Kulttuuri

Oopperakellari herää henkiin

Kulttuurikellari_4389.jpg
Maalaustalkoihin osallistuivat Sampsa Kokko (vas.) ja Merja Kukkamäki. Muotoilija Veera Kolehmainen (3. vas.) ja sisustussuunnittelija Susanna Partanen (oik.). Lara Nurminen ja puheenjohtajana toimii Matti Makkonen.

Entisen Oopperakellarin paikalle Olavinkatu 34:ään ollaan parasta aikaa remontoimassa uutta yhteisöllistä kulttuuritilaa. Tilaa on kahdessa kerroksessa peräti 480 neliömetriä. Asialla on hiljakkoin rekisteröity Savonlinnan Kulttuurikellari ry. Tulevana lauantaina 17. maaliskuuta kello 14-20 yhdistys kutsuu kaikki halukkaat tutustumaan työn alla oleviin tiloihin ja saamaan tietoa siitä, mitä kaikkea remontoiduissa tiloissa voi tulevaisuudessa kokea ja nähdä.

Yhdistyksen puheenjohtaja Matti Makkonen iloitsee ennen kaikkea siitä, että iso joukko vapaaehtoisia on lähtenyt innolla laittamaan paikkoja kuntoon. Myös tilan omistaman As. Oy Linnanhovin hallitus on Makkosen mukaan suhtautunut heidän hankkeeseensa todella myötämielisesti.

Asunto-osakeyhtiö ei tällä hetkellä peri tiloista vuokraa, toukokuusta elokuuhun vuokra tulee olemaan kohtuullinen ja syksystä eteenpäin ei yhdistyksen tarvitse maksaa tiloista täysin markkinahintaista vuokraa.

– Taloyhtiö halusi osaltaan olla tekemässä Savonlinnassa kulttuuriteon kaikille kaupunkilaisille, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Torsti Aspivaara korostaa. Myös hän itse on osallistunut tilojen kunnostustalkoisiin.

Sisustussuunnittelija Susanna Partanen on luonut värisuunnitelmat yhdessä paikan visuaalisesta ilmeestä vastaavan muotoilija Veera Kolehmaisen kanssa, ja Partanen vastaa myös tilan sisustussuunnitelmasta, jolla on pyritty kunnioittamaan rakennuksen historiaa ja osaltaan mahdollistamaan tilan monikäyttöisyys.

– PSG-Asennus ja yrittäjä Pertti Gustavsson on tehnyt ja tekee ison työn remontin onnistumiseksi, Matti Makkonen kiittelee.

Muun muassa yläkerran eteisbaarissa on yhdistyksen hallituksen jäsenten lisäksi ahkeroinut toistakymmentä talkoolaista ja paikkaa on tehty innolla yhdessä. Yläkertaan on Makkosen mukaan suunnitteilla pystyttää eri toimijoiden toimesta esimerkiksi taidenäyttelyitä. Yläkerrassa ovat myös ravintolatilat, joihin haetaan mahdollisesti ravintolayrittäjä toimintaa pyörittämään.

Alakertaan remontoidaan katsomotilat näyttämöineen. Enimmillään katsomossa on 230 paikkaa ja yläkerrassa 50 paikkaa. Yhdistys on ottanut myös vastaan nimiehdotuksia uudelle paikalle, ja niitä tulikin yli 80 kappaletta.

– Hallitus makustelee vielä vaihtoehtoja lopulliseksi nimeksi, ja kulttuurikellari toimii toistaiseksi luontevana kutsumanimenä paikalle. Kevään aikana sitten julkistamme paikan uuden nimen, Makkonen kertoo.

Lauantain avoimissa ovissa voi liittyä yhdistyksen jäseneksi ja nähdä ja kuulla esittävää taidetta. Esillä on myös paikan historiaa ja uusia tilasuunnitelmia. Lisäksi voi esimerkiksi ilmoittautua talkooavuksi rakennustöihin.

Kyseisenä päivänä on Matti Makkosen mielestä myös erinomainen tilaisuus kenelle vaan tarkastella erilaisia yhteistyömahdollisuuksia, joita kulttuurikellari olemassaolollaan tarjoaa. Niin yritykset, yhdistykset kuin esiintyjätkin ovat hänen mukaansa tervetulleita kuulemaan, yleisön lisäksi, mistä toiminnassa on kyse.

– Tällä talolla on mielenkiintoinen historia elokuvateatterista keilahalliksi, mutta myös sen tulevaisuus tulee olemaan mielenkiintoinen. Toivottavasti esimerkiksi paikalliset yritykset ymmärtävän tämän paikan arvon positiivisen imagon tuojana, yhdistyksen sihteerinä toimiva Veera Kolehmainen sanoo.

Tilat pyritään saamaan käyttökuntoon toukokuun loppupuolella.

Tilan kunnostamiseksi on Makkosen mukaan haettu avustuksia, mutta alkuvaiheessa syntyvien väistämättömien kulujen kattamiseen apua pyydetään myös kaikilta kulttuurin ystäviltä joukkorahoituksen muodossa. Kunnostustyöt on aloitettu hankkeeseen mukaan lähteneen Värilinja Oy:n avustuksella, ja lisää paikallisia yhteistyökumppaneita kaivataan erityisesti esiintymislavan ja katsomorakenteiden toteuttamiseen.

Yhdistys on avannut sähköpostiosoitteen: tuomiti@mbnet.fi. Siihen voi jokainen halukas ilmoittautua vapaaehtoiseksi tekemään osaltaan savonlinnalaista kulttuurihistoriaa.

Aiheet:
Kellarin kasvatti kommentoi perjantaina 16.3.2018 klo 20:59 Vastaa kommenttiin
Mahtavaa toimintaa! Kiitos jo etukäteen. Todella paljon kiitos!
Erkki Einari kommentoi keskiviikkona 14.3.2018 klo 12:10 Vastaa kommenttiin
Hieno homma. Suunnitelmat näyttävät hyviltä.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta
Kotilo IMG_5399.jpg
Uutiset

Kotilo ry:lle Yhteis­kunnallinen yritys -merkki

Savonlinnalaiselle Kotilo ry:lle on myönnetty Yhteiskunnallinen yritys -merkin käyttöoikeus osoituksena liiketoiminnallisten ja yhteiskunnallisten tavoitteiden onnistuneesta yhdistämisestä. Merkin…
Portaat IMG_5384.jpg
Uutiset

Portaat auttavat kohti työtä tai opiskelua

Työnhakuun voi saada nyt ”Personal Trainerin”Portaat-hanke on toiminut Savonlinnan, Juvan ja Enonkosken alueilla viime vuoden alusta alkaen. Hanketta on vielä jäljellä reilu puoli…
Katsastus IMG_5371.jpg
Uutiset

Uusi katsastusasema avasi Asemantiellä

Asemantiellä, aivan rinnakkaisväylän tuntumassa aloitti toimintansa viime viikolla Itä-Savon katsastuksen toinen katsastusasema Savonlinnassa. Asemat omistaa mikkeliläinen E. Valjakka Oy. Uuden…
kesanavaus.jpg
Uutiset

Kesä tuli ryminällä kaupunkiin

Savonlinnan seudun kesä sai menneenä viikonloppuna upean alun. Etenkin lauantaina pikkuhiljaa lämmennyt sää sai kansan liikkeelle. Matkustajasatamassa tapahtunut laivojen siunaus…
Valtuusto IMG_5345.jpg
Uutiset

Sosteri ja kouluverkosto puhuttivat valtuustoa

Savonlinnan kaupunginvaltuustoa puhuttivat maanantai-iltana vanhat tutut aiheet, eli Sosterin huima yhdeksän miljoonan euron menojen ylitys ja kaupungin kouluverkon laajuus. Valtuusto joutuikin…
LC IMG_5312.jpg
Uutiset

Monilapsinen uusperhe saa lisää asumistilaa

Harvinaista leijonaklubien yhteistyötäNeljä Savonlinnan ja lähialueen Lions klubia ovat yhdistäneet voimansa ja avustavat monilapsisen uusperheen asunnon laajennusprojektia. Mukana ovat…
Adressi IMG_5295.jpg
Uutiset

Nätkin koulun puolesta adressi

856 nimeä kolmessa viikossaMaanantaina Nätkin vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Liisa Thil ja yhdistyksen jäsenet Kirsi Kokkonen ja Anna Kesälahti luovuttivat Savonlinnan kaupunginvaltuuston…
Jennica Jenni.jpg
Uutiset

Jennin yrittäjyys tuli täysi-ikäiseksi

Kauneuskeskus Jennican omistaja Jenni Muhonen on toiminut kauneus- ja hyvinvointialan yrittäjänä 18 vuotta, eli voidaan sanoa, että hänen yrittäjyytensä on tullut täysi-ikäiseksi.…