Ihmiset Kari Tegelberg /

Parkkiperhoset ilmestyivät katukuvaan

Parkkiperhoset IMG_5335.jpg
Parkkiperhoset liihottelevat jälleen Savonlinnan keskusta-alueella. Nea Repo (vas.), Vilma Laine, Elina Aaltola, Amanda Björkman ja Anniina Ruuskanen valmiina kierrokselle.

Yksi kesän varma merkki Savonlinnassa on jo vuodesta 2005 ollut parkkiperhosten ilmestyminen keskustan katukuvaan. Tänä kesänä, aina koulujen alkuun saakka, heitä potkulautailee kymmenen nuorta neitosta vilkkaimpana aikana heinäkuussa. Kesäkuun ajan heitä on liikkeellä viisi perhosta. Joensuulainen Janne Ripatti aloitti parkkiperhostoiminnan kotikaupungissaan neljä vuotta Savonlinnaa aiemmin.

Perhosten liihottelualue keskustassa on siellä, missä kaupunki kerää pysäköinnistä maksun. Uutena tällaisena alueena tänä kesänä on Olavinkadun länsipää, Sokoksen edustan liikenneympyrästä Kirkkokadun risteykseen saakka. Tuolle alueelle on tuotu uusimmat pysäköintimittarit.

Savonlinnan kaupunki otti tälle kesälle käyttöön uudet mittarit. Niihin voi pysäköinnin maksaa käteisen lisäksi maksukortilla. Janne Ripatti harmittelee, että uusissa mittareissa pienin rahasumma, joka kelpaa maksuvälineeksi, on 50 sentin kolikko.

– Pitää kyllä sanoa, että näin pieneksi kaupungiksi parkkeeraaminen maksullisilla paikoilla on aika kallista, peräti kolme euroa tunnilta. Eli 50 sentillä saa pysäköintiaikaa vain 10 minuuttia, Ripatti taivastelee.

Parkkiperhosten toimintaideana alusta alkaen on ollut antaa autolle, jonka pysäköintiaika on päättynyt, 12 minuuttia lisää laillista pysäköintiaikaa. Rahat parkkiperhostoimintaan on kerätty täkäläisiltä yrityksiltä. Lisätessään aikaa parkkimittariin, perhoset samalla jättävät auton tuulilasiin viestin, josta selviää, mikä yritys pelasti autoilijan pysäköintisakolta.

Parkkiperhoset ovat saaneet työhön jo peruskoulutuksen. Lisäksi he ovat tutustuneet linja-autoretkellä Olavinlinnaan, Tanhuvaaraan, Lustoon ja Oraviin. Kesäkuun 14. ja 15. päivä heille järjestetään matkailukoulutusta Savonlinnan seudun Matkailu Oy:n toimesta. Tarkoitus on, että perhoset pystyvät kertomaan työnsä ohessa matkailijoille suosituista käynti- ja tutustumiskohteista.

Parkkiperhoset ovat iältään 16–18-vuotiaita peruskoululaisia ja lukiota käyviä nuoria. Heidän työaikansa on pääsääntöisesti arkisin 9–17. Jos arkena on ollut niin huono sää, ettei työtä ole voinut tehdä, voivat he Janne Ripatin mukaan korvata sen tekemällä töitä myös lauantaina.

Anniina Ruuskanen oli jutuntekopäivänä ennättänyt laittaa jo kahteen autoon ostetusta lisäajasta kertovan lapun tuulilasiin. Toisen auton omistaja tuli paikalle, hänen laittaessaan lappua tuulilasiin. Auton omistaja luuli, että sakot on tulossa ja selitti kovasti, että hän lähtee kyllä heti pois.

– Nauruksihan se meni, kun he kuulivat millä asialla olin, Anniina kertoo hymyillen.

Hän myös sanoo että parkkiperhosena toiminen on mukavaa, kun saa olla ulkona ja tavata paljon muita ihmisiä. Tätä mieltä ovat varmasti myös muut perhoset.


Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta