Ihmiset Asta Heickell /

Miten Suomi selvisi

matti_koskimaa_350px.jpg

LIITTOUTUNEIDEN noustessa maihin Normandiassa 6.6.1944, odotettiin Stalinilta tukea maihinnousulle.

Kolme päivää myöhemmin Neuvostoliitto aloitti suurhyökkäyksen Suomen rintamalla. Marssi kohti Helsinkiä oli NL:n sodanjohdon tavoite, vasta sitten olisi vuorossa tuki muulle suunnalle.

Toisin kävi. Helsinki jäi saavuttamatta.

EVERSTI Matti Koskimaan uusimman tietoteoksen nimi on Suomen kohtalon ratkaisut – Talvisota ja jatkosota 1939-1944.

Tekijä on sotatieteellisistä tutkimuksista tuttu nimi ja monet hänen aiemmista kirjoistaan on myyty loppuun.

JATKOSODAN kesästä 1944 tulee kuluneeksi 73 vuotta. Itsenäisen Suomen armeija joutui historiansa kovimmalle koetukselle, kun Neuvostoliitto aloitti 9.6.1944 suurhyökkäyksen Kannaksella.

Torjuntataisteluissa Suomen armeijan jalkaväki, tykistö ja panssarit näyttivät voimansa Siiranmäessä, Vuosalmella, Äyräpässä ja vähän myöhemmin Talissa ja Ihantalassa.

KESÄN 1944 taistelukuvaukset saavat lukijan miettelijääksi myös niissä tilanteissa, joissa puolustaja joutuu perääntymään.

Suurhyökkäyksen alkuvaiheessa Valkeasaaren lohkolla hyökkääjä mursi suomalaisten puolustuksen. Seuraavana päivänä Länsi-Kannaksen joukot saivat käskyn vetäytyä taaemmaksi.

UUTTA ASEMAA vastaan puna-armeijan hyökkäys alkoi 13.6.

Lukiessani tätä kohtaa Matti Koskimaan kirjasta muistui mieleen aikoinaan lukemani kolumni Etelä-Saimaa lehdestä. Sen kirjoittaja oli nuori opiskelija Olli Rehn, joka tutki siihen aikaan Oxfordissa Stalinin ja Churchillin kirjeenvaihtoa.

Erään Stalinille osoitetun kirjeen lopputervehdys kuului: ”Menestystä sotatoimillenne Karjalassa.”

Katson sotahistorian lehdeltä kirjeen päivämäärä. Suomalaiset taistelivat silloin Kuuterselässä. Päivä oli raskas suomalaisille. Kuuterselän asema murtui, mutta noin 20 km päässä Siiranmäessä puolustus piti.

SOTATOIMET ulottuivat talvi- ja jatkosotavuosina koko valtakunnan itärajan leveydeltä Petsamosta Viipurinlahdelle ja vanhalle valtakunnan rajalle. Puolustustaistelu johti lopulta syyskuussa 1944 aselepoon.

Väliaikainen rauhan sopimus, jota suomalaiset kutsuivat välirauhaksi, solmittiin Moskovassa 19.9.1944. Se oli lopputulos taisteluista, joilla varmistettiin Suomen säilyminen itsenäisenä tasavaltana.

SUOMI joutui luopumaan Petsamosta, Karjalan kannaksesta ja Laatokan Karjalasta. Porkkala oli vuokrattava ja maksettavaksi tulivat niin sanotut sotakorvaukset. Valvontakomissio (britit ja venäläiset) seurasi tarkasti, miten näännyksissä oleva maa selviää urakasta.

Sotasukupolvi selvisi ja se on hieno luku Suomen taloushistoriaa.

MATTI KOSKIMAAN teos Suomen armeijan taisteluista talvisotavuosina 1939-1940 ja jatkosotavuosina 1941-1944 on kirjoitettu selkokielellä niin, että sitä on helppo lukea.

Kirjoittaja esittää laajan ja osin vaikeasti hahmotettavan kokonaisuuden niin selkeästi, että jokainen pystyy olemaan mukana. Sellaiseen yltää vain erittäin taitava kirjoittaja.

Kustantajan mukaan tämä sotahistoriallinen teos on tarkoitettu nykyisille ja tulevien sukupolvien suomalaisille, joita kiinnostavat isänmaan kohtalon vuodet ja maamme itsenäisyyden säilyminen.

FAKTA


Matti Koskimaan teoksia

Veitsen terällä (1993)

Murtajan tykistö (1994)

Torjuntavoitto Viipurinlahdella kesällä 1944 (1996)

Tyrjän rykmentti JR 7:n ja Er.P.12 taistelut jatkosodassa (1996)

Syväriltä Nietjärvelle Aunuksen ryhmän taistelut kesällä 1944 (1998)

Karhumäestä Ilomantsiin –ll armejakunnan vetäytyminen Maaselän kannakselta Tolvajärvelle ja Ilomantsiin kesällä 1944 (2000)

Kirjoittaja on Yleisradion perheohjelmien eläkkeellä oleva toimituspäälikkö.

Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta
SarinTalli_3464.jpg
Uutiset

Laskiaisriehassa juhlittiin 20-vuotiasta Ratsastuskoulu Sarin Tallia

Sari ja Timo Karvoselle ansiomerkitSavonlinnassa Ratsastuskoulu Sarin Tallilla vietettiin sunnuntaina perinteistä laskiaisriehaa kauniissa kevätsäässä. Sarin Tallilla on järjestetty…
veistäjät.jpg
Uutiset

Jäänveistön maailmanmestarit Enonkoskella

Enonkosken keskustassa maailmanmestarit Mongoliasta tehneet neljä upeata taideteosta. Tekijät vasemmalta Baatar Dorjamil ja Lkhvadorj Dorjsuren. Miehet voittivat jäänveiston maailmanmestaruuden viime…
spr_4132.jpg
Uutiset

Sosterin kotihoito sai ison lahjoituksen

SPR:n ystävätoiminnassa kymmeniä vuosia aktiivisesti toiminut henkilö on tehnyt ison lahjoituksen SPR:n Savonlinnan osastolle. Lahjoittaja haluaa pysyä tuntemattomana. SPR kanavoi lahjoituksen…
Nestori_4061.jpg
Uutiset

Ikääntyneille neuvontapiste

Nestorin toiminta alkaa 12. helmikuutaIkääntyneille ihmisille ollaan käynnistämässä ihan uudenlaista neuvontatoimintaa. Ikääntyneiden ja heidän läheistensä toiveesta ja tarpeesta Sosterin…
Höök_4016.jpg
Uutiset

Laskiaishössäkkä Maatilamatkailu Höökissä

Nyt myymään omia tuotteita paikan päälleLauantaina 10. helmikuuta järjestetään Maatilamatkailu Höökissä Pihlajalahdessa Laskiaishössäkkä, kuten paikan omistaja Kaarina Höök innostuu tapahtumaa…
Marja_4069.jpg
Uutiset

Marjoista on moneksi

Saimaan Marja on vuonna 2004 perustettu perheyritys, jonka marjakastikkeet, kylmäpuristetut mehut, hillot, lanttu- ja porkkanatuotteet sekä sienisalaatit ja uusimpana tuotesarjana kolmenlaiset…
Niinisto-4004.jpg
Uutiset

Niinistön ylivoimaa myös Savonlinnassa

Valitsijayhdistyksen ehdokas Sauli Niinistön valinta tasavallan presidentiksi seuraavaksi kuudeksi vuodeksi oli suorastaan häkellyttävän murskaava. Hän meni läpi jo ensimmäisellä kierroksella…
havainnekuva.jpg
Uutiset

Tornihotellin asunnoista yli 70 prosenttia varattu

Primehotels Oy on valmistellut 16-kerroksisen Casino Tower tornihotelli-investoinnin toteuttamista Savonlinnaan. Investoinnin maaliin saattamiseksi Savonlinnan kaupunki myy Primehotels…