Kulttuuri Kari Tegelberg /

Konekuskista tietokirjailijaksi

Arttu-Käyhkö-_4301.jpg
Arttu Käyhkö kädessään uusin kirjansa Mustat projektit pöydällä ovat hänen kirjoittamansa muut kirjat.

Savonlinnalainen tietokirjailija Arttu Käyhkö (42) on pienestä pitäen tykännyt kaikenlaisista koneista. Ennen kirjailijan uraansa hän toimikin 15 vuotta koneiden parissa, josta 10 vuotta kuljettajana ja viisi urakoitsijana. Hänen ensimmäinen kirjansa, vuonna 2014 omakustanteena ilmestynyt teos käsitteli amerikkalaista, legendaarista muun muassa puskutraktoreista tunnettua Caterpillaria.

Myöhemmin häneltä on ilmestynyt tietokirjat muun muassa Volvo-maanrakennuskoneista (2014), Metsätyökoneet Suomessa (2015), Kaivosten jättiläisiä (2016) ja Suomalainen poliisiautokirja. Myös Saimaalla seilaavista laivoista hän on tehnyt kirjan. Kaikkiaan Arttu Käyhköltä on ilmestynyt 13 tietokirjaa. Hänen viimeisin kirjansa, viime vuonna ilmestynyt Mustat projektit poikkeaa täysin edellisten kirjoen aihealueista. Mustat projektit käsittelee ydinaseita, vakoilua ja mielenhallintaa.

Arttu Käyhkö kertoo idean kirjoittaa vakoiluaiheinen kirja syntyneen vuosia sitten, jolloin hän istui iltaa ex-vaimonsa isän kanssa. Amerikkalainen ex-vaimon isä oli työskennellyt vuosikymmeniä tiekonejätti IBM:llä. Työssään hän käsitteli vakoiluun soveltuvia laitteita ja tekniikkaa ja tiesi muutenkin yhdysvaltalaisten vakoilutoiminnasta paljon.

Käyhkö innostui asiasta kovasti ja ryhtyi lukemaan vakoilua, ydinaseita ja salaisia vakoilukoneita käsittelevää kirjallisuutta. Kirjoittamansa kirjan tiedot ovat faktaa, ja Käyhkö nivoo vakoilua, ydinaseita ja mielenhallintaa käsittelevät kokonaisuudet yhteen siten, että kirjan loppuvaiheessa selviää pikku hiljaa kuinka mustat projektit liittyvät toisiinsa.

Mustat projektit sijoittuu kylmän sodan aikaan. Siinä kerrotaan yhtäältä myös kyseenalaisista ihmiskokeista kuin toisaalta vakoilu- ja häivelentokoneiden kehitystyöstä. Arttu Käyhkön kirjoitustahti on ollut suorastaan hengästyttävä. Häneltä on vuodesta 2014 alkaen ilmestynyt 2–3 kirjaa vuodessa.

– Kun saa inspiraation, usein huomaan, että aamu valkenee koneen äärellä, Käyhkö sanoo.

Hänen kirjansa ovat tietokirjoja, joista osa on tehty yhteistyössä yritysten kanssa. Käyhkö sanoo vielä haluavansa kirjoittaa myös fiktiivisen romaanin, mutta ei ole vielä uskaltanut ryhtyä sitä toteuttamaan. Tällä hetkellä hänellä on työn alla intensiivinen aineiston keräysvaihe neljää eri kirjaprojektia varten. Kirjoittamisen lisäksi hän on myös kuvittanut suurimman osan kirjoistaan.

– Muun muassa poliisiautokirjaa tehdessäni pääsin kuvaamaan läheltä poliisin työskentelyä ja Saksassa oli mahtavaa kuvata muun muassa maailman suurinta, kaivoksella työskentelevää kaivinkonetta, Arttu Käyhkö kertoo.

Arttu Käyhkö viihtyy helsinkiläissyntyisen elämänkumppaninsa Merjan kanssa hyvin Savonlinnassa, vaikka heillä on asunto myös pääkaupunkiseudulla.

– Täällä on niin paljon helpompi liikkua ja hoitaa ihan tavallisia asioita, kuin Helsingissä ja myös ihmiset ovat täällä mukavampia, Arttu ”Aatu” Käyhkö sanoo ja kumppani vierellä vaikuttaa olevan samaa mieltä.


Aiheet:
TimoR. kommentoi maanantaina 13.8.2018 klo 09:43 Vastaa kommenttiin
Kesällä oli aikaa uppoutua ja tutustua Savonlinnan tuotteliaimmaksi kehutun kirjailijan tuotoksiin. Ihmetyttää, kuinka nykyaikana kaveri on jaksanut tehdä tuon työmäärän minkä varmasti vaatii. Hattu nousee seutukunnan kovimmalle työmiehelle.
Olli kommentoi perjantaina 1.6.2018 klo 06:24 Vastaa kommenttiin
Ei voi kuin nostaa hattua taas kerran!!! Artulta tullut jälleen uusi kirja, tällä kertaa saimaasta, maisemista ja puhtaasta luonnosta jossa asumista meistä jokaisen tulisi arvostaa. Harvat saavat asua maisemissa joissa me savonlinnalaiset asumme...
Ruuth kommentoi tiistaina 1.5.2018 klo 09:52 Vastaa kommenttiin
Tekijämies! Suurin osa savonlinnalaisista marmattaa ja valittaa, ja vaikeroi OKL:n lähtemistä. Käyhkö on selkeästi eri puusta veistetty. Jäänkylmä ammattilainen, tekee eikä meinaa! Lisää hänen kaltaisia ihmisiä Savonlinnaan.
Miia kommentoi sunnuntaina 22.4.2018 klo 19:50 Vastaa kommenttiin
Toiset tekee mitä osaa, toiset mitä haluaa. Taitaa kuulua jälkimmäiseen kategoriaan!
Hessu kommentoi torstaina 8.3.2018 klo 17:48 Vastaa kommenttiin
Luin taannoin että kustantajat hautautuvat kirjaehdotuksista, ja että yksi ehdotus tuhannesta julkaistaan. Tämän perusteella voisi sanoa että kova kaveri kun luonut 2-3 kirjan vuositahtia. Taitaa samaan pystyvät olla harvassa näillä selkosilla.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta