Harrastukset Päivi Luostarinen /

Kesäyliopiston kesä on täynnä musiikkia, kielikursseja, kehon ja mielen huoltoa

SKY_4801.jpg
Rehtori Raili Kontinen (oik) ja lasten tiede-taideleirin vetäjä Sari Nyrhinen tarkistavat painotuoreita kurssijulisteita.

Kesäkaupunki tarjoaa monipuolista virkistystä. Yksi sen keitaista on Savonlinnan kesäyliopisto, joka on jo yli 50 vuotta osallistunut Savonlinnan seudun koulutustarjontaan.  Kesäyliopistojen toiminta-ajatuksena on ollut alusta lähtien akateemisen koulutuksen tuominen alueille, joilla ei ole yliopistoa tai korkeakoulua.

Savonlinnan kesäyliopisto on vahvasti mukana myös seudun kulttuuri- ja matkailuyhteistyössä.

– Erityisesti koulutuksellinen yhteistyö Savonlinnan Musiikkiakatemian kanssa tuo kesällä runsaasti osallistujia myös muualta Suomesta ja ulkomailta. Luvassa on mahtava konserttitarjonta, kesäyliopiston rehtori Raili Kontinen kertoo.

– Savonlinnassa on tarjolla useita sellaisten korkeatasoisten taiteilijoiden konsertteja, joita harvoin pääsee kuulemaan.

Tänä kesänä on mahdollisuus päästä muun muassa kansainvälisesti tunnetun pianistin ja suositun opettajan Paavali Jumppasen mestarikurssille heinäkuussa. – Jumppasen rikas muusikkous sekä Savonlinnan musiikkiopiston erinomaiset puitteet tarjoavat loistavan mahdollisuuden viettää inspiroiva viikko pianomusiikin ja muiden pianistien seurassa, kesäyliopiston ohjelma esittelee. Kurssi on myös Sibelius-Akatemian avoimen yliopiston kurssi, josta opiskelija voi saada Sibelius-Akatemian opintopistetodistuksen.

Kesäyliopisto on järjestänyt Savonlinnan oopperajuhlien teosesittelyt. Ne ovat osoittautuneet suosituiksi. Tänäkin kesänä jokaisen oopperaesityksen alla avataan illan oopperan, sen synnyn ja tekijän taustoja. Teosesittelyt pidetään entiseen tapaan kello 17 ennen illan oopperaa maakuntamuseolla Riihisaaressa. Niitä esittelevät Tapani Länsiö, Minna Lindgren, Uljas Pulkkis ja Jan Granberg.

Oopperakesän aloittaa Aulis Sallisen uutuusteos ”Linna vedessä” 9.7. Säveltäjä itse on mukana teosesittelyssä, joka pidetään poikkeuksellisesti jo päivällä klo 12.30.

Kesäyliopisto tarjoaa tänä kesänä myös kehon ja mielen huoltoa. Heinäkuun alkupäivinä voi osallistua spiraalistabilaatio (SPS) ja pilates -kurssille, joka tuo selkärangalle hyvinvointia. – Pienillä liikkeillä keho saadaan kuntoon. Tämä sopii esimerkiksi skoliosista kärsiville, Kontinen esittelee.

Heinäkuussa etsitään myös luovuutta sisäisen voiman lähteenä kurssilla, jossa tehdään fyysisiä harjoituksia, käytetään meditaatiomenetelmiä sekä luovan kirjoittamisen ja maalaamisen tekniikoita.

Lapset ovat yksi merkittävä ryhmä, johon kesäyliopisto on panostanut.

Valtakunnallinen musiikkileiri järjestetään jälleen. Se on saanut vuodesta toiseen kovasti osanottajia muualta Suomesta. Rehtori Kontinen toivookin, että myös paikkakuntalaiset voisivat löytää leirin omakseen. Musiikkileiri pidetään tänä kesänä Itä-Karjalan kansanopistolla Punkaharjun vehreissä maisemissa, kun se aikaisempina vuosina kokoontui Kristillisellä kansanopistolla Pihlajaniemellä.

– Yhdessä ystävien ja opettajien kanssa vietetty aika ja jaetut onnistumisen hetket ovat musiikkileirin suola. Parhaimmillaan ne ovat juuri niitä pieniä hetkiä, jotka tekevät elämästä elämisen arvoista, leirijohtaja Olli Vartiainen muistuttaa.

Miksi vesi on märkää? Miksi taivas on sininen? Miksi linnut lentävät?

KosmosTietäjä 2017 – kurssi juhannuksen alusviikolla tarjoaa iloista ja inspiroivaa tekemistä maailman ja sen ihmeiden parissa. - Leirillä on mahdollisuus käyttää tutkmusteknologiaa yhdistettynä luoviin menetelmin kuten maalaamiseen, musisointiin tai kirjoittamiseen, avaa leirin vetäjä FM Sari Nyrhinen. Leiriä suositellaan lapsille seitsemästä 12 ikävuoteen.

Samanikäisille on luvassa myös värivarjotatteri, jossa lapset ryhmissä laativat esityksen varjoteatterina särmin takana. Sen ohjaa draamapedagogi Kaarina Lavonen.

Lasten oopperaleiri ”Kani Koipeliinin kuperkeikat” tutustuttaa oopperan tekemiseen, tarjoaa musiikillisia tehtäviä muun muassa satuoopperan paperinukkehahmojen luomista, leikkejä ja ulkoilua. Leiriin on valmistauduttu jo talven aikana Opettajien valmistuslaitoksessa. Se huipentuu Kani Koipeliinin kuperkeikat -satuoopperaan sunnuntaina 30.heinäkuuta Savonlinnasalissa.

Niille, jotka haluavat virkistää kielitaitoaan tai jopa aloittaa uuden kielen opiskeluun, löytyy kesän kurssitarjonnasta mahdollisuuksia. Tarjolla on kesäkuussa matkailijan alkeiskursseja espanjan, ranskan ja italian kielissä. Espanjan kielessä löytyy myös jatkokurssi. Italian kielen keskustelutaitoja voi harjaannuttaa kertauskurssilla.

Ensi syksyn ylioppilaskirjoituksiin valmistautuva voi parantaa kielitaitoaan sekä ruotsin että englannin abikursseilla heinä-elokuussa. Kesäyliopiston ohjelmista löytyy lähemmin tietoa www.savonlinnankesayliopisto.net.


Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta