Paikallisuutiset Kari Tegelberg /

Nuori polvi saatava mukaan maanpuolustustyöhön

Veteraanit-IMG_4999.jpg
Savonlinnan seudun Maanpuolustuskilta ry:n puheenjohtaja Pekka Nousiainen (seppele kädessä) ja kunniaveteraani Martti Repo laskivat maanpuolustusjärjestöjen seppeleen sankarimuistomerkille kansallisena veteraanipäivänä.

Savonlinnan seudun Maanpuolustuskilta ry:n puheenjohtaja Pekka Nousiainen korosti Talvisalon sankarimuistomerkillä kansallisena veteraanipäivänä pitämässään puheessa, että keski-ikää lähestyvät ja heitä nuoremmat pitää saada mukaan maanpuolustustyöhön. Veteraanipäivän valtakunnallinen teema onkin veteraanien perinnön siirtäminen seuraaville sukupolville.

– Tänään ei riitä enää se, että me veteraaneista seuraava sukupolvi olemme veteraanien perinnön vaalijoita, vaan viestikapula on siirrettävä nuoremmille sukupolville siis meidän lapsille ja lasten lapsille. Haaste tänään on se, että miten me saamme meistä seuraavan sukupolven 40-50 ikävuoden, työelämässä olevat miehet ja naiset mukaan veteraani- ja maanpuolustustyöhön, Nousiainen sanoi muistomerkille kokoontuneille veteraaneille ja maanpuolustusjärjestöjen edustajille.

Hyvä yhteistyömuoto on Nousiaisen mukaan myös se, että isiemme ja isoisiemme osallistumisesta sotiin puhutaan kouluissa itsenäisyyspäivän juhlissa ja veteraanipäivänä ja käsitellään oppitunneilla.

Viime perjantaina vietetty kansallinen veteraanipäivä oli 32. veteraanipäivä. Eli veteraanipäivää on vietetty vuodesta 1987 alkaen. Valtioneuvosto teki päätöksen veteraanien juhlapäivän ottamisesta kalenteriimme juhlapäiväksi ja liputuspäiväksi veteraaniasiain neuvottelukunnan esityksestä 1986.

Tuo päivä, 27.4. on myös Lapin sodan päättymisen vuosipäivä. Aseet vaikenivat tuolloin lopullisesti Suomen Lapissa vuonna 1945.

Nousiainen totesi, että veteraaneiksi kutsutaan niitä miehiä ja naisia, jotka osallistuivat Suomen puolustamiseen sotien aikana 1939–1945. Asevelvollisten miesten lisäksi vapaaehtoiset naiset, lotat työskentelivät monissa huolto- ja valvontatehtävissä. Koko Suomi oli taistelussa mukana. Sotiin osallistui noin 600 000 miestä ja noin 100 000 naista. Veteraaneja on vielä jäljellä noin 14 000 ja heidän keski-ikänsä on 93 vuotta.

– On myös ryhmiä, jotka olivat sodan töissä ja tehtävissä, kuten pikkulotat ja sotilaspojat, mutta heillä ei ole veteraanitunnusta.

– Veteraanit turvasivat itsenäisyytemme, jälleenrakensivat maan sekä myöhemmällä toiminnallaan loivat lujan perustan Suomen nykyiselle arvostetulle kansainväliselle asemalle. Veteraanien työ loi myös perustan kansakunnan keskeisille arvoille, vapaudelle, vastuulle sekä yhtenäisyydelle ja yhteistyölle.

Tänä päivänä, veteraanien juhlapäivänä meidän on syytä osoittaa syvä kiitoksemme veteraaneille itsenäisestä isänmaasta ja kaikesta siitä mitä veteraanit ovat tehneet isänmaamme hyvinvoinnin rakentamiseksi.

Yleisesti kansalaisten suhteutuminen veteraaneihin on hyvin myönteinen. Sen osoitti muun muassa täällä Savonlinnassa suoritettu veteraanikeräys maaliskuussa, jolloin keräyksen tuotto oli ennätyksellinen.

– Arvokkain osa veteraanien perintöä on itsenäinen ja vapaa Suomi. Perintöön kuuluu myös sotien jälkeen tehty valtava jälleenrakennustyö ja hyvinvointiyhteiskunnan perustan luominen. Sotiemme veteraanien kulttuuriperintö on osa kansallista kulttuuriperintöämme, Pekka Nousiainen toresi.


Aiheet:
Kers.1/74 kommentoi perjantaina 4.5.2018 klo 09:04 Vastaa kommenttiin
Meille opetettiin varusmiesaikaan kantamaan kivääriä niin että piippu osoittaa suoraan ylöspäin. Joukkueenjohtaja kertoi jänismiesten kantavan haulikkoa kuvan esittämällä tavalla.
Rakuuna Lappeenrannasta kommentoi torstaina 3.5.2018 klo 15:08 Vastaa kommenttiin
Ainakin minä olen kantanut korteni kekoon vapaaehtoisessa maanpuolustustyössä. Olin Etelä-Karjalan maakuntakomppanian jäsen noin 8 vuotta, siihen asti kunnes täytin 50 vuotta (kuulun miehistöön, sotilasarvoni on rakuuna) kaksi vuotta sitten. Reserviläisliiton jäsen olen ollut vuodesta 2005 lähtien. Olen jopa saanut pronssisen ansiomitalin panoksestani vapaaehtoisessa maanpuolustustyössä.

Mutta nuorempia miehiä/naisia tarvitaan kipeästi joukkoon mukaan! Vaan mistä löytyy se viisasten kivi, jolla heidät saa innostumaan tähän työhön? Uusia ideoita kyllä tarvitaan...

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta