Kulttuuri Päivi Luostarinen /

Oopperakuorolaisesta Faustin naispääosaan

Tepponen web.jpg
Kymmenen vuotta sitten sopraano Marjukka Tepponen, silloin yksi Savonlinnan ooppeakuorolaisista, valittiin kuoron talvikonsertin solistiksi. Nyt hän laulaa naispääosan Faust-oopperassa Olavinlinnassa.

– Savonlinnalla on ollut suuri merkitys urallani oopperalaulajaksi, kuopiolaislähtöinen sopraano Marjukka Tepponen sanoo.
– Lauloin neljänä kesänä Savonlinnan oopperakuorossa vuosina 2005-2008. Siinä pääsi seuraamaan ammattilaisten työskentelyä ja oppimaan oopperanteon prosessin, näki työn kautta kuinka ooppera konkreettisesti rakentuu yhteistyönä.

Marjukka Tepponen voitti Savonlinnassa Timo Mustakallion laulukilpailun kesällä 2008.
– Ympyrä on sulkeutunut, hän sanoo. Tie rivikuorolaisesta oopperan solistiksi on avautunut.
– Kymmenen vuotta sitten minut valittiin Savonlinnan oopperakuoron konserttikiertueelle solistiksi. Lauloin Margaretan Jalokiviaarian Gounodin Faust-oopperasta. Nyt esitän koko Margaretan roolin Olavinlinnassa.
Jalokiviaaria on viattoman kepeä ja iloinen, jossa tyttö, Margareta, pukee ihastuneena päälleen ovelleen ilmestyneet korut. Läsnä on samalla kohtauksen pimeäkin puoli. Korujen jättäjällä, Mefistolla, on pahat mielessään.
Faustin libretto perustuu Goethen klassikkotarinaan. Saatana, Mefisto, tarjoaa elämäänsä väsyneelle tohtori Faustille aisti-iloja ja nuoruuden hekumaa, jos tämä lupaa myydä sielunsa paholaiselle.

Margaretan rooli on äänellisesti haastava. – Siitä löytyy todella laaja skaala erilaista laulettavaa ja erilaisia tunnetiloja. Rooli muuttuu oopperan myötä, joten oman laulamisenkin on muututtava. Kolmanteen näytökseen asti se on kohtuullisen kevyt, mutta sitten se on yhtä tykitystä, Marjukka Tepponen kuvailee.
– Roolini opiskelua helpotti se, että pari vuotta sitten levytin Margaretan osan.
– Kropan pitää olla kunnossa. Kehoa on treenattava ja kestävyyttä harjoiteltava kuin urheilijan, hän sanoo. – Olen ollut aina liikunnallisesti aktiivinen. Nuorena harrastin telinevoimistelua, koripalloa, hiihdin ja sittemmin löysin golfin, mikä on myös hyvin rentouttavaa.

– Lukioaikana Kuopiossa tarttui myös kipinä oopperaan. Kävin katsomassa  La Bohème -oopperan useaankin kertaan.
Siinä esiintyivät muun muassa Johanna Rusanen ja Helena Juntunen. Silloin ajattelin, että jospa minäkin joskus nousisin oopperalavalle, Marjukka Tepponen muistelee.

Mitä musiikki sinulle nyt merkitsee?
– Se on elämäntapa, hän vastaa. Se on kuulunut Marjukan elämään aina. Isä oli ammattimuusikko. Hän toimi sellistinä Kuopion kaupunginorkesterissa. Marjukka aloitti pianotunnit viisivuotiaana. Hän lauloi paljon yhdessä sisarensa kanssa. Laulu veikin sittemmin voiton pianon soitosta.

Moni muistaa uutisen jonkun vuoden takaa kuinka solistina esiintynyttä laulajaa kosittiin kesken uudenvuoden juhlagaalan Jyväskylässä. Avopuoliso, amerikkalainen baritoni Kevin Greenlaw todella kosi Marjukka Tepposta. Orkesterin kapellimestari Ville Matvejeff oli mukana juonessa - ja illan solisti koki elämänsä yllätyksen.
–Vähän ihmettelin miksi Kevin, joka osasi hyvin osansa, oli niin jännittynyt kun lauloimme yhdessä Don Giovannin dueton, Marjukka kertoo.
Dueton jälkeen musiikki hiljeni, ja mies kaivoi taskustaan sormuksen ja tunnusti rakkautensa englanniksi. Uutisen mukaan hän kysyi sitten liikuttuneelta Tepposelta suomeksi: "Tahdotko tulla vaimokseni?" . Tepposen vastattua myöntävästi yleisö nousi osoittamaan suosiotaan.

Nyt sitten kymmenen kuukauden ikäinen pieni Evert seuraa vanhempiaan eri puolille maailmaa.
– Hänellä on kahden maan passi. Olemme pystyneet järjestämään työmme ja esiintymisemme niin, että olemme voineet pitää lapsen mukanamme, Marjukka kertoo.

Kun haastattelumme alkoi olla päätöksessä, pieni mies ja hänen isänsä tulivat noutamaan äitiä yhteiselle lounaalle.
Perhe asuu nykyisin Lontoossa. Näemme Marjukka Tepposen ensi kesänäkin Savonlinnassa. Hän esiintyy Mozartin c-molli-messussa Kerimäen kirkossa.

Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta