Paikallisuutiset Kari Tegelberg /

Oskar Muhosen pitkä matka kotipitäjän multiin

Sankarihautaus IMG_5464.jpg
Korpraali Oskar Albin Muhonen sai viimeisen leposijan Savonrannan sankarihautausmaahan viime lauantaina. Hän oli kaatunut joko 26. tai 27. kesäkuuta 1944.

Aunuksen Tuuloksen taistelussa 26. tai 27. kesäkuuta 1944 kaatunut korpraali Oskar Albin Muhonen on pitkän ajan jälkeen vihdoin päässyt kotipitäjänsä Savonrannan sankarihautausmaan multiin. Vuonna 1905 syntyneen Oskar Muhosen maalliset jäännökset ja hänen tuntolevynsä löysi savonlinnalainen, eläkkeellä oleva apulaispoliisimestari Ismo Mikkonen.

– Oskar Muhonen ja toinen löytämäni mies olivat kaatuneet niin sanotussa metsätaistelussa ja heidän jäännöksensä löytyivät metsäkarikkeen alta, Tuuloksen kylältä, läheltä Laatokan rantaa, Mikkonen kertoo.

Oskar Muhonen haudattiin viime lauantaina Savonrannan sankarihautausmaalle. Siunauksen toimitti Savonrannan kirkkopiirin pastori Jaakko Parkkinen. Hän totesi muun muassa muistopuheessaan, että nyt, vuosikymmeniä myöhemmin hänen sotaretkensä on viimein päättynyt.

– Hän on palannut kotiseudulleen takaisin. Siunaten saatamme haudan miehen, joka vei palvelunsa loppuun asti. Häntä meidän on kiittäminen siitä, että Suomen sinivalkoinen lippu liehuu vapaana tänään lippusaloissa. Samalla kiitämme kaikista niistä sankarivainajista, joiden ansiosta olemme saaneet kehittää maastamme yhden parhaiten menestyneen maan maailmassa, Parkkinen totesi helteisessä säässä pidetyssä siunaustilaisuudessa.

Ismo Mikkosella on meneillään 25. kesä, jolloin hän on ollut etsimässä kaatuneita Karjalan lukemattomilla taistelupaikoilla.

– Olen ollut näinä vuosina kotiuttamassa reilun komppanian verran miehiä heidän kotikonnuilleen, Mikkonen kertoo. Komppaniassa on noin 150 miestä.

Ennen etsintämatkaa hän on selvittänyt sotapäiväkirjoista tarkemmin, missä taisteluja on käyty ja kuinka paljon niissä on kaatunut suomalaisia sotilaita. Myös paikallisten ihmisten apu on Mikkosen mukaan ollut arvokasta kaatuneita etsiessä.

– Yleensä paikalliset ovat suhtautuneet työhömme hyvin ja asiallisesti, juhannuksen jälkeen Aunukseen etsintämatkalle jälleen lähtevä Mikkonen kertoo.

Vaikka hän on ollut löytämässä yli 150 vainajaa, ei hän ole osallistunut kuin muutamaan siunaustilaisuuteen vuosien varrella, vaikka kutsuja on tullut runsaasti.

– Minä olen tehnyt osuuteni siinä vaiheessa, kun tieto tunnistamisesta on tullut minulle ja tiedän, että ihmisten epätietoisuus on hälvennyt. Se on paras palkinto tehdystä työstä, Mikkonen pohtii.

Käytännössä prosessi etenee niin, että kaatuneitten maalliset jäännökset toimitetaan löytöpaikalta Viipuriin Sotavainajien muiston vaalimisyhdistykselle. Kun Venäjä antaa luvan, siirretään jäämistöt Helsinkiin tarkempia tutkimuksia varten.

Suomen ja Venäjän valtioiden välinen valtiosopimus mahdollisti niin sanotulle luovutetulle alueelle ulottuvan sotavainajien muiston vaalimistyön vuonna 1992. Kentälle jääneiden suomalaisten sotilaiden jäänteiden etsinnöissä on vuosina 1992-2014 löydetty ja palautettu Suomeen haudattaviksi noin 1 180 sotilaan jäänteet. Henkilöllisyyden selvittämistä varten osa jäänteistä on ollut DNA-tutkimuksissa Helsingin yliopiston oikeuslääketieteen laitoksella. Näin on saatu selville yli 360 vainajan henkilöllisyys.

– Toiminta on Suomessa puolustusministeriön alaista vapaaehtoistyötä, jossa olen ollut alusta alkaen mukana, Mikkonen kertoo.

Hänen löytämiään sankarivainajia on haudattu eri puolille Suomea, muun muassa Liperiin, Rovaniemen maalaiskuntaan ja Rymättylään.


Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta
Kolmosen kuva.jpg
Uutiset

Taksiuudistukseen rauhallisin mielin

Etelä-Savon Taksi Oy:n hallituksen savonlinnalainen puheenjohtaja Juha Hämäläinen sanoo, ettei hän usko taksien määrän esimerkiksi Savonlinnan seudulla lisääntyvän kovinkaan paljoa, vaikka…
Metsäyhteistyö IMG_5603.jpg
Uutiset

Savonlinna vahvistaa metsäyhteistyötä Venäjälle

Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine ja St Petersburg State Technical Forest University:n rehtori Jurii Belenkij ovat allekirjoittaneet sopimuksen, jolla luodaan yhteistyöhankkeita…
Lörtsypoika IMG_5532.jpg
Uutiset

Lörtsyille kierrätettävä pakkaus

Savonlinnalainen lörtsyjen valmistaja Lörtsypojat on hankkinut käyttöönsä uudenlaisen pakkauskoneen. Flow pack-pakkauslaite säästää yrittäjä Jukka Hyytiäisen mukaan pakkauskustannuksissa ja…
Sairanen ja Helander.jpg
Uutiset

Ei ylimääräistä valtuustoa kouluverkon vuoksi

Ryhmänjohtajat sopivat yhteisessä neuvottelussa  Savonlinnan kaupunginvaltuuston kaikkien poliittisten ryhmien ryhmänjohtajat päättivät yksimielisesti maanantaina, ettei…
Wuorinen IMG_5487.jpg
Uutiset

Maakuntahallituksen puheenjohtaja: Soten kaatuminen johtaisi kunnat talouskurimukseen

Iso joukko sosiaali- ja terveysuudistuksen valmistelussa olevista eri alojen asiantuntijoista on sitä mieltä, että maakuntavaalien järjestäminen ensi vuoden keväällä on epärealistinen tavoite.…
Juhannusjuttu.jpg
Uutiset

Juhannuksen aukiolot ja palvelut

Tulevana perjantaina koko Suomi vetäytyy viettämään jälleen keskikesän suurinta juhlaa, juhannusta. Perinteisen rantajuhannuksen ohella ihmiset viettävät juhannusta entistä useammin…
Risteily IMG_5412.jpg
Uutiset

Höyrylaivalla ja bussilla Punkaharjulle

Kesäkuun 27. päivä käynnistyvät säännölliset höyrylaivaristeilyt Savonlinnasta Punkaharjun harjumaisemiin. Asialla on Janne Leinosen LP Management Oy ja sen omistama s/s Punkaharju -höyrylaiva.…
Sankarihautaus IMG_5464.jpg
Uutiset

Oskar Muhosen pitkä matka kotipitäjän multiin

Aunuksen Tuuloksen taistelussa 26. tai 27. kesäkuuta 1944 kaatunut korpraali Oskar Albin Muhonen on pitkän ajan jälkeen vihdoin päässyt kotipitäjänsä Savonrannan sankarihautausmaan multiin.…