Ihmiset Hanna Vartio /

Parta vaatii huolenpitoa

Lensu_1944.jpg
Opettaja Pasi Lensu ajaa asiakkaan partaa perinteisin menetelmin, eli partaveitsellä.

Pasi Lensu on opettanut parturi-kampaajiksi valmistuvia jo 25 vuoden ajan. Pieksämäeltä lähtöisin oleva kampaaja- ja parturimestari valmistui ammattiin 17-vuotiaana ja työskenteli kuuden vuoden ajan äitinsä parturi-kampaamossa.

Jyväskylän ammatillisesta opettajakorkeakoulusta myöhemmin opettajaksi lukenut Lensu aloitti opettajan työn Savonlinnan ammattikoulun parturi-kampaajalinjalla1993. Opetukseen kuuluu parran muotoilu ja -hoito, ja siihen perehtyminen onkin vienyt Lensun mennessään. Puheessa vilisee ammattitermejä ja kädet käyvät kun Lensu kuvailee partaveitsen oikeita leikkauskulmia.

Parranhoitotuotteiden valikoima on laajentunut huomattavasti viime vuosina. Alan erikoisliikkeistä sekä netistä saa välineitä ja hoitoaineita jokaiseen makuun. Sähköparranajokoneet pitävät ykkössijaa, mutta höylien, vaihtoteräveitsien ja kestoveitsien suosio on nousussa.

– Kertakäyttöiset ja vaihtoteräiset muovihöylät tuottavat valtavat jätemäärät, mutta nuoriso valveutuu voimakkaasta brändäyksestä huolimatta ja on alkanut suosimaan perinteisiä vaihtoterähöyliä, Lensu huomioi.

Trendissä on myös nostalgiaa; moni muistaa isoisän höylän ja terät. Päivittäistavarakauppa on huomannut tämän, ja valikoimiin on alkanut palautua perinteistä välineistöä. Koululle tuodaan aika ajoin laatikoiden kätköistä löytyneitä parranajovälineitä tunnistettaviksi ja huollettaviksi. Samalla muistellaan ja tarinoidaan ja siirretään tätä kulttuuriperintöä nuoremmille.

Buumi parran kasvatukseen ja hoitoon on nousussa nuorten keskuudessa. Elämyksiä etsitään, ja halutaan kokea oman naamakarvoituksen muotoilu ammattilaisen tekemänä partaveitsellä kaikkine hemmotteluineen. Samalla saadaan hoito-ohjeet ja -vinkit kotioloihin.

– Ihmisen ikääntyessä hiustenkasvu hidastuu, mutta parrankasvulle käy päinvastoin ja siihen kiinnitetään huomiota. Moni varttuneempi asiakas käykin meillä muotoiluttamassa partansa myös hiustenleikkauksien välissä, Lensu kertoo.

Osa parturi-kampaajista hakee täydentävää koulutusta halutessaan laajentaa yrityksensä palvelutarjontaa. Savonlinnasta löytyy jo yrittäjiä, joilla on liiketilassaan oma parranhoitopiste aiheeseen viittaavin sisustuksin.

– Koulutusta haetaan tietojen päivittämiseksi ja tekniikan hallintaan. Kurssilla pääsee kokeilemaan ja etsimään omaan käteen sopivia veitsiä, joiden käsittelyyn haetaan varmuutta ja rutiinia. Lensu kertoo myös kokeilevansa aina uusia välineitä ja tuotteita omiin kasvoihinsa.

– Täytyy tuntea välineet ja tuotteet, joilla opettaa. Olemme ottaneet haltuumme myös kestoveitsien tekniikat, joihin kuuluu parranajon lisäksi teroitukset ja nahkapalaan eli stroppiin ”oikaisemiset”.

Samiedu järjestää kysynnän mukaan koulutusta myös ilta-aikaan, jolloin yksinyrittäjien mahdollisuus osallistua helpottuu.

Opiskelijat tarvitsevat tietysti asiakkaita, ja Samiedussa käykin koko joukko miehiä muotoiluttmassa partansa, osa vakioasiakkaina. Aikaa käyntiin kannattaa varata pari tuntia ja käsittelyn kesto riippuu muotoiltavan parran koosta sekä siitä, millaiseen lopputulokseen halutaan päästä.


Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta
Hospitz.jpg
Uutiset

Hospitzille uusi isäntäpari

Perhehotelli Hospitz saa uuden isäntäparin. Vuodesta 1992 hotellia pyörittäneet Helena ja Veijo Kuitunen myivät Hospitzin liiketoiminnan Kalevi Korjalalle ja Anne Timbergille omistamansa Wivilla…
Rotinat.jpg
Uutiset

Kuutti sai rotinansa kymmenennen kerran

”Oi sinä hylje Saimaan…” kajahti Kuutin rotinoiden loitsu viime sunnuntaina Savonlinnan torisillalla. Hanski-norppa (Hannu Härkönen) luki yhdessä Erkki Ekin (Juha Taskinen) kanssa…
Häkkänen_4398.jpg
Uutiset

Lisää rahaa velkaneuvontaan

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) vieraili maanantaina Savonlinnassa. Hän tutustui kokoomuksen uutena sote- ja maakuntauudistuksen pääneuvottelijana Sosterin ja Savonlinnan keskussairaan…
lvipalvelu_4319.jpg
Uutiset

LVI-Bioneerit ja Savonlinnan LVI-Palvelu – Nuorempi Leinonen yritysten johtoon

Kiteeläinen LVI-Bioneerit Oy ja sen tytäryhtiö Savonlinnan LVI-Palvelu Oy on saanut uuden vetäjän ja omistajan. LVI-Bioneerien perustaja Simo Leinonen on maanantaina…
Hopearanta-78_250.jpg
Uutiset

Hopearannan palvelutalo täyttää 120 vuotta

Olavinlinnaa vinottain vastapäätä oleva Hopearannan palvelutalo juhlii 120-vuotisjuhlavuotta. Hopearanta juhlii pitkin vuotta, mutta juhlavuosi aloitetaan perjantaina 2. maaliskuuta kello…
Taidelukio_4266.jpg
Uutiset

Savonlinnan Taidelukio on erikoislukioiden huippua

Savonlinnan Taidelukio on saanut laajaa tunnustusta toiminnastaan. Viimeisin tunnustus tuli lokakuussa 2017, jolloin koulutuksen arviointineuvoston ja opetus- ja…
Kuitu-IMG_4193.jpg
Uutiset

Kuitulaboratorion kolmos­vaihe otettiin käyttöön

Biotuotetekniikan osaamiskeskittymä vahvistuu SavonlinnassaKaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Kuitulaboratorion laajennus eli Kuitu3 vihittiin käyttöön tiistaina Savonlinnan Teknologiapuistossa.…
Apteekki-IMG_4145.jpg
Uutiset

Pääskylahden sivuapteekki muutti Mertalaan

Linnanportin apteekin omistama Pääskylahden sivuapteekki on muuttanut Mertalan S-Marketin yhteyteen Mertajärventielle. Linnanportin apteekin apteekkari Eija Nousiainen uskoo, että uusissa,…