Paikallisuutiset Kari Tegelberg /

Muisto sodasta -valokuva­näyttely tuli Joeliin

Repo-IMG_3810.jpg
Mikko Inkinen (vas.), Martti Repo ja Sari Pitko taustallaan Muisto sodasta -valokuvanäyttelyssä esillä olevat veteraanien mustavalkoiset kuvat.
Kunniaveteraani Martti Repo mukana

Muisto sodasta -valokuvanäyttely on esillä pääkirjasto Joelin Tuike-näyttelytilassa tammikuun 26. päivään saakka. Näyttely esittelee isoin mustavalkokuvin ja lyhyin tekstein 15 veteraania eri puolilta Suomea. Yksi näyttelyyn kuvattu ja haastateltu henkilö on savonlinnalainen kunniaveteraani Martti Repo.

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden viralliseksi näyttelyksi hyväksytty Muisto sodasta on joensuulaisen kolmikon Sari Pitko, Terhi Järvinen ja Mikko Inkinen voimainnäyttö. Työryhmä kantaa nimeä Muistelmat. Sari Pitko kertoo halunneensa kuvata vanhoja ihmisiä ja pienen miettimisen jälkeen päädyttiin veteraaneihin. Haastateltavat löytyivät Suomen sotaveteraanijärjestön toiminnanjohtajan Markku Sepän avustuksella.

Näyttely on ollut esillä kaikilla niillä paikkakunnilla, joissa haastateltavat ovat kotoisin, tai asuvat. Näyttelypaikkakuntia on Pellosta Kotkaan ja Helsingistä Turkuun. Ensimmäisenä näyttely oli esillä työryhmän kotikaupungissa Joensuussa viime elokuussa. Nyt sitten näyttely tuli Joeliin. Näyttely on joensuulaisen valokuvaajan Mikko Inkisen ensimmäinen näyttely.

Näyttelyä ovat tukeneet kymmenet yritykset, sekä muutamat sotilaskoti- ja kyläyhdistykset eri puolilta Suomea. Kuitenkaan niin sanotut viralliset tahot, Suomi 100 -työryhmä, tai veteraanijärjestöt eivät ole antaneet taloudellista tukea hankkeelle. Sari Pitko hankki tukijat näyttelylle.

– Veteraanien ansiosta olemme saaneet viettää Suomen juhlavuotta, joten halusimme osoittaa laajalla näkyvyydellä kunnioitusta ja arvostusta heitä kohtaan, Sari Pitko sanoi näyttelyn avajaistilaisuuteen kutsutuille veteraaneille ja heidän taustajoukoilleen.

Näyttelyssä on jokaisesta veteraanista kaksi muotokuvaa ja lyhyt muistelo heidän sotakokemuksistaan. Kuvat ja tekstit painetaan myös kirjan muotoon. Lisäksi näyttelyssä on mahdollisuus kuunnella haastattelusta tehty äänite, eli kuulla tuosta kokemuksesta veteraanin itsensä kertomana.

Vuonna 1925 syntynyt Mikko Repo muistelee äänitteellä omaa sotakokemustaan seuraavasti: “Kannas oli jo murtunut, linjat oli tullu sinne Viipurin lähelle. Ja siellä me olimme jonkun aikaa rannikkovartiostossa. Vartottiin niinku maihinnousua. Sitten elokuussa, elokuu se oli, se oli elokuun alkua kun siirryttiin Ilomantsiin.

Joo ja sitten Ilomantsin taistelut, nehän ei kovin kauan kestäny, ne oli niin noin pari viikkoa. Mä olin siellä, tuota jääkäripataljoona 1:ssä KRH-joukkueessa tulenjohtaja. Ja näin ollen jouduin olemaan etulinjassa, niin kuin tulenjohtajat aina on. Siinä oli tämä, itseasiassa minun taistelukokemukseni.”

Muisto sodasta-valokuvanäyttely Joelin Tuike-näyttelytilassa tammikuun 26. päivään saakka.

Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta