Paikallisuutiset Kari Tegelberg /

Sääminki-Seura herätetään eloon

Sääminkiseura-IMG_5136.jpg
Pekka Turtiainen (oik.) ja Jukka Nokelainen kutsuvat kaikki asiasta kiinnostuneet Sääminki-Seuran uudelleenperustamiskokoukseen toukokuun 17. päivä Säämingin seurakuntatalolle.

Ensi syyskuussa tulee kuluneeksi 60 vuotta Sääminki-Seuran ensimmäisestä perustamisesta. Sittemmin Patentti- ja rekisterihallitus lakkautti seuran toiminnan ilmeisesti siitä syystä, ettei seuralla ollut ollut toimintaa vuosikymmeniin. Seuran ensimmäinen puheenjohtaja oli kunnallisneuvos ja entinen sosialidemokraattien kansanedustaja Toivo Halonen Hannolanpellolta.

Mutta nyt seuran toiminta aiotaan elvyttää eloon. Puuhamiehinä elvytystoimissa ovat vanhat sääminkiläiset, moinsalmelainen Pekka Turtiainen ja Haapalassa syntynyt Jukka Nokelainen. He kutsuvat kaikki sääminkiläisiä juuria omaavat ja ylipäätään sääminkiläisyydestä ja todellisen emäpitäjä-Säämingin historiasta kiinnostuneet perinteikkään kotiseutuseuran perustavaan kokoukseen Säämingin seurakuntatalolle torstaina 17. toukokuuta kello 18. Tilaisuuden alussa kuullaan emerituskirkkoherra Jorma Marjokorven kertomana tarinoita Säämingistä.

Toinen puuhamiehistä Pekka Turtiainen on koonnut runsaasti vuosilukutietoa vanhasta Säämingin pitäjästä, jonka rinnalla emäpitäjänä tunnettu Kerimäki jää selkeästi kakkoseksi. Sääminki syntyi vuonna 1504, kun Juvan pitäjä oli kasvanut liian isoksi pinta-alaltaan.

Myöhemmin Säämingistä on erotettu omiksi pitäjikseen Rantasalmi vuonna 1578, Puumala vuonna 1617, Sulkava 1630 ja Kerimäki 1642. Rantasalmesta lohkaistiin omiksi pitäjikseen Heinävesi ja Kangaslampi ja Kerimäestä erotettiin Savonranta, Enonkoski ja viimeiseksi vuonna 1924 Punkaharju.

Niin Turtainen kuin Nokelainenkin haluavat tuoda seuran perustamisen myötä esille sen vahvan yhteenkuuluvaisuuden hengen, joka vanhojen sääminkiläisten keskuudessa on vallinnut vuosikymmenien ajan, vaikka pitäjä liitettiinkin Savonlinnaan vuonna 1973.

-Sääminkiläisyys on niin vahva side ihmisten kesken, ettei aikoinaan edes Venäjän ja Ruotsin valtakunnan raja, joka halkoi pitäjää, rikkonut tuota yhteenkuuluvuutta, Pekka Turtiainen sanoo hymyssä suin.

Idea seuran henkiin elvyttämisessä syntyi lähidemokratia-illassa, johon molemmat miehet osallistuivat. Pekka Turtiainen käytti tilaisuudessa voimakkaan puheenvuoron sääminkiläisyydestä, joka herätti Nokelaisessa voimakkaan tunteen, että nyt on aika toimia.

-Soitin Pekalle seuraavana päivänä ja ehdotin, että eiköhän ryhdytä elvytystoimiin, Jukka nauraa.

Säämingin pitäjässä oli 1960-luvulla lähes 12 600 asukasta. Ja 1970-luvulla, jolloin kuntaliitos tehtiin, asukkaita oli vielä noin 11 700. Kansakouluja Säämingissä oli 1960-luvulla 29, joista pelkästään Moinsalmentien vaikutuspiirissä seitsemän kyläkoulua.

Sääminki-Seuran uudelleenperustamiskokous Säämingin seurakuntatalolla toukokuun 17. päivä kello 18.


Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta