

Kielimuurista huolimatta saan heistä selville muutamia asioita. Giorgio on alkujaan kotoisin Romaniasta, mutta Max on ”auf Deutchland” eli Saksasta hankittu. Koirasta Giorgiolla riittää juttua. Hyvin koulutettu harmaa terrieri tottelee käskyjä, on mikrosirutettu sekä pitää uimisesta. Max on kahdeksan vuotta vanha ja käyttää talvisin takkia, jotta pysyisi lämpimänä.

Valitettavasti en pääse tutustumaan Giorgion ja Maxin tarinaan paremmin. En tiedä, miksi he ovat joutuneet kadulle ja mikä heidän menneisyytensä tarkalleen ottaen on. Toivon kuitenkin avustuksieni auttaneen heitä edes vähän sinä aikana, kun lomailen Napolissa.

Italian antimia ja hyvästejä

Kotiinpaluu lähestyy. Otan tehtäväkseni kulkea Mergellinan katuja ja etsiä sopivia tuliaisia. Pikkuliikkeiden näyteikkunat pursuavat pastapusseja, joista voi valita mieleisensä muotoisen ja värisen pastalaadun. Päädyn ostamaan yksivärisiä, kiemuraisia ja värikkäitä makaroneja. Eräästä liikkeestä mukaani tarttuu myös purkillinen pastakastiketta sekä mustia oliiveja.

Ennen kotimatkaa käyn lahjoittamassa viimeiset pennoseni Giorgiolle ja ostamassa koiran herkkuja Maxille, hyvästien kera.

Aiheet:
Goethe kommentoi lauantaina 30.12.2017 klo 22:05 Vastaa kommenttiin
Nähdä Napoli ja kuolla!
lf kommentoi lauantaina 30.12.2017 klo 17:46 Vastaa kommenttiin
Bueno! :)
Matkailija kommentoi lauantaina 30.12.2017 klo 16:49 Vastaa kommenttiin
Hauska juttu. Pääsisipä Italiaan.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta
Kolmosen kuva.jpg
Uutiset

Taksiuudistukseen rauhallisin mielin

Etelä-Savon Taksi Oy:n hallituksen savonlinnalainen puheenjohtaja Juha Hämäläinen sanoo, ettei hän usko taksien määrän esimerkiksi Savonlinnan seudulla lisääntyvän kovinkaan paljoa, vaikka…
Metsäyhteistyö IMG_5603.jpg
Uutiset

Savonlinna vahvistaa metsäyhteistyötä Venäjälle

Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine ja St Petersburg State Technical Forest University:n rehtori Jurii Belenkij ovat allekirjoittaneet sopimuksen, jolla luodaan yhteistyöhankkeita…
Lörtsypoika IMG_5532.jpg
Uutiset

Lörtsyille kierrätettävä pakkaus

Savonlinnalainen lörtsyjen valmistaja Lörtsypojat on hankkinut käyttöönsä uudenlaisen pakkauskoneen. Flow pack-pakkauslaite säästää yrittäjä Jukka Hyytiäisen mukaan pakkauskustannuksissa ja…
Sairanen ja Helander.jpg
Uutiset

Ei ylimääräistä valtuustoa kouluverkon vuoksi

Ryhmänjohtajat sopivat yhteisessä neuvottelussa  Savonlinnan kaupunginvaltuuston kaikkien poliittisten ryhmien ryhmänjohtajat päättivät yksimielisesti maanantaina, ettei…
Wuorinen IMG_5487.jpg
Uutiset

Maakuntahallituksen puheenjohtaja: Soten kaatuminen johtaisi kunnat talouskurimukseen

Iso joukko sosiaali- ja terveysuudistuksen valmistelussa olevista eri alojen asiantuntijoista on sitä mieltä, että maakuntavaalien järjestäminen ensi vuoden keväällä on epärealistinen tavoite.…
Juhannusjuttu.jpg
Uutiset

Juhannuksen aukiolot ja palvelut

Tulevana perjantaina koko Suomi vetäytyy viettämään jälleen keskikesän suurinta juhlaa, juhannusta. Perinteisen rantajuhannuksen ohella ihmiset viettävät juhannusta entistä useammin…
Risteily IMG_5412.jpg
Uutiset

Höyrylaivalla ja bussilla Punkaharjulle

Kesäkuun 27. päivä käynnistyvät säännölliset höyrylaivaristeilyt Savonlinnasta Punkaharjun harjumaisemiin. Asialla on Janne Leinosen LP Management Oy ja sen omistama s/s Punkaharju -höyrylaiva.…
Sankarihautaus IMG_5464.jpg
Uutiset

Oskar Muhosen pitkä matka kotipitäjän multiin

Aunuksen Tuuloksen taistelussa 26. tai 27. kesäkuuta 1944 kaatunut korpraali Oskar Albin Muhonen on pitkän ajan jälkeen vihdoin päässyt kotipitäjänsä Savonrannan sankarihautausmaan multiin.…