Paikallisuutiset Kari Tegelberg /

Saku Linnamurto Olavinlinnassa: Savonlinnalle oma Eurooppa-ohjelma

Linnamurto-IMG_3137.jpg
Saku Linnamurto toi tervehdyksen maanantaina Olavinlinnassa vietettyyn Eurooppa-päivään. Varsinaisesti päivää vietetään 9. toukokuuta.

Eurooppapäivää vietetään keskiviikkona 9. toukokuuta. Savonlinnassa otettiin varaslähtö päivän viettoon, kun Asukasloikka-hanke järjesti Olavinlinnassa oman tapahtuman maanantaina.

Tapahtumaan toi tervehdyksenä Savonlinnan kaupungin hallintojohtaja Saku Linnamurto.

-Savonlinnan Asukasloikka-hankkeen puheenjohtajana minulla on ilo tuoda kaupungin tervehdys tähän Eurooppa-päivän tapahtumaan, jonka järjestäminen on jälleen kerran vahva osoitus seutumme kolmannen sektorin aktiivisuudesta ja elinvoimasta. Linnamurto totesi.

Virallisesti Eurooppa-päivää vietetään eri puolilla Eurooppaa ylihuomenna 9.5. Toukokuussa 1950 Ranskan pääministerinäkin toiminut Robert Schuman julkisti ehdotuksen yhtenäisen Euroopan luomisesta välttämättömänä keinona rauhanomaisten suhteiden ylläpitämiseksi.

-Tänään me savonlinnalaiset juhlimme Eurooppa-päivää täällä Olavinlinnassa, jonka rakentamista - jo miltei 500-vuotta ennen Schumanin julistusta - voidaan pitää todellisena pohjoiseurooppalaisena käytännön toimenpiteenä. Olavinlinnan rakentamiskäskyn antoi Ruotsin kuningas, sen toimeenpanosta vastasi tanskalainen prinssi Erik Akselinpoika Tott.

-Yksittäisenä kuntalaisena haluaisinkin tässä Eurooppa juhlassa nostaa esiin tarpeen rakentaa Savonlinnan kaupungille oma, valtuustotasoinen Eurooppa-ohjelma. Tämä analyyttinen toimenpideohjelma voisi, paitsi tukea alueen matkailua ja elinkeinoelämää, myös vahvistaa seudun länsieurooppalaista kulttuuria yhteistyössä muiden EU-jäsenmaiden kanssa, Linnamurto korosti..

Tällä hetkellä savonlinnalainen Eurooppa-yhteistyö on usein hänen mukaansa yksittäisten oppilaitosten ja yhdistysten varassa. Yritysmaailmassa suhteet ovat vahvemmat, mutta silläkin sektorilla olisi varmasti uutta sarkaa kynnettävänä ja uusia innovointeja luotavana.

-Esimerkiksi torstaina heti Euroopan juhlapäivän jälkeen alkaa suora lentoyhteys Savonlinna-Riika välillä. Se tuo 5.5 miljoonaa Baltian maiden kansalaista entistä lähemmäksi alueemme talouselämää. Ilahduttavasti tuo lento myytiin loppuun ennätysajassa. Olisiko nyt tullut aika harkita uudella tavalla myös Savonlinnan kaupallisia yhteistyörakenteita ja matkailumarkkinointia eteläisten naapuriemme suuntaan, Linnamurto ehdotti.

-EU-kansalaisina baltit voivat vierailla kaupungissamme ilman viisumi tai muita rajoituksia. Ja toisinpäin, uusi lentoyhteys mahdollistaa suoran kaupunkien välisen yhteistyön sekä luo omalle elinkeino- ja kulttuurielämällemme mahdollisuuden synnyttää aivan uudenlaisia toimintamalleja.

Suomi on pyrkinyt määrätietoisesti pitämään hyvät yhteistyösuhteet kaikkiin maailman kansakuntiin. Tämä on nähtävä vahvuutena myös seutumme tulevaisuutta rakennettaessa. Nykyinen eurooppalainen yhteistyö mahdollistaa ihmisten, tavaroiden ja pääomien vapaan liikkumisen Euroopan kansakuntien välillä.

Tämän Savonlinnallekin positiivisen viitekehyksen analyyttinen tarkastelu ja hyödyntäminen voi luoda uutta elinvoimaa talousalueelle. Oman länsieurooppalaisen yhteisömme taloudellisten ja inhimillisten vapauksien hyödyntämättä jättäminen olisi ajattelematonta jo tulevien sukupolviemmekin kannalta. Tässä työssä kaupungin päättäjillä on oltava keskeinen ja näkemyksellinen rooli.

Hyvät kuulijat, nykyisinä epävarmuuden aikoina on siis myös Savonlinnassa hyödyllistä herätä vakavasti pohtimaan eurooppalaisen yhteistyön etuja ja mahdollisuuksia.

- Olemme itäsavolaisia, asumme Itä-Suomessa, ja kuulumme Länsi-Eurooppaan, Linnamurto muistutti tervehdyksenä lopuksi.


Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta