Uutiset Jari Rusanen /

Osa Uuttamaata neuvostoliittolaisissa käsissä

Lena-Selen-ja-isoäitidegerbyssä-1956.jpg
15-vuotias Lena Selén ja hänen isoäitinsä Degerbyssä helluntaina 1956. Vuokra-ajan jäljiltä heidän kotitalonsa on vain rauniokasa. (Kuva: L. Selénin kotialbumi)
Porkkalan vuokra-alue Helsinkiä valvomassa 1944-56  

Yhtenä kohtana Moskovan välirauhanehtoja 19.9.1944 oli Porkkalan alueen vuokraaminen Neuvostoliitolle, ja jo kymmenen päivää myöhemmin alue siirtyi Neuvostoliiton haltuun. Porkkalan vuokra-alueesta tuli avoin haava Suomen pääkaupungin kupeeseen.

Rauhanehtojen mukaisesti Porkkala oli vuokrattava Neuvostoliitolle peräti 50 vuodeksi eli vuoteen 1994 saakka. Kooltaan Porkkalan vuokra-alue oli 380 km2 sisältäen mm. käytännössä koko Degerbyn kunnan, ja vesialueineen alue oli peräti 1000 km2. Vuokraa Neuvostoliitto maksoi siitä viisi miljoonaa markkaa vuodessa, ja lisäksi sopimukseen kuului neuvostojoukkojen kauttakulkuoikeus Suomen alueen kautta Porkkalaan.

Vuokra-alueen yli 7000 asukasta siirtyivät muualle Suomeen, ja heidän asuntonsa otettiin sotilaskäyttöön tai alueelle muuttaneiden venäläisperheiden asunnoiksi taikka purettiin pois. Vuonna 1947 Suomi sai oikeuden käyttää alueen läpi kulkevaa rautatietä, junanvaunujen ikkunat tosin peitettyinä. Kuin muistutukseksi vuokra-alueen uudesta isännästä juniin tuli alueen läpikulun (41 km) ajaksi neuvostoliittolaisia sotilaita järjestystä valvomaan.

Vuokra-alueella toimi Neuvostoliiton laivastotukikohta ja Mäkiluodon rannikkotykistölinnake, josta voitiin tehokkaasti valvoa Suomenlahdella kulkevaa liikennettä. Tekniikan kehittyessä Porkkalan vuokra-alueen merkitys kuitenkin väheni, ja ajatus alueen ennenaikaisesta palauttamisesta alkoi saada Stalinin kuoleman (1953) jälkeen jalansijaa Neuvostoliitossa.

Suomen ja Neuvostoliiton suhteet olivat lämpiämään päin, mutta lisäksi Nikita Hrustshevin johtama Neuvostoliitto halusi osoittaa käsityksensä ulkomailla sijaitsevista tukikohdista myös maailmanlaajuisesti. Porkkalan alue oli sen viimeinen ulkomainen laivastotukikohta, ja kun sekin lopetettaisiin, Yhdysvallat ja muut voisivat ottaa Neuvostoliitosta mallia.

Tasavallan presidentti J. K. Paasikiven Moskovan-vierailun yhteydessä syyskuussa 1955 suomalaiset saivatkin kuulla ilouutisen: Porkkala palautetaan Suomelle jo tulevana vuonna. Vastaavasti Suomi lupautui jatkamaan YYA-sopimusta 20 vuodella.

Jo ennen Paasikiven matkaa Neuvostoliitto oli alkanut tyhjentää Porkkalaa sotilaistaan ja sotakalustostaan, ja esimerkiksi tärkeä Mäkiluodon tykkitorni räjäytettiin maan tasalle. Palautussopimus allekirjoitettiin 26.1.1956, ja vielä samana päivänä suomalaiset rajajoukot marssivat Porkkalaan. Yli 11 vuotta kestänyt vuokra-aika oli päättynyt.

Suomalaisten paluu

Kun suomalaiset siviilit pääsivät Porkkalaan helmikuussa, heitä kohtasi yleensä ikävä näky. Monet talot ja puutarhat olivat asumattomina rapistuneet, toisia oli asuttu alas tai jopa kokonaan kadonnut. Monet viljapellot olivat villiintyneet ja hautuumailta löytyi kaadettuja tai rikottuja hautakiviä, minkä lisäksi niitä löytyi lähimetsistä tai ”hyötykäytöstä”. Alueelle oli noussut myös uusia rakennuksia ja peräti toistakymmentä ns. riemukaarta - joista vain yksi on säilytetty.

Valtio korvasi osan asukkaille koituneista materiaalisista menetyksistä, ja lisäksi menetyksiä kokeneet maanomistajat saivat maanhankintalain nojalla oikeuden lunastaa uusia kiinteistöjä alennettuun hintaan. Vähitellen elämä Porkkalan vuokra-alueella palasi lähes entiselleen.

Moniin vuosiin vuokra-aikaa ei isommin muisteltu, mutta alueella paljon liikkunut ja siellä lapsena asunutkin toimittaja Lena Selén sai runsaat 20 vuotta sitten idean vuokra-alueen ja -ajan historian tallentamisesta kirjaan ja museoon.

-Kiinnostus Porkkalan vuokra-aluetta kohtaan heräsi Neuvostoliiton romahduksen myötä hyvin laajasti, Lena Selén muistelee. -Yhä useammat halusivat kertoa muistojaan tuosta ajasta, ja myös kuvia ja esineistöä alkoi kertyä kiitettävästi.

Hankkeen eteenpäinviemisestä Selén kiittelee etenkin taiteilija Lars Söderlundia sekä Degerbyn kyläyhdistystä, joiden toiminnan hän katsoo ratkaisevasti vaikuttaneen aiheen ympärille nousseen Degerby Igor -museon syntyyn.

-Igor oli täällä sotavankina ollut lapsirakas mies, joka veisteli lapsille leluja ja oli muutenkin pidetty, Lena Selén kertoo. - Lisäksi eilen on ruotsiksi i går, joten ainakin minä pidin ja pidän nimeä erinomaisena ja kansainvälisenäkin.

Igor-museo Degerbyn entisessä kunnantalossa/piharakennuksessa toimii paljolti erilaisten hankerahoitusten ja talkootoiminnan turvin. Yleisölle se on avoinna kesäaikana ti-la klo 11-16 ja tammikuusta toukokuun loppuun la klo 12-16 sekä ryhmille erillistilauksesta muulloinkin.

-Nyt joulukuun ajan museo on kiinni, koska olen silloin etelän lämmössä, virallisesti jo eläkkeellä oleva Lena Selén sanoo, mutta lupaa heti loman jälkeen taas palata työhönsä museoon.

Kertonee hyvin, miten tärkeä tämä nainen on sekä Igor-museolle että koko Porkkalan vuokra-ajan perinteen kantajana.

Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta
SarinTalli_3464.jpg
Uutiset

Laskiaisriehassa juhlittiin 20-vuotiasta Ratsastuskoulu Sarin Tallia

Sari ja Timo Karvoselle ansiomerkitSavonlinnassa Ratsastuskoulu Sarin Tallilla vietettiin sunnuntaina perinteistä laskiaisriehaa kauniissa kevätsäässä. Sarin Tallilla on järjestetty…
veistäjät.jpg
Uutiset

Jäänveistön maailmanmestarit Enonkoskella

Enonkosken keskustassa maailmanmestarit Mongoliasta tehneet neljä upeata taideteosta. Tekijät vasemmalta Baatar Dorjamil ja Lkhvadorj Dorjsuren. Miehet voittivat jäänveiston maailmanmestaruuden viime…
spr_4132.jpg
Uutiset

Sosterin kotihoito sai ison lahjoituksen

SPR:n ystävätoiminnassa kymmeniä vuosia aktiivisesti toiminut henkilö on tehnyt ison lahjoituksen SPR:n Savonlinnan osastolle. Lahjoittaja haluaa pysyä tuntemattomana. SPR kanavoi lahjoituksen…
Nestori_4061.jpg
Uutiset

Ikääntyneille neuvontapiste

Nestorin toiminta alkaa 12. helmikuutaIkääntyneille ihmisille ollaan käynnistämässä ihan uudenlaista neuvontatoimintaa. Ikääntyneiden ja heidän läheistensä toiveesta ja tarpeesta Sosterin…
Höök_4016.jpg
Uutiset

Laskiaishössäkkä Maatilamatkailu Höökissä

Nyt myymään omia tuotteita paikan päälleLauantaina 10. helmikuuta järjestetään Maatilamatkailu Höökissä Pihlajalahdessa Laskiaishössäkkä, kuten paikan omistaja Kaarina Höök innostuu tapahtumaa…
Marja_4069.jpg
Uutiset

Marjoista on moneksi

Saimaan Marja on vuonna 2004 perustettu perheyritys, jonka marjakastikkeet, kylmäpuristetut mehut, hillot, lanttu- ja porkkanatuotteet sekä sienisalaatit ja uusimpana tuotesarjana kolmenlaiset…
Niinisto-4004.jpg
Uutiset

Niinistön ylivoimaa myös Savonlinnassa

Valitsijayhdistyksen ehdokas Sauli Niinistön valinta tasavallan presidentiksi seuraavaksi kuudeksi vuodeksi oli suorastaan häkellyttävän murskaava. Hän meni läpi jo ensimmäisellä kierroksella…
havainnekuva.jpg
Uutiset

Tornihotellin asunnoista yli 70 prosenttia varattu

Primehotels Oy on valmistellut 16-kerroksisen Casino Tower tornihotelli-investoinnin toteuttamista Savonlinnaan. Investoinnin maaliin saattamiseksi Savonlinnan kaupunki myy Primehotels…