Yritysuutiset Kari Tegelberg /

LVI-Bioneerit ja Savonlinnan LVI-Palvelu – Nuorempi Leinonen yritysten johtoon

lvipalvelu_4319.jpg
Simo Leinonen (oik.) sanoo hymyillen hakkaavansa eläkepäivillään halkoja, tekevänsä nikkarointi­töitä ja matkustelevan vaimonsa kanssa. Mika Leinonen ennättää töittensä ohella silloin tällöin pelaamaan golfia ja laskettelemaan yhdessä perheensä kanssa.

Kiteeläinen LVI-Bioneerit Oy ja sen tytäryhtiö Savonlinnan LVI-Palvelu Oy on saanut uuden vetäjän ja omistajan. LVI-Bioneerien perustaja Simo Leinonen on maanantaina allekirjoitetulla sukupolvenvaihdossopimuksella luovuttanut lopullisesti yritysten vetovastuun pojalleen Mika Leinoselle (43).

Mika Leinonen on ollut perheyrityksessä töissä jo vuodesta 1998, joten niin yritys kuin sen henkilökuntakin ovat hänelle hyvin tuttuja. Mika sanookin, että toiminta jatkuu molemmissa yrityksissä ihan entiseen malliin. Töissä yrityksissä on yhteensä noin 60 henkeä.

Kilpailutilanne LVI-alalla on ollut kovaa ja tulee sitä Mika Leinosen mukaan olemaan myös tulevaisuudessa.

– Työmaitten pitää onnistua, että kisassa pärjätään ja se edellyttää, että meillä on hyvät työntekijät. Tunareita ei yksinkertaisesti voi pitää palkkalistoilla, Mika Leinonen korostaa.

Simo Leinonen perusti LVI-Bioneerit Kiteelle 41 vuotta sitten. Vuonna 2010 yritys hankki omistukseensa Savonlinnan LVI-Palvelun. LVI-Bioneereilla on liike lisäksi Tohmajärvellä. LVI-ala on reilussa 40 vuodessa muuttunut merkittävästi. Viime vuosien iso muutos on Simo Leinosen mukaan tapahtunut toimittaessa taloyhtiöitten kanssa.

– Taloyhtiöitten hallitukset ovat antaneet entistä enemmän valtaa isännöintitoimistoille. On talo-yhtiöitä, joiden hallitukset nöyrästi ottavat vastaan, mitä isännöitsijä heille esimerkiksi kilpailutuksista kertovat. Isännöitsijää pidetään isäntänä, vaikka asian pitäisi olla täysin toisinpäin. Lopullinen vastuun kantaa kuitenkin kaikesta taloyhtiön hallitus, Simo Leinonen sanoo painokkaasti.

Hän perää isännöitsijöiltä ja taloyhtiöiltä avoimuutta esimerkiksi urakoitsijoiden suuntaan.

– Isännöitsijät laskettavat urakoita sellaisiltakin urakoitsijoilta, joita ei ole alun alkaenkaan ajateltu heidän kohteeseensa urakoitsijaksi. Tällainen tyhjän työn teettäminen on erittäin väärin, koska urakkahinnan laskeminen ei ole halpaa touhua, mutta urakoitsija antaa sen ilmaiseksi. Urakoitsijan pitäisi ainakin saada tietää, että mille seikalle on hävinnyt kisassa. Onko se hinta, vai joku muu tekijä, Simo Leinonen sanoo.

Simo Leinosta myös suututtavat ovelta ovelle kiertävän putkiremonttien tarjoajat, jotka suorastaan huijaavat etenkin vanhoja ihmisiä tilaamaan remontin.

– Myyjä pyytää asiakkaan allekirjoituksen tarjouspaperiin, joka tarkemmin katsottuna onkin sitova tilaus. Asiakkaan ei koskaan tarvitse allekirjoittaa tarjousta ja asiakkaalla on myös aina 14 vuorokautta aikaa purkaa tekemänsä tilaus ilman mitään selittelyjä, jos vahingossa on tilannut putkiremontin, Simo Leinonen muistuttaa ja sanoo vielä, että usein näitten kiertävien putkiremontin tekijöitten hintatarjous on jopa kolme kertaa paikkakunnalla toimivaa yritystä korkeampi. Simo Leinonen painottaa, että edellä mainitut ongelmat ovat maanlaajuisia eivätkä kohdistu erityisesti millekään alueelle.

Hän kertoo myös periaatteisiinsa kuuluneen yrityksen perustamisesta alkaen niin sanotun nolla-lahjapolitiikan. Se tarkoittaa sitä, että he eivät anna kenellekään, ei isännöitsijöille eikä muillekaan tahoille lahjoja esimerkiksi saadakseen lahjansaajien taholta myönteistä näkyvyyttä. He eivät myöskään ota lahjoja vastaan.

– Loppupeleissä nämä lahjat maksaa loppukäyttäjä, eli usein siis taloyhtiö, Simo Leinonen sanoo yhtiön eettisistä periaatteista.

Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta