Ihmiset Hanna Vartio /

Parta vaatii huolenpitoa

Lensu_1944.jpg
Opettaja Pasi Lensu ajaa asiakkaan partaa perinteisin menetelmin, eli partaveitsellä.

Pasi Lensu on opettanut parturi-kampaajiksi valmistuvia jo 25 vuoden ajan. Pieksämäeltä lähtöisin oleva kampaaja- ja parturimestari valmistui ammattiin 17-vuotiaana ja työskenteli kuuden vuoden ajan äitinsä parturi-kampaamossa.

Jyväskylän ammatillisesta opettajakorkeakoulusta myöhemmin opettajaksi lukenut Lensu aloitti opettajan työn Savonlinnan ammattikoulun parturi-kampaajalinjalla1993. Opetukseen kuuluu parran muotoilu ja -hoito, ja siihen perehtyminen onkin vienyt Lensun mennessään. Puheessa vilisee ammattitermejä ja kädet käyvät kun Lensu kuvailee partaveitsen oikeita leikkauskulmia.

Parranhoitotuotteiden valikoima on laajentunut huomattavasti viime vuosina. Alan erikoisliikkeistä sekä netistä saa välineitä ja hoitoaineita jokaiseen makuun. Sähköparranajokoneet pitävät ykkössijaa, mutta höylien, vaihtoteräveitsien ja kestoveitsien suosio on nousussa.

– Kertakäyttöiset ja vaihtoteräiset muovihöylät tuottavat valtavat jätemäärät, mutta nuoriso valveutuu voimakkaasta brändäyksestä huolimatta ja on alkanut suosimaan perinteisiä vaihtoterähöyliä, Lensu huomioi.

Trendissä on myös nostalgiaa; moni muistaa isoisän höylän ja terät. Päivittäistavarakauppa on huomannut tämän, ja valikoimiin on alkanut palautua perinteistä välineistöä. Koululle tuodaan aika ajoin laatikoiden kätköistä löytyneitä parranajovälineitä tunnistettaviksi ja huollettaviksi. Samalla muistellaan ja tarinoidaan ja siirretään tätä kulttuuriperintöä nuoremmille.

Buumi parran kasvatukseen ja hoitoon on nousussa nuorten keskuudessa. Elämyksiä etsitään, ja halutaan kokea oman naamakarvoituksen muotoilu ammattilaisen tekemänä partaveitsellä kaikkine hemmotteluineen. Samalla saadaan hoito-ohjeet ja -vinkit kotioloihin.

– Ihmisen ikääntyessä hiustenkasvu hidastuu, mutta parrankasvulle käy päinvastoin ja siihen kiinnitetään huomiota. Moni varttuneempi asiakas käykin meillä muotoiluttamassa partansa myös hiustenleikkauksien välissä, Lensu kertoo.

Osa parturi-kampaajista hakee täydentävää koulutusta halutessaan laajentaa yrityksensä palvelutarjontaa. Savonlinnasta löytyy jo yrittäjiä, joilla on liiketilassaan oma parranhoitopiste aiheeseen viittaavin sisustuksin.

– Koulutusta haetaan tietojen päivittämiseksi ja tekniikan hallintaan. Kurssilla pääsee kokeilemaan ja etsimään omaan käteen sopivia veitsiä, joiden käsittelyyn haetaan varmuutta ja rutiinia. Lensu kertoo myös kokeilevansa aina uusia välineitä ja tuotteita omiin kasvoihinsa.

– Täytyy tuntea välineet ja tuotteet, joilla opettaa. Olemme ottaneet haltuumme myös kestoveitsien tekniikat, joihin kuuluu parranajon lisäksi teroitukset ja nahkapalaan eli stroppiin ”oikaisemiset”.

Samiedu järjestää kysynnän mukaan koulutusta myös ilta-aikaan, jolloin yksinyrittäjien mahdollisuus osallistua helpottuu.

Opiskelijat tarvitsevat tietysti asiakkaita, ja Samiedussa käykin koko joukko miehiä muotoiluttmassa partansa, osa vakioasiakkaina. Aikaa käyntiin kannattaa varata pari tuntia ja käsittelyn kesto riippuu muotoiltavan parran koosta sekä siitä, millaiseen lopputulokseen halutaan päästä.


Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta
Kotilo IMG_5399.jpg
Uutiset

Kotilo ry:lle Yhteis­kunnallinen yritys -merkki

Savonlinnalaiselle Kotilo ry:lle on myönnetty Yhteiskunnallinen yritys -merkin käyttöoikeus osoituksena liiketoiminnallisten ja yhteiskunnallisten tavoitteiden onnistuneesta yhdistämisestä. Merkin…
Portaat IMG_5384.jpg
Uutiset

Portaat auttavat kohti työtä tai opiskelua

Työnhakuun voi saada nyt ”Personal Trainerin”Portaat-hanke on toiminut Savonlinnan, Juvan ja Enonkosken alueilla viime vuoden alusta alkaen. Hanketta on vielä jäljellä reilu puoli…
Katsastus IMG_5371.jpg
Uutiset

Uusi katsastusasema avasi Asemantiellä

Asemantiellä, aivan rinnakkaisväylän tuntumassa aloitti toimintansa viime viikolla Itä-Savon katsastuksen toinen katsastusasema Savonlinnassa. Asemat omistaa mikkeliläinen E. Valjakka Oy. Uuden…
kesanavaus.jpg
Uutiset

Kesä tuli ryminällä kaupunkiin

Savonlinnan seudun kesä sai menneenä viikonloppuna upean alun. Etenkin lauantaina pikkuhiljaa lämmennyt sää sai kansan liikkeelle. Matkustajasatamassa tapahtunut laivojen siunaus…
Valtuusto IMG_5345.jpg
Uutiset

Sosteri ja kouluverkosto puhuttivat valtuustoa

Savonlinnan kaupunginvaltuustoa puhuttivat maanantai-iltana vanhat tutut aiheet, eli Sosterin huima yhdeksän miljoonan euron menojen ylitys ja kaupungin kouluverkon laajuus. Valtuusto joutuikin…
LC IMG_5312.jpg
Uutiset

Monilapsinen uusperhe saa lisää asumistilaa

Harvinaista leijonaklubien yhteistyötäNeljä Savonlinnan ja lähialueen Lions klubia ovat yhdistäneet voimansa ja avustavat monilapsisen uusperheen asunnon laajennusprojektia. Mukana ovat…
Adressi IMG_5295.jpg
Uutiset

Nätkin koulun puolesta adressi

856 nimeä kolmessa viikossaMaanantaina Nätkin vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Liisa Thil ja yhdistyksen jäsenet Kirsi Kokkonen ja Anna Kesälahti luovuttivat Savonlinnan kaupunginvaltuuston…
Jennica Jenni.jpg
Uutiset

Jennin yrittäjyys tuli täysi-ikäiseksi

Kauneuskeskus Jennican omistaja Jenni Muhonen on toiminut kauneus- ja hyvinvointialan yrittäjänä 18 vuotta, eli voidaan sanoa, että hänen yrittäjyytensä on tullut täysi-ikäiseksi.…