Kulttuuri Hanna Vartio /

Maiju Vaahtoluoto on Madama Butterflyn Kate Pinkerton ja tulevaisuudessa monta muuta

Maijuweb.jpg

Maiju Vaahtoluoto on syntynyt Savonlinnassa 1989, kirjoittanut ylioppilaaksi Savonlinnan taidelukiosta 2008 ja valmistunut Centria Ammattikorkeakoulusta laulupedagogiksi 2013 sekä musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta 2017.

Savonlinnan oopperajuhlakuorossa Vaahtoluoto lauloi 2008 – 2014 ja debytoi Savonlinnan Oopperajuhlien solistina nyt Giacomo Puccinin oopperassa Madama Butterfy, jossa hän laulaa Kate Pinkertonin roolin.

– Katen osuus oopperassa on pieni, mutta tarinan kannalta merkittävä käännekohta. Butterfly odottaa luokseen amerikkalaisluutnatti Pinkertonia, jonka kanssa hänellä on 3-vuotias poika. Pinkerton saapuu, mutta vain hakemaan lastaan uuden amerikkalaisvaimonsa Katen kanssa, Vaahtoluoto kertoo.

– Kuoroajoista kaipaan säpinää ja monissa oopperoissa mukana olemista, mutta olen hyvilläni siitä, että saan olla tänä kesänä solistina sekä osallistua vain yhteen oopperaan, koska harjoittelen tulevan kauden rooleja. Vaahtoluoto on kiinnitetty Deutche Oper Berlinin solistiharjoittelijaksi, ja muutto Saksaan, elokuussa käynnistyvä kausi sekä yhteensä yhdessätoista produktiossa mukana olo pitää nuoren naisen kiireisenä kansainvälisen uransa kynnyksellä.

Ensiesiintymisensä Berliinissä hän tekee laulamalla Mauricen roolin Francois Sarhanin modernissa lastenoopperassa Nacht bis Acht. Tulevia rooleja ovat myös siivoaja Janacekin oopperassa Tapaus Makropoliksesta, Kolmas nainen Mozartin Taikahuilussa, Maddalena ja Giovanna Verdin Rigolettossa sekä Mary Wagnerin Lentävässä hollantilaisessa.

– Äänityyppini on sellainen, että sille on kirjoitettu paljon pikkurooleja, ja ne ovat usein palvelijoita, siivoajia, imettäjiä, mummoja sekä langenneita naisia, nauraa Vaahtoluoto ja tähdentää, että mitä tahansa eteen tarjotaan, on hän valmis työhön, koska tärkeintä on tekeminen; laulaminen ja näytteleminen.

Unelmarooleista kysyttäessä Vaahtoluoto menee mietteliääksi ja toteaa, että nuorempana haave Carmenin roolista oli selkeä, mutta se mihin ääni vie, nähdään myöhemmin, ja jos se tarkoittaa sitä, että Carmen jää, niin aina tulee muuta, esim. Reininkullan Erda tai Siegfriedin Erda Wagnerin Niebelungin sormus -sarjasta.

Jännittääkö kotikaupunki ja linna? – Kyllä tavallaan. Kyllä, toistaa Vaahtoluoto ja pohtii sitä, kuinka vangita yleisö hetkeen, jossa hänen roolihahmo sanoo sanottavansa. – Jos hahmolla, kuten pääroolissa, on paljon laulettavaa, ehtii yleisö tutustumaan tähän, mutta pienen roolin hahmon täytyy tulla nähdyksi siinä pienessä hetkessä, ja se on kiehtovaa.

Vaahtoluoto muistelee vielä lapsuuttaan Savonlinnassa. – Suurin haaveeni oli päästä Taikahuilun pyörillä kulkevan satupuun sisään ja liikuttelemaan sitä näyttämöllä, eikä se haave oikeastaan koskaan haalistunut, vaikka lauloin jo kuorossa.

Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta