Paikallisuutiset Kari Tegelberg /

Kaj Turunen ei halunnut siirtoneuvotteluja

Turunen_5028.jpg
Savonlinnalainen kansan­edustaja Kaj Turunen aiheutti viikko sitten melkoisen mediahässäkän siirtyessään sinisistä kokoomuksen riveihin.

Savonlinnalainen, entinen sinisten ja sittemmin kokoomukseen loikannut kansanedustaja Kaj Turunen aiheutti viikko sitten melkoisen maanlaajuisen mediahässäkän, jossa hallituksen kaatuminenkin oli muutaman tunnin ajan tapetilla.

– En olisi uskonut, että tällainen rivikansanedusta aiheuttaa melkein hallituskriisin, Kaj Turunen sanoo hymyssä suin tullessaan lauantaina Savonmaan haastatteluun.

Turunen on saanut julkisuudessa runsaasti lunta tupaan loikkauksestaan, mutta itse hän sanoo, että kritiikin määrä on hänen mielestään ollut kuitenkin aika vähäistä.

– Suoraan minulle tulleesta palautteesta on myönteistä suurin osa, hän sanoo.

Kokoomuksen puheenjohtajaa Petteri Orpoa on hallituskumppani-sinisten puheenjohtaja Sampo Terho syyttänyt tiedon pimittämisestä. Orpo ei kertonut sen enempää Terholle kuin pääministeri Juha Sipilällekään Turusen loikkausaikeista. Orpo oli tietoinen hankkeesta vasta kehysriihen jälkeen. Turunen sanoo tehneensä lopullisen päätökseni vasta riihen jälkeen keskiviikkona 11. huhtikuuta. Hän sanoo, että Orpo ei kertonut siksi, koska hän oli sitä oikein erikseen kokoomuspomolta pyytänyt.

– En halunnut siirrostani käytävän mitään siirtoneuvotteluja. Siirtoneuvottelut kuuluvat urheiluun, ei politiikkaan. Poliittisista siirtymisistään on tietääkseni käynyt neuvotteluja ainoastaan Paavo Väyrynen, Turunen sanoo.

Vaikka Turunen ei sitä suoraan myönnäkään, olisi sinisten puolelta uhattu varmaan hallituksen kaatumisella painokkaammin, kun asiasta olisi keskusteltu hallituksen sisällä ilman julkisuuden paineita. Tällöin Orpo olisi saattanut ilmoittaa Turuselle, että siirtyminen kokoomukseen ei valitettavasti onnistukaan. Tämä on tietysti spekulaatiota, koska Turunen ei väitettä allekirjoita.

Turunen menetti loikkansa myötä talousvaliokunnan puheenjohtajuuden. Hänestä on kuitenkin tulossa lakivaliokunnan ja tarkastusvaliokunnan varsinainen jäsen ja työ- ja tasa-arvovaliokunnan varajäsen. Hän aikoo liittyä mahdollisimman nopeasti myös Savonlinnan kokoomuksen valtuustoryhmään, mutta asiasta ei ole vielä tehty virallista päätöstä. Kokoomuksen kansanedustajaehdokkuuttakaan hän ei sulje pois, jos häntä ehdokkaaksi pyydetään.

– Siirtymiseni kokoomuksen johtuu siitä, että yrittäjäpolitiikkaan ja työelämän uudistamiseen liittyvissä asioissa ajattelen samoin kuin kokoomuksessa ajatellaan. Vaalimatematiikka ei ollut siirtymiseni syynä, hän sanoo kasvot vakavina.

Kaj Turunen ei myöskään suostu ottamaan hillotolppaan kiipeäjän roolia itselleen, vaikka häntä on siitäkin syytetty. Hillotolppa on suomalaisessa politiikassa käytetty sana, joka viittaa Wikipedian mukaan maaliin, tavoitteeseen tai saavutettuun edulliseen asemaan. Hillotolppa-sana on laajasti tunnettu ilmaisu ja se on peräisin perussuomalaisten entiseltä puheenjohtajalta Timo Soinilta.

Kokoomuksessa hän aikoo olla vaikuttamassa muun muassa siihen, että yrittäjien perheenjäseniä ei katsota työttömyysturvalaissa omistajiksi, jos he eivät todellisuudessa sitä ole.

– Siniset eivät olleet valmiita asiaa kokonaan korjaamaan kehysriihessä, Turunen kertoo.

Sote-uudistus pitää hänen mielestään myös saada maaliin ja maakuntatasolla Mikkelin ja Savonlinnan keskussairaaloiden työnjaosta pitää päästä sopuun. Jos se ei onnistu, Turusen mielestä Jyväskylä ja Kuopio voittavat.

– Ironista sanoa näin poliitikkona, että niin kauan kuin Savonlinnasta ja Mikkelistä neuvotteluja hoitivat ammattilaiset, asiat etenivät hyvin. Nyt ne ovat takkuilleet pahasti, Kaj Turunen naurahtaa.


Aiheet:
hermanni kommentoi torstaina 10.5.2018 klo 17:47 Vastaa kommenttiin
Torvinen on jo esittänyt haisevan vastalauseen, "desantille", heh !
EnnustajaEukko kommentoi keskiviikkona 9.5.2018 klo 10:40 Vastaa kommenttiin
Saattaapi Turusellakin olla oliittisesti Musta Tulevaisuus
Ms74 kommentoi maanantaina 7.5.2018 klo 12:05 Vastaa kommenttiin
HILLOTOLPPA. Timo Soini näyttää siltä kun muutaman kerran siihen olisi kiivennyt muutaman sellaisen syönyt.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta