Paikallisuutiset Kari Tegelberg /

Savonlinna hakee valtiolta purkuavustuksia

Talot-IMG_3740.jpg
Harvonkadulla sijaitseva opiskelija-asunto on ollut tyhjillään pari vuotta. Kaupungilla on tarkoitus purkaa kymmeniä opiskelija- ja vuokrataloja ja anoo siksi valtiota miljoonien eurojen purkuavustusta.
Kaupungilla lähes 2 000 opiskelijapaikan menetykset  

Savonlinnan kaupunginhallitus päätti maanantaisessa kokouksessaan esittää valtioneuvostolle, että Savonlinnan kaupungille mahdollistettaisiin määräaikainen purkuakordien ja purkuavustusten korotus 95 prosenttiin. Esitystään kaupunginhallitus perustelee äkillisellä asuntovarauman vähentämistarpeella, joka aiheutuu opettajakoulutuksen lakkaamisesta Savonlinnassa ensi vuoden syksyllä.

Kaupunki anoo valtiolta purkuakordin korottamisen väliaikaisesti 95 prosenttiin, mikä tarkoittaa 3,7 miljoonan euron avustusta. Purkuavustusta kaupunki anoo 1,2 miljoonaa euroa. Itä-Suomen yliopiston siirtäessä opettajakoulutuksen Savonlinnasta Joensuuhun vähenee koulutuspaikkojen määrä noin 850:llä. Lisäksi Savonlinnasta on aiemmin siirretty kansainvälisen viestinnän laitos Joensuuhun, mikä merkitsi 350 opiskelupaikan vähenemistä. SAMIedusta  valtio on lakkauttanut koulutuspaikkoja noin 200 ja ammattikorkeakoulutuspaikkoja on vähennetty nettona noin 200.

Savonlinnan Vuokratalot Oy:ssä lähtöolettamus uusille sopeuttamistoimille on se, että uusia aloittavia koulutuspaikkoja ei Savonlinnaan tule. Tarkoitus on purkaa Savonlinnan Opiskelija-asunnot Oy:ssä vuoteen 2021 mennessä kahdeksan kohdetta, joissa on 203 asuntoa ja 377 asuntopaikkaa.

Savonlinnan Opiskelija-asunnot Oy haki Valtiokonttorin esityksestä vapaaehtoiseen yrityssaneeraukseen, joka on Valtiokonttorin tehokkain talouden tervehdyttämiskeino, ja sen tavoitteena on saada vuokrataloyhteisö maksukykyiseksi. Aravalainan osalta on saneerauksessa mahdollista muuttaa velan maksuaikataulua ja alentaa korkoa.

Vuokrataloyhteisön omistajan toimenpiteet ovat kaupunginhallituksen mielestä yrityssaneerauksessa avainasemassa. Konkreettiset toimenpiteet sovitaan omistajan ja velkojien kesken käytävissä  neuvotteluissa. Näiden suoritettujen ja suunniteltujen toimenpiteiden jälkeen opiskelija-asuntojen määrä on vähentynyt ja vähenee 318 asunnolla, joka on lähes kolmannes koko asuntokannasta.

Toimenpiteet Savonlinnan Vuokratalot Oy:ssä edellyttävät kaupunginhallituksen mielestä rahoitustuloksen korjaamista kohtuullisen nopealla aikataululla ja yhteensä noin 350 asunnon ylikapasiteetin purkamista. Se tarkoittaa yhteensä noin 20 talon purkamista. Kyseisten kohteiden valtiokonttorin lainoista purkuakordi olisi noin neljä  miljoonaa euroa.

Asuntovarauman vakauttaminen ja yhtiöiden talouden sopeuttaminen edellyttää kaupunginhallituksen mukaan kaikkiaan noin 700 – 800 asunnon purkua ylikapasiteetin poistamiseksi. Savonlinnan opiskelija-asunnot Oy:n talous on jo tässä vaiheessa heikko ja opettajankoulutuksen lähtö tulee pudottamaan käyttöastetta vielä nykyisestä 70 prosentista jopa alle 50 prosenttiin. Savonlinnan vuokratalot Oy:n tilojen käyttöaste on tällä hetkellä 78 prosenttia ja tyhjillään on yli 250 asuntoa.

Yhtiöt ovat tehneet tappioita siten, että Savonlinnan Opiskelija-asuntojen omaa pääomaa on syöty noin 1,5 miljoonaa euroa ja Savonlinnan Vuokratalojen oma pääoma n. 2,6 miljoonaa euroa alle osakepääoman.

Aiheet:
Ei kommentteja! Jätä ensimmäinen kommentti alta.

Jätä kommentti

Vastaat käyttäjän jättämään kommenttiin. Peruuta