Paikallisuutiset Kari Tegelberg /

Saku Linnamurto Olavinlinnassa: Savonlinnalle oma Eurooppa-ohjelma

Linnamurto-IMG_3137.jpg
Saku Linnamurto toi tervehdyksen maanantaina Olavinlinnassa vietettyyn Eurooppa-päivään. Varsinaisesti päivää vietetään 9. toukokuuta.

Eurooppapäivää vietetään keskiviikkona 9. toukokuuta. Savonlinnassa otettiin varaslähtö päivän viettoon, kun Asukasloikka-hanke järjesti Olavinlinnassa oman tapahtuman maanantaina.

Tapahtumaan toi tervehdyksenä Savonlinnan kaupungin hallintojohtaja Saku Linnamurto.

-Savonlinnan Asukasloikka-hankkeen puheenjohtajana minulla on ilo tuoda kaupungin tervehdys tähän Eurooppa-päivän tapahtumaan, jonka järjestäminen on jälleen kerran vahva osoitus seutumme kolmannen sektorin aktiivisuudesta ja elinvoimasta. Linnamurto totesi.

Virallisesti Eurooppa-päivää vietetään eri puolilla Eurooppaa ylihuomenna 9.5. Toukokuussa 1950 Ranskan pääministerinäkin toiminut Robert Schuman julkisti ehdotuksen yhtenäisen Euroopan luomisesta välttämättömänä keinona rauhanomaisten suhteiden ylläpitämiseksi.

-Tänään me savonlinnalaiset juhlimme Eurooppa-päivää täällä Olavinlinnassa, jonka rakentamista - jo miltei 500-vuotta ennen Schumanin julistusta - voidaan pitää todellisena pohjoiseurooppalaisena käytännön toimenpiteenä. Olavinlinnan rakentamiskäskyn antoi Ruotsin kuningas, sen toimeenpanosta vastasi tanskalainen prinssi Erik Akselinpoika Tott.

-Yksittäisenä kuntalaisena haluaisinkin tässä Eurooppa juhlassa nostaa esiin tarpeen rakentaa Savonlinnan kaupungille oma, valtuustotasoinen Eurooppa-ohjelma. Tämä analyyttinen toimenpideohjelma voisi, paitsi tukea alueen matkailua ja elinkeinoelämää, myös vahvistaa seudun länsieurooppalaista kulttuuria yhteistyössä muiden EU-jäsenmaiden kanssa, Linnamurto korosti..

Tällä hetkellä savonlinnalainen Eurooppa-yhteistyö on usein hänen mukaansa yksittäisten oppilaitosten ja yhdistysten varassa. Yritysmaailmassa suhteet ovat vahvemmat, mutta silläkin sektorilla olisi varmasti uutta sarkaa kynnettävänä ja uusia innovointeja luotavana.

-Esimerkiksi torstaina heti Euroopan juhlapäivän jälkeen alkaa suora lentoyhteys Savonlinna-Riika välillä. Se tuo 5.5 miljoonaa Baltian maiden kansalaista entistä lähemmäksi alueemme talouselämää. Ilahduttavasti tuo lento myytiin loppuun ennätysajassa. Olisiko nyt tullut aika harkita uudella tavalla myös Savonlinnan kaupallisia yhteistyörakenteita ja matkailumarkkinointia eteläisten naapuriemme suuntaan, Linnamurto ehdotti.

-EU-kansalaisina baltit voivat vierailla kaupungissamme ilman viisumi tai muita rajoituksia. Ja toisinpäin, uusi lentoyhteys mahdollistaa suoran kaupunkien välisen yhteistyön sekä luo omalle elinkeino- ja kulttuurielämällemme mahdollisuuden synnyttää aivan uudenlaisia toimintamalleja.

Suomi on pyrkinyt määrätietoisesti pitämään hyvät yhteistyösuhteet kaikkiin maailman kansakuntiin. Tämä on nähtävä vahvuutena myös seutumme tulevaisuutta rakennettaessa. Nykyinen eurooppalainen yhteistyö mahdollistaa ihmisten, tavaroiden ja pääomien vapaan liikkumisen Euroopan kansakuntien välillä.

Tämän Savonlinnallekin positiivisen viitekehyksen analyyttinen tarkastelu ja hyödyntäminen voi luoda uutta elinvoimaa talousalueelle. Oman länsieurooppalaisen yhteisömme taloudellisten ja inhimillisten vapauksien hyödyntämättä jättäminen olisi ajattelematonta jo tulevien sukupolviemmekin kannalta. Tässä työssä kaupungin päättäjillä on oltava keskeinen ja näkemyksellinen rooli.

Hyvät kuulijat, nykyisinä epävarmuuden aikoina on siis myös Savonlinnassa hyödyllistä herätä vakavasti pohtimaan eurooppalaisen yhteistyön etuja ja mahdollisuuksia.

- Olemme itäsavolaisia, asumme Itä-Suomessa, ja kuulumme Länsi-Eurooppaan, Linnamurto muistutti tervehdyksenä lopuksi.


Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta
Satonen Puputti Ora.jpg
Uutiset

Suomi tarvitsee seutu­kaupunkiohjelman

Kansanedustaja, seutukaupunkiohjelman sparrausryhmän jäsen Arto Satonen (kok.) vieraili viime viikolla Savonlinnan Kokoomusnaisten järjestämällä risteilyllä. Kokoomusnaisten puheenjohtaja Seija…
Huivien heittelyä Asukasloikassa.jpg
Uutiset

Yhdistysten torilla nähtiin Pöhinäkuja ja Mental Health Week -teltat

Viime lauantaina Savonlinnan kauppatorilla järjestettiin perinteinen Yhdistysten tori -tapahtuma. Tapahtuman järjestäjänä toimi Savonlinnan Seudun Kolomonen. Tänä vuonna tapahtumaan osallistui…
Palauto ja yleisöä.jpg
Uutiset

Arjen turvaa -tapahtumassa oli monenlaista nähtävää

Arjen turvaa -tapahtuma järjestettiin viime lauantaina Kirkkopuiston kentällä. Etelä-Savon Pelastuslaitoksen, Itä-Suomen poliisin ja Puolustusvoimien järjestämässä tapahtumassa oli ideana kertoa…
eläin IMG_5195.jpg
Uutiset

Omaeläinklinikalta kattavaa terveydenhoitoa lemmikeille

Omaeläinklinikka on toiminut Savonlinnassa nykyisellä nimellään vuoden verran. Klinikan toimitilat löytyvät Kalervonkadulta Miekkoniemeltä. Tiloissa työskentelee päivittäin eläinlääkäri…
toimintakeskus IMG_5062.jpg
Uutiset

Toimintatuvassa ei tarvitse olla yksin

Toiminnallista ja tuettua palvelua tarjoava Toimintatupa siirtyi tämän vuoden helmikuun alussa Nuorisotoiminnan Tuki ry:ltä NuTulta Savonlinnan Toimintakeskukselle Pääskylahteen Schaumanintielle.…
IMG_5159.jpg
Uutiset

Rajanylityspaikan kansain­välistäminen edelleen tapetilla

Parikkalan Syväoron rajanylityspaikan saaminen kansainväliseksi ylityspaikaksi on edelleen kolmen Kaakkois-Suomen maakunnan tavoitteena, vaikka hanke ei viime aikoina olekaan edennyt.…
Järvisalo IMG_5149.jpg
Uutiset

Yhdistysten kevättori lauantaina

Perinteinen savonlinnalaisten yhdistysten kevättoritapahtuma järjestetään jälleen tulevana lauantaina 19. toukokuuta kello 9–14. Tapahtuman järjestelyvastuun kantaa Erja Järvisalo Savonlinnan…
Seniorijutun kuva.jpg
Uutiset

Savonlinnan kansallisilla senioreilla juhlavuosi

Savonlinnan kansalliset seniorit ry täyttää tänä vuonna 45 vuotta. Yhdistys on perustettu vuonna 1973 ja siinä on nykyisin jäseniä lähes 350. Yhdistys on tällä jäsenmäärällä Itä-Suomen…