Viihteellä Kari Tegelberg /

Lipsaset juhlii komeasti Savonlinnasalissa

lipsaset-marski-2012-43.jpg
Tässä ollaan keikalla Mikkelissä. Timo Salmenkiveltä on lähtenyt paitakin pois päältä. Vieressä revittelevät Ilpo Tossavainen ja Tommi Tiittala. (Kuva: Pasi Niiranen)
Bändin piti soittaa vain OKL:n talvipäivillä

Bilebändi-Lipsaset on ehtinyt jo 20 vuoden ikään. Lipsasten laulusolisti Timo ”Iso T” Salmenkivi kertoo, että alunperin tarkoitus oli koota soittajajoukko viihdyttämään vain valtakunnallisilla opettajankoulutuslaitosten talvipäivillä. Päiviä vietettiin tuolloin vuonna 1998 Savonlinnassa.

– Porukat tykkäsivät meistä sen verran paljon, että viidakkorummun kautta keikkoja alkoi sadella tasaiseen tahtiin niin ravintoloihin kuin yksityistilaisuuksiin, Timo Salmenkivi muistelee.

Lipsaset oli alkujaan perinteinen, niin sanottu Finnhits-yhtye, jolla oli jo silloin tekemisissään muutama ehdoton periaate, joita noudatetaan edelleen: Bändin esittämä musiikki on peräisin 1970-luvulta, biisit lauletaan suomeksi ja keikkoja tehdään maksimissaan 40 vuodessa.

– Tästä keikkarajoituksesta johtuen olemme ohjelmatoimistolle varmaankin hankala yhtye. Lisäksi olemme nykymittapuulla mitaten iso orkesteri, emmekä enää ”aikuisina” viitsi soittaa ilmaiseksi, Salmenkivi sanoo.

Lipsasten kokoonpanossa tosiaankin on alusta alkaen soittanut kuusi soittajaa. Alkuperäisessä kokoonpanossa soittivat Matti Sankola kitaraa, Jarmo Hänninen bassoa, Mika Hollström rumpuja, Olli Väisänen koskettimia, Tommi Tiittala kitaraa ja Timo Salmenkivi piti huolta laulamisesta. Kaikki tuolloisessa kokoonpanossa mukana olevat opiskelivat opettajiksi Savonlinnassa, paitsi Mika Hollström, joka oli jo valmistunut.

Alkuperäisestä kokoonpanosta mukana ovat edelleen Mika Hollström, Timo Salmenkivi ja Tommi Tiittala sekä kitaristi Ilpo Tossavainen, joka tuli aivan alkumetreillä Sankolan tilalle. Myöhemmin Lipsasiin ovat mukaan tulleet basisti Timo Pekonen ja kosketinsoittaja Teemu Halmkrona. Kaikki paitsi Halmkrona ovat jossakin elämänvaiheessa asuneet Savonlinnassa, tai asuvat edelleenkin.

Lipsaset on suosittu bilebändi niin nuorempien kuin vähän iäkkäämpien keskuudessa. Kappalevalinnoissa kurssi on kääntynyt yhä enemmän rockin ja diskon suuntaan, bändi esittää tutut 70-luvun hitit rokahtavaan tyyliin, mutta kuitenkin alkuperäistä esitystä kunnioittaen. Lipsaset ovat myös itse tehneet paljon käännöksiä tutuista ulkolaisista hittibiiseistä. Yksi tunnetuimmista on varmaankin Kiss-yhtyeen I was made for Loving you, joka sai bändiltä suomalaisen nimen Aivan varmaan (Rakkauden aikaan).

Salmenkivi kertoo hauskan tarina, joka liittyy Kissiltä saatuun käännöslupaan.

– Meidän käännösversiomme piti käännättää uudelleen englanniksi ja hyväksyttää bändillä. Lisäksi levyn kanteen piti suomen kielelle kääntäjiksi merkitä Kissin soittajista Paul Stanley ja Gene Simmons, Timo Salmenkivi nauraa.

Tämä siksi, että Kiss sai Lipsasten käännöksestä kaikki tulot itselleen.

– Taisi siellä jossain olla meidänkin nimemme, pienellä präntättynä.

Bilebändi-kisan voitto toi julkisuutta

Yksi yhtyeen iso merkkipaalu oli Ylellä esitetyn Bilebändi 2012-kisan voitto, joka toi paljon julkisuutta ja tietysti keikkoja. Lipsaset oli kuitenkin edelleen etenkin ohjelmatoimistolle hankala bändi myydä, koska he eivät halunneet tehdä kuin sen 40 keikkaa vuodessa.

– Silloin myös oppi, että julkisuudessa pitäisi olla jatkuvasti, jos ei musiikillisesti niin jostain muusta syystä, joka toisi bändille julkisuutta. Onneksi meistä ei tullut mitään isoja julkkiksia, vaikka kyllä meidät aika hyvin edelleen muistetaan ja tunnetaan, Timo Salmenkivi pohtii.

Lokakuun 13. päivä voivat Lipsasista pitävät nähdä bändin vauhdikkaan 20-vuotisjuhlakeikan Savonlinnasalissa. Juhlakeikalla Lipsaset nousevat lavalle muun muassa juhlaorkesterikokoonpanolla, mutta Salmenkivi ei halua paljastaa siitä sen enempää.

– Meillä oli juhlakeikalla vierailevia tähtiä, kun täytimme 15 vuotta. Nyt ajattelemme, että kyllä 20-vuotiaan pitää pystyä seisomaan omilla jaloillaan, Timo Salmenkivi sanoo hymyillen ja kehottaa hankkimaan liput nopeasti keikalle, sillä lippujen kysyntä on ollut aika vilkasta, vaikka he eivät ole siitä isommin julkisuudessa puhuneetkaan.

Savonlinnasaliin raivataan Lipsasten keikalle istumapaikkojen lisäksi myös seisomapaikkoja lavan eteen. Juhlakeikalla tullaan kuulemaan läpileikkaus yhtyeen esittämästä musiikista vuosien varrelta. Timo Salmenkivi ei halua sen enempää paljastaa, mitä yleisö saa kuullakseen, mutta se on varmaa, että alusta alkaen mukana ollut Dannyn, eli Ilkka Lipsasen Maantieltä taloon tullaan kuulemaan myös Savonlinnasalissa.


Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta