Paikallisuutiset Kari Tegelberg /

Lähi-Idän ruokaherkkuja Karjalankadulta

Middle-east-3939.jpg
Lähi-Idän kaupan toisena myyjänä toimii Ali Allami (vas.), Tommi Tuunainen on SKO Palveluitten toimitusjohtaja ja kokki Shaho Jaff on toiminut kristillisellä opistolla muun muassa opiskelijoiden konsulttina. Miehillä käsissään tämän viikon tarjoustuotetta

Karjalankadulla, entisen Siwan tiloissa on toiminut vuoden verran Lähi-Idän ruoka-aineita ja halal-lihaa myyvä kauppa. Kaupan omistaa Savonlinnan kristillisen opiston sataprosenttisesti omistama SKO palvelut Oy.

Kun astuu sisään kauppaan, vastaan tulvahtaa eksoottisia tuoksuja, joihin ei törmää perinteisissä elintarvikekaupoissamme. SKO Palvelujen toimitusjohtaja ja kristillisen opiston rehtori Tommi Tuunainen kertoo, että idea kaupan perustamisesta tuli opiston ulkomaalaisilta, lähinnä Irakista ja Afganistanista Savonlinnaan tulleilta opiskelijoilta ja turvapaikanhakijoilta.

Yksi Lähi-Idän kaupan idean isänä on kokkina opistolla työskennellyt irakilainen Shaho Jaff.

– Savonlinnasta ei löytynyt oikeanlaisia makuja ja mausteita eikä tarvikkeita, joita olisin halunnut valmistamissani ruoissa käyttää, Shaho Jaff kertoo.

Hän sanoo, että kokin ammatti on tullut hänelle veren perintönä, koska hänen isänsä on myös kokki. Kokin ammattiin hän on opiskellut kotikaupungissaan Bagdadissa.

– Olen syntynyt ja kasvanut keittiössä, Shaho Jaff nauraa.

Lähi-Idän kaupasta löytyy yli 50 sellaista tuotetta, joita ei muista Savonlinnan kaupoista löydy. Hyllyillä on muun muassa munakoisoa, erilaisia yrtti- ja maustesekoituksia, nuudeleita, paahdettuja ja suolattuja vesimelonin siemeniä, kik-herneistä valmistettuja falafelejä ja tietysti halal-teurastettua naudan ja lampaan lihaa. Myös maito- ja kasvisrasvapohjainen Puck-levite on Tommi Tuunaisen mukaan erinomaista leivän päällä.

Jaff kertoo, että halal teurastuksessa eläin ensin nukutetaan, jonka jälkeen siitä lasketaan veret pois. Halal-liha tulee Savonlinnaan pakastettuna Ruotsista. Tommi Tuunainen kertoo, että SKO Palvelut toimii myös myymiensä tuotteiden maahantuojina.

– Kauppa on käynyt hyvin, joka osoittaa, että tällaiselle erikoisliikkeelle oli tilaus. Asiakkaista 75 prosenttia on kantasuomalaisia, Tuunanen kertoo.

Savonlinnalaisten lisäksi asiakkaita tulee lähikaupungeista, kuten Mikkelistä ja Imatralta. Lähi-Idän kauppa onkin muuttanut isompiin liiketiloihin samassa talossa Karjalantiellä, koska myytävien tuotteiden valikoima on koko ajan kasvanut. Tuotteiden hintataso on todella edullinen. Monet myytävät tuotteet, kuten vaikkapa vihreä tee on halvempaa kuin useimmissa perinteisissä kaupoissamme.

– Me emme halua tehdä isoa voittoa. Riittää, että pystymme toimimaan kannattavasti, Shaho Jaff korostaa.

Lähi-Idän kaupassa työskentelee kaksi henkilöä, jotka ovat opiston entisiä opiskelijoita. Tommi Tuunainen antaa kiitosta etenkin savonlinnalaisille terveystarkastajille, jotka kauppaa perustettaessa antoivat paljon hyviä neuvoja ja ohjeita. Ennen liikkeen avaamista jouduttiin tekemään hänen mukaansa myös iso työ selvitettäessä, mistä tuotteita voi hankkia myyntiin.

– Tätä selvitettäessä tajusimme, että toimiminen maahantuojana on monissa tapauksissa ainoa keino saada haluamiamme tuotteita hyllyyn, Tuunainen kertoo.

Aiheet:
Idän mauista pitävä asiakas. kommentoi torstaina 1.2.2018 klo 12:05 Vastaa kommenttiin
Hienoa! Vielä kun myymälä muuttaisi keskustaan, olisi se helpommin monien asiakkaiden tavoitettavissa.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta