Ihmiset Hanna Vartio /

Ohjaajasta kollegaksi – Äiti ja tytär samassa ammatissa

Lappalaiset.jpg
ML hiussalongin äiti ja tytär, Mirka ja Mira Lappalainen.

Kun 19-vuotias Mira Lappalainen valmistui unelmansa ammattiin, ryhtyi hän yrittäjäksi elokuussa 2017 ja päätyi äitinsä Mirka Lappalaisen liiketilaan ML hiussalonkiin omalla toiminimellä. Myös Mirka on lapsuutensa unelma-ammatissa.

– On varsin luontevaa, että lapsi seuraa vanhempaansa työelämään siirtyessään, mutta kaikki eivät lähde rinnakkain samaan liiketilaan. Meillä tämä toimii, sanovat naiset kuin yhdestä suusta.

Suvussa on vanhemmankin polven parturi-kampaaja, joten intohimo alaan kulkee sukupolvelta toiselle. Äiti Mirka on toiminut samassa liiketilassa noin 20 vuotta ja ennätti olemaan kaksi vuotta yksin edellisen kollegan siirryttyä toisiin toimitiloihin.

– Ostin tuolloin liikekiinteistön itselleni, ja olin jo tavallaan päättänyt jatkaa yksin, mutta tyttäreni ollessa minulla työssäoppimassa opiskelujensa aikaan, kääntyi äidin pää ja ohjaajasta tuli kollega, nauraa Mirka ja lisää lempeästi, että vielä on tekemistä olla puuttumatta tyttären työhön.

– Jep, komppaa Mira ja toteaa, ettei anna äidin puuttuakaan.

Ammatillista vuorovaikutusta on päivittäin; kokemus ja uudet näkemykset saavat naiset vaihtamaan ajatuksia keskenään. Kummankin haasteelliseksi ja mielenkiintoisimmaksi osa-alueeksi mainitaan värjäykset.

– Hius on materiaalina hyvin monenkirjava. Edelliset käsittelyt, hiuksen laatu ja kunto vaikuttavat aina lopputulokseen. Aineet tulevat purkeista, mutta lopputulos on monen päätöksen ja teknisen tiedon varassa. Käsityö ja luova ongelmanratkaisu ovat avainasemissa tässä ammatissa, Mirka kertoo.

– Tässä on myös syy sille, että monilla kauneusalan yrittäjillä on vakioasiakaskunta. Kun asiakaskortilla on tieto käsittelyistä sekä väriresepti, päästään toivottuun väriin silloin kun asiakas haluaa pitäytyä samassa. Uusi väri, uudet haasteet, toteaa Mirka ja mainitsee vielä, että hiuksen rakenne muuttuu iän, ympäristön ja esimerkiksi ruokavaliomuutosten myötä, jolloin se vanha reseptikään ei aina anna samaa lopputulosta.

Mira Lappalaisella on parturi-kampaajatutkinnon lisäksi koulutukset LCN -rakennekynsiin, klassisiin ja volyymiripsiin. Saksassa hän työskenteli kampaamossa opiskelijavaihdossa. Työkavereita ja asiakkaita kunnioittava ote kaikessa tekemisessä, kuten lukuisissa kesätöissä esimerkiksi pesulassa, ruokaravintolassa, baarissa ja torilla on koulinut nuoresta naisesta diplomaattisen ja vakaan tekijän.

– Työ ulkomailla on ajatuksissa ja olen valmis kouluttautumaan aina kun siihen on mahdollisuus. Alalla vaihtuvat trendit, tekniikat ja tuotteet vaativat omien taitojen päivittämistä, Mira kertoo.

Liiketilan ovi aukeaa, ja sisään astuu seuraava asiakas. Keskustelutuokion kotoisa äiti-tytär-asetelma muuttuu hetkessä ammatilliseksi, ja asiakas ohjataan ystävällisin hymyin peremmälle palveltavaksi.

Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta