Paikallisuutiset Kari Tegelberg /

Kuitulaboratorion kolmos­vaihe otettiin käyttöön

Kuitu-IMG_4193.jpg
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Kuitu 3-toimitilojen vihkiäisissä tiistaina nauhan leikkaamisen hoitivat maakuntajohtaja Pentti Mäkinen (sakset kädessä), kaupunginjohtaja Janne Laine (2. vas.), maakunta­hallituksen puheenjohtaja Jarkko Wuorinen (vas.)
Biotuotetekniikan osaamiskeskittymä vahvistuu Savonlinnassa

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Kuitulaboratorion laajennus eli Kuitu3 vihittiin käyttöön tiistaina Savonlinnan Teknologiapuistossa. Laajennuksen kokonaiskustannus on noin neljä miljoonaa euroa. EU-rahaa laajennukseen saatiin miljoona euroa, loppu on ammattikorkeakoulun ja Savonlinnan kaupungin panostusta.

Investointi vahvistaa biotuotetekniikan tutkimus- ja kehityskeskittymää Savonlinnan alueella. Tavoitteena on löytää puulle uusia käyttötapoja ja valmistustekniikoita sekä uutta liiketoimintaa. Erityinen mielenkiinto kohdistuu mikrokiteisen selluloosan uusiin käyttömuotoihin.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Oy:n hallituksen puheenjohtajan, kouluneuvos Jyrki Koivikon mukaan Kuitu3 on todiste siitä, että Xamk luottaa biotalouteen, sen tutkimukseen ja käytännön soveltamiseen toiminta-alueidensa hyvinvoinnin kehittämiseksi.

– Vahvan historian päälle on panostettu ja uudistettu voimakkaasti. Nyt vihitään kolmatta laajennusta, mutta neljäs on jo suunnittelussa. Metsäntutkimukselle, puulle, makealle vedelle ja sitä kautta Kuitulaboratoriolle on tulevaisuudessa yhä enemmän kysyntää ja tarvetta, tähdentää Koivikko.

Kuitulaboratorio laajenee myös toiminnallisesti, kun sen yhteyteen muuttavat Luonnonvarakeskus Luken Punkaharjun yksikön tutkijat. Savonlinnaan on näin muodostumassa ainutlaatuinen puun kasvulliseen lisäämiseen, puukuidun valmistusprosessiin ja uusien puupohjaisten tuotteiden kehittämiseen erikoistunut osaamiskeskittymä.

Kuitulaboratorio toimii oppimisympäristönä lähes 300:lle biotuotetekniikan ja puurakentamisen opiskelijalle.

– Kuitu3:n myötä saadaan upouudet opetus- ja laboratoriotilat uusille insinöörikoulutuksille, toteaa rehtori, toimitusjohtaja Heikki Saastamoinen tyytyväisenä.

Saavonlinnan kaupungin tervehdyksen juhlaan toi kaupunginjohtaja Janne Laine. Hän kiitti Xamkia ja Etelä-Savon maakuntaliittoa erinomaisen hienosta yhteistyöstä teknologiapuiston laajentamisessa.

– Mikkelin ammattikorkeakoulun taseylijäämistä neuvoteltiin Mikkelin ja Savonlinnan kesken ja sovittiin, että Mikkeliin rakennetaan monitoimiareena ja Savonlinnaan teknologiapuiston kolmas laajennus. Tämä on hyvä esimerkki hyvin sujuneesta yhteistyöstä Mikkelin, Savonlinnan, maakuntaliiton ja ammattikorkeakoulun kanssa, Laine totesi.

Savonlinnan teknologiapuisto on Savonlinnan kaupungin strateginen kärkihanke. Uutena investointihankkeena on valmisteilla yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun ja Etelä-Savon maakuntaliiton kanssa puun kasvullisen lisäämisen laboratorion investointi.

– Olemme myös esittäneet Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kanssa valtion tulemista mukaan rahoittamaan mikrokiteisen selluloosan tuotekehitysympäristöhankettamme. Siihen tarvittaisiin viisi miljoonaa euroa maan hallitukselta investointirahoitusta. Myönteistä oli viime syksynä ministeri Mika Lintilän myönteinen suhtautuminen rahoitukseen, mutta rahoja vain ei ole vielä näkynyt, toteaa kaupunginjohtaja Janne Laine.

Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta