Paikallisuutiset Kari Tegelberg /

Niinistön ylivoimaa myös Savonlinnassa

Niinisto-4004.jpg
Anne Väkeväinen (vas.) ja Marjatta Lappalainen tarjosivat Cafe Niinistössä voittokahvit. Naiset ovat pyörittäneet vapaaehtoisina kahvilaa Savonlinnassa reilut kolme viikkoa. He kertoivat, että kävijöitten määrä lisääntyi kahvilassa vaalien lähestyessä. –

Valitsijayhdistyksen ehdokas Sauli Niinistön valinta tasavallan presidentiksi seuraavaksi kuudeksi vuodeksi oli suorastaan häkellyttävän murskaava. Hän meni läpi jo ensimmäisellä kierroksella keräten 62,7 prosentin kannatuksen valtakunnallisesti. Savonlinnassa hänen kannatuksensa oli jopa maan keskiarvoa korkeampi, 69 prosenttia.

Muut ehdokkaat jäivät kauas Niinistöstä. Savonlinnassa Pekka Haavisto (vihr.) sai 7,6 prosentin kannatuksen, Paavo Väyrynen (val.yhd.) keräsi kuuden prosentin, Laura Huhtasaari (ps.) 5,9 prosentin, Matti Vanhanen (kesk.) viiden prosentin, Tuula Haatainen neljän prosentin, Merja Kyllönen (vas.) 2,1 prosentin ja Nils Torvalds (r.) 0,4 prosentin kannatukset.

Savonlinnan Niinistö-ystävällisin äänestysalue oli Kellarpelto. Siellä häntä kannatti 71,7 prosenttia äänestäneistä. Myös Mertalan, Pihlajaniemen ja Anttolan äänestysalueilla Sauli Niinistö keräsi yli 70 prosentin kannatuksen. Kakkossijat vaihtelivat äänestysalueittain. Pekka Haavisto oli kakkonen Savonlinnan kahdeksalla äänestysalueella ja Matti Vanhanen kolmella äänestyspaikalla. Anttolan äänestysalueella kakkossijan valtasi Paavo Väyrynen.

Valtakunnallinen äänestysaktiivisuus oli 69,9 prosenttia. Aktiivisuudessa oli reilun parin prosentin lasku kuuden vuoden takaiseen, ensimmäisen kierroksen äänestysintoon. Savonlinnassa ahkerimmin äänestettiin Kallislahdessa, jossa äänestysprosentti oli 72,9. Laiskimmin äänestettiin Nätkin äänestysalueella, jossa 63,8 prosenttia äänioikeutetuista kävi antamassa äänensä. Keskimäärin Savonlinnassa äänestettiin 66,5 prosentisella innolla.

Valtakunnallisesti vaaleissa toiseksi tullut Pekka Haavisto keräsi 12,4 prosentin kannatuksen. Laura Huhtasaari sai 6,9 prosentin ja Paavo Väyrynen 6,2 prosentin kannatuslukemat. Matti Vanhasen äänisaalis prosenteiksi muutettuna on 4,1, Tuula Haataisen 3,3, Merja Kyllösen kolme ja Nils Torvaldsin 1,5 prosenttia.

Sauli Niinistö oli ykkönen myös Savonlinnan seudun kunnissa Sulkavalla, Rantasalmella ja Enonkoskella. Ainoastaan Enonkoskella Niinistö keräsi alle 60 prosenttia äänistä. Matti Vanhanen oli kakkonen kaikissa näissä kolmessa kunnassa. Paavo Väyrynen oli kolmonen kaikissa seudun kunnissa Savonlinna mukaan lukien.

Presidentinvaalien jälkeen vaalit jatkuvat seuraavaksi ensimmäisen kerran järjestettävinä maakuntavaaleina tulevana syksynä, lokakuussa. Sitten seuraavat eduskuntavaalit vuonna 2019 huhtikuussa. Europarlamenttivaalit ovat myös vuonna 2019 joko toukokuun lopulla, tai kesäkuun alkupäivinä.


Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta