Uutiset Kari Tegelberg /

Maakuntahallituksen puheenjohtaja: Soten kaatuminen johtaisi kunnat talouskurimukseen

Wuorinen IMG_5487.jpg
– Saisikohan tästä hyvän saunavastan, maakunta­hallituksen puheenjohtaja Jarkko Wuorinen näyttää tuumailevan. Vaikka tunnelma on kesäisen leppoisa, on sotetaivaalle nousemassa hänen mukaansa synkkiä pilviä, ellei maakuntauudistusta saada vietyä maaliin.

Iso joukko sosiaali- ja terveysuudistuksen valmistelussa olevista eri alojen asiantuntijoista on sitä mieltä, että maakuntavaalien järjestäminen ensi vuoden keväällä on epärealistinen tavoite. Suomen Kuvalehti kysyi viimeisimmässä numerossaan vaalien aikataulusta.

Lehti myös kysyi asiantuntijoilta, että mikä on paras vaihtoehto maakuntien rahoitukselle. Suurin osa oli sitä mieltä, että maakunnilla olisi oltava verotusoikeus, jolloin maakunnilla olisi aidosti itsehallinto. Valtiolta tuleva rahoitus ei tätä itsehallintoa asiantuntijoiden mielestä takaa.

Etelä-Savon maakuntahallituksen savonlinnalainen puheenjohtaja Jarkko Wuorinen (kesk.) pitää maakuntavaalien järjestämistä ensi vuonna tärkeänä ja sosiaali- ja terveysuudistusta kuntien kannalta täysin välttämättömänä.

– Jos uudistusta ei saada aikaiseksi loppuvat kunnilta rahat. Hyvä esimerkki tästä on Sosterin viime vuoden noin 9 miljoonan euron ylitys talousarvioon. Tällaista menojen kasvua ei esimerkiksi Savonlinna monta kertaa kestä ilman isoja verojen korotuksia, Wuorinen sanoo syvää huolta äänessään.

Hän muistuttaa, että tällä hetkellä kuntien rahoista jopa 70 prosenttia menee sosiaali- ja terveydenhoitoon. Soteuudistuksen myötä terveydenhoitokulut siirtyvät kunnilta maakuntien hartioille.

– Vaikka uudistuksessa on puutteita, se on vietävä maaliin, Wuorinen korostaa.

Hän myös arvelee, että monilla ihmisillä on sellainen käsitys, että mitään uudistuksia ei tarvitse tehdä, koska nykytyylillä asiat näyttävät hoituvan ihan hyvin. Näin ei kuitenkaan asianlaita ole, maakuntahallituksen puheenjohtaja vakuuttaa.

– Veroja joudutaan ihan varmasti korottamaan, tai sitten pitää ajaa palveluja alas, hän sanoo painokkaasti.

Mitä tulee Savonlinnan ja Mikkelin sairaaloiden kiistelyyn työnjaosta, niin Wuorinen ei halua ottaa keskeneräiseen asiaan kantaa. Wuorisen mielestä kuitenkin keinotekoiset rajat määrätyille kirurgisille operaatioille eivät ole järkeviä. Esimerkiksi 600 keinonivelleikkauksen vuosittainen raja on aika keinotekoinen, koska nuo leikkaukset ovat melko tavanomaista kirurgiaa, eivätkä vaadi esimerkiksi erityisen kallista tekniikkaa. Kuitenkin on hänen mukaansa itsestään selvää, että erityisen vaativat ja harvinaiset leikkaukset pitääkin keskittää isoihin yliopistosairaaloihin.

– Hallituksen määräämä keskittämisasetus ei ole kaikilta osin järkevä, hän sanoo.

Savonlinnalla on tavoitteena Wuorisen mukaan nykyisenlainen malli, jossa kirurgian, sisätautien, anestesian ja yleislääketieteen päivystys säilyy tulevaisuudessakin. Hän korostaa, että kyse on todelle isoista asioista.

– Jos Savonlinnassa ei ole sairaalapäivystystä, se voi suurella todennäköisyydellä viedä meiltä pois sairaanhoitajakoulutuksen, koska opiskelu vaatii päivystystasoisia harjoittelupaikkoja opiskelijoille. Kysymyksessä on oikeastaan vielä isompi asia kuin opettajakoulutuksen menettäminen, vaikka sekin oli meille todella suuri asia, hän korostaa.

Puheenjohtaja on huolissaan siitä, ettei Mikkelin ja Savonlinnan välillä ole päästy yhteisymmärrykseen työnjaosta. Nyt voi käydä niin, että maan hallitus tekee asiassa ratkaisun, vaikka parempi olisi, että täällä päästäisiin sopuun työnjaosta.

– Ratkaisu Savonlinnan ja Mikkelin välille olisi hyvä saada aikaan kohtalaisen nopeasti, sillä jatkuva epätietoisuus vain hankaloittaa tilannetta, Jarkko Wuorinen sanoo.


Aiheet:
Isäntien kauhu kommentoi sunnuntaina 1.7.2018 klo 09:58 Vastaa kommenttiin
Sote-uudistukseen liittyy lakiin säädetty automaattinen leikkuri kuluille, koska on päätetty ettei kokonaisvetoaste saa nousta. Yhdistettynä valittuun markkinamalliin leikkaukset tulevat kertautumaan, koska säästöjä ei ole odotettavissa. Sipilän hallituksen valitsema malli hajottaa sosiaalii- ja terveyspalveluiden integraation, mikä oli uudistuksen alkuperäinen tavoite.

Jos uudistus menee tällaisenaan läpi leikkauspäätökset tullaan lopulta tekemään rahoituksesta vastuullisessa valtiovarainministeriössä, kun maakuntavaltuusto ei niihin tule pystymään. Etelä-Savo tullaan liittämään Pohjois-Savoon jo ennen vuotta 2030, johon mennessä Savonlinnassa on tapahtunut Wuorisen kuvaama sairaalan ja sairaanhoitajakoulutuksen alasajo.

Kiitos Sipilän hallitus ja maakuntauudistusta härkäpäisesti ajaneet. Kiitos niille, jotka linjasi Savonlinnan AMK-koulutuksen nojaavan sairaanhoitajakoulutukseen ja kytkivät sairaala- ja koulutuskysymykset yhteen, vaikka selvityshenkilö ehdotti koulutusten suhteen jotain aivan muuta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta
Kolmosen kuva.jpg
Uutiset

Taksiuudistukseen rauhallisin mielin

Etelä-Savon Taksi Oy:n hallituksen savonlinnalainen puheenjohtaja Juha Hämäläinen sanoo, ettei hän usko taksien määrän esimerkiksi Savonlinnan seudulla lisääntyvän kovinkaan paljoa, vaikka…
Metsäyhteistyö IMG_5603.jpg
Uutiset

Savonlinna vahvistaa metsäyhteistyötä Venäjälle

Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine ja St Petersburg State Technical Forest University:n rehtori Jurii Belenkij ovat allekirjoittaneet sopimuksen, jolla luodaan yhteistyöhankkeita…
Lörtsypoika IMG_5532.jpg
Uutiset

Lörtsyille kierrätettävä pakkaus

Savonlinnalainen lörtsyjen valmistaja Lörtsypojat on hankkinut käyttöönsä uudenlaisen pakkauskoneen. Flow pack-pakkauslaite säästää yrittäjä Jukka Hyytiäisen mukaan pakkauskustannuksissa ja…
Sairanen ja Helander.jpg
Uutiset

Ei ylimääräistä valtuustoa kouluverkon vuoksi

Ryhmänjohtajat sopivat yhteisessä neuvottelussa  Savonlinnan kaupunginvaltuuston kaikkien poliittisten ryhmien ryhmänjohtajat päättivät yksimielisesti maanantaina, ettei…
Wuorinen IMG_5487.jpg
Uutiset

Maakuntahallituksen puheenjohtaja: Soten kaatuminen johtaisi kunnat talouskurimukseen

Iso joukko sosiaali- ja terveysuudistuksen valmistelussa olevista eri alojen asiantuntijoista on sitä mieltä, että maakuntavaalien järjestäminen ensi vuoden keväällä on epärealistinen tavoite.…
Juhannusjuttu.jpg
Uutiset

Juhannuksen aukiolot ja palvelut

Tulevana perjantaina koko Suomi vetäytyy viettämään jälleen keskikesän suurinta juhlaa, juhannusta. Perinteisen rantajuhannuksen ohella ihmiset viettävät juhannusta entistä useammin…
Risteily IMG_5412.jpg
Uutiset

Höyrylaivalla ja bussilla Punkaharjulle

Kesäkuun 27. päivä käynnistyvät säännölliset höyrylaivaristeilyt Savonlinnasta Punkaharjun harjumaisemiin. Asialla on Janne Leinosen LP Management Oy ja sen omistama s/s Punkaharju -höyrylaiva.…
Sankarihautaus IMG_5464.jpg
Uutiset

Oskar Muhosen pitkä matka kotipitäjän multiin

Aunuksen Tuuloksen taistelussa 26. tai 27. kesäkuuta 1944 kaatunut korpraali Oskar Albin Muhonen on pitkän ajan jälkeen vihdoin päässyt kotipitäjänsä Savonrannan sankarihautausmaan multiin.…