Ihmiset Kari Tegelberg /

Kunniaveteraani nauttii Savonlinnan rauhasta

Olavi-T..jpg
Olavi Toljander on Savonlinnan 98. kunniaveteraani.

Olavi Toljander (92) on Savonlinnan järjestyksessään 98. kunniaveteraani. Arvonimi julkistettiin torstaina Savonlinnan Seudun Sotaveteraanien pikkujoulujuhlassa kristillisellä opistolla. Toljander muutti Savonlinnaan vuonna 2000. Hänellä ja hänen ystävättärellään Sinikka Timoselle oli alkuvaiheessa peräkkäin kaksikin loma-asuntoa Kerimäellä. Nykyisin hän asuu Heikinpohjassa pienkerrostalossa ja kehuu yhdessä ystävättärensä kanssa maisemia aivan huikaiseviksi .

– Kun menimme katsomaan Heikinpohjassa nykyistä asuntoamme, silmiemme eteen avautui aivan huikea järvimaisema Saimaalle. Ajattelin, että tämän me otamme ennen kuin olimme edes tarkemmin katsoneet, millainen huoneisto oli, Sinikka Timonen muistelee.

Olavi Toljander teki elämäntyönsä liikemiehenä ja maansiirtoalan yrittäjänä Helsingissä. Asuinpaikkana oli Hyrylä ja Tuusula. Vaikka kumpikaan noista asuinpaikoista eivät ole mitään vilkkaita metropoleja, pitää Olavi Toljander kovasti Savonlinnan rauhasta ja maisemista.

Rintamalle vuonna 1925 syntynyt Toljander joutui lyhyen sotilaskoulutuksen jälkeen vuonna 1943 autojoukkoihin. Sodan hän kävi loppuun ajamalla entiset aseveljet, saksalaiset pois Lapista. Hän oli autojoukoissa Muonionjoen varrella.

– Pahimmillaan oli pakkasta 44 astetta. Tarpeillaankin piti käydä pareittain, sillä toisen piti vahtia, ettei saa unitautia ja kuole hypotermiaan, Toljander muistelee.

Heti sodan jälkeen hän kertoi elämässään olleen muutaman vuoden ajan sekava vaihe, kunnes hän sai ostettua ensimmäisen kaivinkoneensa. Tämän jälkeen hän loikin menestyksekkään yrittäjäuran aina vuoteen 1996 saakka, jolloin hän jäi eläkkeelle. Hän ei myynyt yritystään, vaan lopetti sen toiminnan kokonaan.

Kerimäeltä hän osti lomatontin Puruveden rannalta ja rakennutti tontille komean, yli 200 neliöisen loma-asunnon. Olavi Toljanderissa on myös keksijänvikaa. Hän keksi muun muassa kaislanleikkuukoneen, jolla niitettiin rantakaislikoita. Tuo keksintö myös patentoitiin hänen nimiinsä.

Jo Tuusulassa asuessaan Olavi Toljander toimi aktiivisesti paikallisessa veteraaniyhdistyksessä. Savonlinnaan muutettuaan hän liittyi täkäläiseen veteraaniyhdistykseen ja onkin yhdistyksen puheenjohtajan Jaakko Lindellin mukaan käynyt ahkerasti veteraanitoimistolla keskustelemassa toisten veteraanien kanssa.

Hän sanoo arvostavansa kovasti saamaansa kunniaveteraanitunnustusta.

– Tämä on hieno kunnianosoitus minulle ja se lämmittää kovasti sydänalaa, Olavi Toljander sanoo.

Hän sanoo olevansa edelleen ihan kohtuullisen hyvässä kunnossa. Kävelyä ja jumppaa hän harrastaa säännöllisesti. Kuitenkin, jos ulkona on liukasta ja sohjoista, silloin kunniaveteraani tyytyy tekemään lattiajumppaa kotonaan.

Heti sodan jälkeen hänen kotonaan kävi säännöllisesti toisia veteraaneja. Miehet jakoivat keskenään sotakokemuksia. Sittemmin tapaamiset harvenivat, kun miehet perustivat perheitä ja yrittivät hankkia myös töitä ja saada elätettyä itsensä ja perheensä.

– Silloin harmitti ihan vietävästi, ettei sodasta saanut puhua mitään. Sotaa käymättömät vain sanoivat, että mitäs menitte sinne itseänne tapattamaan, Olavi Toljander muistelee.

Onneksi asenneilmapiiri on nykyisin toisenlainen ja veteraaneja arvostetaan kovasti. Hän kehuu etenkin nykynuorisoa, joita sanoo paljon fiksuimmiksi kuin hänen nuoruusaikanaan nuoret olivat. Kaikki muukin kehitys on hänen mielestään Suomessa ollut huimaa.

– Välillä tuntuu, että vähän liiankin huimaan, hän tuumaa harkitsevasti.

Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta
SarinTalli_3464.jpg
Uutiset

Laskiaisriehassa juhlittiin 20-vuotiasta Ratsastuskoulu Sarin Tallia

Sari ja Timo Karvoselle ansiomerkitSavonlinnassa Ratsastuskoulu Sarin Tallilla vietettiin sunnuntaina perinteistä laskiaisriehaa kauniissa kevätsäässä. Sarin Tallilla on järjestetty…
veistäjät.jpg
Uutiset

Jäänveistön maailmanmestarit Enonkoskella

Enonkosken keskustassa maailmanmestarit Mongoliasta tehneet neljä upeata taideteosta. Tekijät vasemmalta Baatar Dorjamil ja Lkhvadorj Dorjsuren. Miehet voittivat jäänveiston maailmanmestaruuden viime…
spr_4132.jpg
Uutiset

Sosterin kotihoito sai ison lahjoituksen

SPR:n ystävätoiminnassa kymmeniä vuosia aktiivisesti toiminut henkilö on tehnyt ison lahjoituksen SPR:n Savonlinnan osastolle. Lahjoittaja haluaa pysyä tuntemattomana. SPR kanavoi lahjoituksen…
Nestori_4061.jpg
Uutiset

Ikääntyneille neuvontapiste

Nestorin toiminta alkaa 12. helmikuutaIkääntyneille ihmisille ollaan käynnistämässä ihan uudenlaista neuvontatoimintaa. Ikääntyneiden ja heidän läheistensä toiveesta ja tarpeesta Sosterin…
Höök_4016.jpg
Uutiset

Laskiaishössäkkä Maatilamatkailu Höökissä

Nyt myymään omia tuotteita paikan päälleLauantaina 10. helmikuuta järjestetään Maatilamatkailu Höökissä Pihlajalahdessa Laskiaishössäkkä, kuten paikan omistaja Kaarina Höök innostuu tapahtumaa…
Marja_4069.jpg
Uutiset

Marjoista on moneksi

Saimaan Marja on vuonna 2004 perustettu perheyritys, jonka marjakastikkeet, kylmäpuristetut mehut, hillot, lanttu- ja porkkanatuotteet sekä sienisalaatit ja uusimpana tuotesarjana kolmenlaiset…
Niinisto-4004.jpg
Uutiset

Niinistön ylivoimaa myös Savonlinnassa

Valitsijayhdistyksen ehdokas Sauli Niinistön valinta tasavallan presidentiksi seuraavaksi kuudeksi vuodeksi oli suorastaan häkellyttävän murskaava. Hän meni läpi jo ensimmäisellä kierroksella…
havainnekuva.jpg
Uutiset

Tornihotellin asunnoista yli 70 prosenttia varattu

Primehotels Oy on valmistellut 16-kerroksisen Casino Tower tornihotelli-investoinnin toteuttamista Savonlinnaan. Investoinnin maaliin saattamiseksi Savonlinnan kaupunki myy Primehotels…