Kulttuuri

Oopperakellari herää henkiin

Kulttuurikellari_4389.jpg
Maalaustalkoihin osallistuivat Sampsa Kokko (vas.) ja Merja Kukkamäki. Muotoilija Veera Kolehmainen (3. vas.) ja sisustussuunnittelija Susanna Partanen (oik.). Lara Nurminen ja puheenjohtajana toimii Matti Makkonen.

Entisen Oopperakellarin paikalle Olavinkatu 34:ään ollaan parasta aikaa remontoimassa uutta yhteisöllistä kulttuuritilaa. Tilaa on kahdessa kerroksessa peräti 480 neliömetriä. Asialla on hiljakkoin rekisteröity Savonlinnan Kulttuurikellari ry. Tulevana lauantaina 17. maaliskuuta kello 14-20 yhdistys kutsuu kaikki halukkaat tutustumaan työn alla oleviin tiloihin ja saamaan tietoa siitä, mitä kaikkea remontoiduissa tiloissa voi tulevaisuudessa kokea ja nähdä.

Yhdistyksen puheenjohtaja Matti Makkonen iloitsee ennen kaikkea siitä, että iso joukko vapaaehtoisia on lähtenyt innolla laittamaan paikkoja kuntoon. Myös tilan omistaman As. Oy Linnanhovin hallitus on Makkosen mukaan suhtautunut heidän hankkeeseensa todella myötämielisesti.

Asunto-osakeyhtiö ei tällä hetkellä peri tiloista vuokraa, toukokuusta elokuuhun vuokra tulee olemaan kohtuullinen ja syksystä eteenpäin ei yhdistyksen tarvitse maksaa tiloista täysin markkinahintaista vuokraa.

– Taloyhtiö halusi osaltaan olla tekemässä Savonlinnassa kulttuuriteon kaikille kaupunkilaisille, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Torsti Aspivaara korostaa. Myös hän itse on osallistunut tilojen kunnostustalkoisiin.

Sisustussuunnittelija Susanna Partanen on luonut värisuunnitelmat yhdessä paikan visuaalisesta ilmeestä vastaavan muotoilija Veera Kolehmaisen kanssa, ja Partanen vastaa myös tilan sisustussuunnitelmasta, jolla on pyritty kunnioittamaan rakennuksen historiaa ja osaltaan mahdollistamaan tilan monikäyttöisyys.

– PSG-Asennus ja yrittäjä Pertti Gustavsson on tehnyt ja tekee ison työn remontin onnistumiseksi, Matti Makkonen kiittelee.

Muun muassa yläkerran eteisbaarissa on yhdistyksen hallituksen jäsenten lisäksi ahkeroinut toistakymmentä talkoolaista ja paikkaa on tehty innolla yhdessä. Yläkertaan on Makkosen mukaan suunnitteilla pystyttää eri toimijoiden toimesta esimerkiksi taidenäyttelyitä. Yläkerrassa ovat myös ravintolatilat, joihin haetaan mahdollisesti ravintolayrittäjä toimintaa pyörittämään.

Alakertaan remontoidaan katsomotilat näyttämöineen. Enimmillään katsomossa on 230 paikkaa ja yläkerrassa 50 paikkaa. Yhdistys on ottanut myös vastaan nimiehdotuksia uudelle paikalle, ja niitä tulikin yli 80 kappaletta.

– Hallitus makustelee vielä vaihtoehtoja lopulliseksi nimeksi, ja kulttuurikellari toimii toistaiseksi luontevana kutsumanimenä paikalle. Kevään aikana sitten julkistamme paikan uuden nimen, Makkonen kertoo.

Lauantain avoimissa ovissa voi liittyä yhdistyksen jäseneksi ja nähdä ja kuulla esittävää taidetta. Esillä on myös paikan historiaa ja uusia tilasuunnitelmia. Lisäksi voi esimerkiksi ilmoittautua talkooavuksi rakennustöihin.

Kyseisenä päivänä on Matti Makkosen mielestä myös erinomainen tilaisuus kenelle vaan tarkastella erilaisia yhteistyömahdollisuuksia, joita kulttuurikellari olemassaolollaan tarjoaa. Niin yritykset, yhdistykset kuin esiintyjätkin ovat hänen mukaansa tervetulleita kuulemaan, yleisön lisäksi, mistä toiminnassa on kyse.

– Tällä talolla on mielenkiintoinen historia elokuvateatterista keilahalliksi, mutta myös sen tulevaisuus tulee olemaan mielenkiintoinen. Toivottavasti esimerkiksi paikalliset yritykset ymmärtävän tämän paikan arvon positiivisen imagon tuojana, yhdistyksen sihteerinä toimiva Veera Kolehmainen sanoo.

Tilat pyritään saamaan käyttökuntoon toukokuun loppupuolella.

Tilan kunnostamiseksi on Makkosen mukaan haettu avustuksia, mutta alkuvaiheessa syntyvien väistämättömien kulujen kattamiseen apua pyydetään myös kaikilta kulttuurin ystäviltä joukkorahoituksen muodossa. Kunnostustyöt on aloitettu hankkeeseen mukaan lähteneen Värilinja Oy:n avustuksella, ja lisää paikallisia yhteistyökumppaneita kaivataan erityisesti esiintymislavan ja katsomorakenteiden toteuttamiseen.

Yhdistys on avannut sähköpostiosoitteen: tuomiti@mbnet.fi. Siihen voi jokainen halukas ilmoittautua vapaaehtoiseksi tekemään osaltaan savonlinnalaista kulttuurihistoriaa.

Aiheet:
Kellarin kasvatti kommentoi perjantaina 16.3.2018 klo 20:59 Vastaa kommenttiin
Mahtavaa toimintaa! Kiitos jo etukäteen. Todella paljon kiitos!
Erkki Einari kommentoi keskiviikkona 14.3.2018 klo 12:10 Vastaa kommenttiin
Hieno homma. Suunnitelmat näyttävät hyviltä.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta
Hospitz.jpg
Uutiset

Hospitzille uusi isäntäpari

Perhehotelli Hospitz saa uuden isäntäparin. Vuodesta 1992 hotellia pyörittäneet Helena ja Veijo Kuitunen myivät Hospitzin liiketoiminnan Kalevi Korjalalle ja Anne Timbergille omistamansa Wivilla…
Rotinat.jpg
Uutiset

Kuutti sai rotinansa kymmenennen kerran

”Oi sinä hylje Saimaan…” kajahti Kuutin rotinoiden loitsu viime sunnuntaina Savonlinnan torisillalla. Hanski-norppa (Hannu Härkönen) luki yhdessä Erkki Ekin (Juha Taskinen) kanssa…
Häkkänen_4398.jpg
Uutiset

Lisää rahaa velkaneuvontaan

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) vieraili maanantaina Savonlinnassa. Hän tutustui kokoomuksen uutena sote- ja maakuntauudistuksen pääneuvottelijana Sosterin ja Savonlinnan keskussairaan…
lvipalvelu_4319.jpg
Uutiset

LVI-Bioneerit ja Savonlinnan LVI-Palvelu – Nuorempi Leinonen yritysten johtoon

Kiteeläinen LVI-Bioneerit Oy ja sen tytäryhtiö Savonlinnan LVI-Palvelu Oy on saanut uuden vetäjän ja omistajan. LVI-Bioneerien perustaja Simo Leinonen on maanantaina…
Hopearanta-78_250.jpg
Uutiset

Hopearannan palvelutalo täyttää 120 vuotta

Olavinlinnaa vinottain vastapäätä oleva Hopearannan palvelutalo juhlii 120-vuotisjuhlavuotta. Hopearanta juhlii pitkin vuotta, mutta juhlavuosi aloitetaan perjantaina 2. maaliskuuta kello…
Taidelukio_4266.jpg
Uutiset

Savonlinnan Taidelukio on erikoislukioiden huippua

Savonlinnan Taidelukio on saanut laajaa tunnustusta toiminnastaan. Viimeisin tunnustus tuli lokakuussa 2017, jolloin koulutuksen arviointineuvoston ja opetus- ja…
Kuitu-IMG_4193.jpg
Uutiset

Kuitulaboratorion kolmos­vaihe otettiin käyttöön

Biotuotetekniikan osaamiskeskittymä vahvistuu SavonlinnassaKaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Kuitulaboratorion laajennus eli Kuitu3 vihittiin käyttöön tiistaina Savonlinnan Teknologiapuistossa.…
Apteekki-IMG_4145.jpg
Uutiset

Pääskylahden sivuapteekki muutti Mertalaan

Linnanportin apteekin omistama Pääskylahden sivuapteekki on muuttanut Mertalan S-Marketin yhteyteen Mertajärventielle. Linnanportin apteekin apteekkari Eija Nousiainen uskoo, että uusissa,…